6000 ziņojumi augiem 0

Latvijā cilvēki interesējas par komunikāciju ar augiem, secinājuši mākslinieki Rasa un Raitis Šmiti un Mārtiņš Ratniks – projekta “Runā ar mani” autori.

Reklāma
Reklāma

 

Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

Mākslinieki Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā un Ventspils Teātra namā “Jūras vārti” bija aicinājuši cilvēkus apskatīt pupas un ar datora starpniecību nosūtīt tām ziņojumus. To izrādījās pavisam seši tūkstoši. Sekot līdzi augu augšanai un komunicēt ar tiem varēja arī internetā. Lielākā daļa no ziņojumiem ir pozitīvi, tie ir laba vēlējumi augiem, lai gan daži neatturējās no rupjībām. “Vislabākais man šķita pārfrāzētais Hamlets: “to grow or not to grow”, kas latviski būtu: “augt vai neaugt”,” teic Raitis Šmits.

Interesanti, ka Bristoles universitātes zinātnieki esot atklājuši augu valodu. Viņi ar īpaši spēcīgu pastiprinātāju palīdzību dzirdējuši klikšķus, kas nākuši no augu saknes. Atskaņojot šos klikšķus, ūdenī iemērktas auga saknes tiecās skaņas virzienā. Savukārt Ekseteras universitātes pētnieki atklājuši, ka augi, kad tiem uzbrūk kaitēkļi, brīdina pārējos, izdalot noteiktas vielas.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.