Reklāmfoto

NEDĒĻAS FILMA: Šefpavārs uz riteņiem 0

Komēdija “Šefpavārs uz riteņiem” ir filma par ēšanu kā baudu, par noticēšanu saviem spēkiem un iespēju atkal savienot ģimeni, tās stāstā veiksmīgi integrēti mūsdienu sociālo tīklu lietošanas paradumi ar to plusiem un mīnusiem. Filmas galvenais varonis Karls Kaspers (Džons Favro) pēc nopietnas ēdienu blogera kritikas un restorāna īpašnieka neizpratnes pamet darbu smalkajā Losandželosas restorānā un sāk visu no jauna – treilerī iekārtojot savu virtuvi un sajūsminot pircējus ar lieliskiem, dienvidniecisku piesitienu nesošiem ēdieniem, tā atgūstot izcila šefpavāra reputāciju.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Džons Favro ir gan filmas režisors, gan scenārija autors, producents un galvenās lomas tēlotājs. Fakts, ka Favro rakstījis lomu, ko pats spēlē, noteikti nav mazsvarīgs, jo loma Favro ir ļoti atbilstoša. “Šefpavārs uz riteņiem” ir tuvāka viņa karjeras sākuma darbiem, kad 90. gadu vidū viņš kļuva pazīstams neatkarīgā kino lauciņā kā scenārists un aktieris. Pēdējos gados gan Favro darbībai bijis pilnīgi cits vēriens – viņš ir režisors divām “Dzelzs cilvēka” filmām (kā nodevu tam varam uztvert “Dzelzs cilvēka” tēlotāja Roberta Daunija jr. iesaistīšanu epizodiskā lomā “Šefpavārā”) un līdzdarbojies to producēšanā.

Filma nav dinamiskas darbības pārsātināta, bet gan ļaujas rimtam notikumu plūdumam, piedāvā garas ainas ar ēdiena gatavošanas procesu un ceļa filmas motīvus. Galvenais konflikts veidojas starp Karlu un viņa priekšnieku, restorāna īpašnieku (nelielā, bet izteiksmīgā stūrgalvja lomā Dastins Hofmans), kurš nevēlas sastapt jaunas garšas restorāna ēdienkartē. Tam viņš lieto salīdzinājumu ar “Rolling Stones” koncertu – vai Karls būtu apmierināts, aizejot uz koncertu un nedzirdot dziesmu “Satisfaction”? Atbilde ir nē, un šis “nē” kļūst par Karla beigu un jaunā sākuma punktu, jo tieši tradicionālo pieeju piedāvātajos ēdienos ļoti nokritizē ēdienu blogeris (Olivers Plats). Un šeit stāstā tiek iesaistīts sociālais tīkls Twitter, vēlāk tam pievienojot youtube un facebook, katram savā mirklī demonstrējot to ietekmi gan sliktas, gan veiksmīgas publicitātes radīšanā (par ēdieniem un blogošanu atceramies filmu “Džulī un Džūlija” (2009) par slaveno kulinārijas eksperti Džūliju Čaildu). Karla dēls (Emdžejs Entonijs) ir tas, kurš tēvam palīdz apgūt šo interneta platformu pamatus, šis aspekts piešķir papildu šķautni abu attiecību atainošanā, izejot ārpus tikai psiholoģiskam tēva un dēla attiecību atainojumam, un perfekti ilustrē mūsdienu situāciju. Karla šķirto sievu spēlē Sofija Vergara – kolumbiešu izcelsmes modele un aktrise. Viņas varone Inesa, veiksmīga biznesa sieviete, palīdz bijušajam vīram izvēdināt galvu, pēc atlaišanas no darba restorānā paņemot līdzi uz Maiami, kur kādreiz sākušās viņa šefpavāra gaitas. Tas, protams, kļūst par jauno sākumu gan viņam profesionāli, gan pakāpeniski arī abu attiecībām. Šī paliek tikai kā obligātā sižeta līnija, jo nepārliecina abu pievilkšanās. Iespējamākas un atraktīvākas rādītas citas attiecības, kurām būtu vieglāk noticēt, – pret Karlu īpašas simpātijas jūt restorāna zāles uzraudze, kuru spēlē Skārleta Johansone, kas filmā no ierastās blondīnes pārtapusi melnmatē ar koši sarkanām lūpām.

CITI ŠOBRĪD LASA

“Šefpavārs uz riteņiem” ar palēno ritmu, nepiesātināto darbības intensitāti, saistošiem aktierdarbiem (tostarp Džonu Leguizamo Karla drauga un kolēģa personā) ir patīkama atelpa Holivudas komēdiju vidū, piedāvājot stāstu par cilvēku, kuram varam just līdzi, kura vājības varam saprast un rīcību pieņemt.

UZZIŅA:


“Šefpavārs uz riteņiem”/”Chef”


ASV, 2014

Režisors Džons Favro

Lomās: Džons Favro, Emdžejs Entonijs, Skārleta Johansone, Sofija Vergara, Dastins Hofmans, Roberts Daunijs jr.

Kinoteātros “Citadele”, “Cinamon” no 13. VI

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.