“Medības” 2013. gada novembrī 0

“MEDĪBAS” – TROFEJA, KO PELNĪJIS KATRS MEDNIEKS!

Reklāma
Reklāma
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
Jau rīt Krievijas raķetes var lidot uz jebkuru valsti. Zelenskis par iespējamiem draudiem Eiropai 188
Kokteilis
FOTO. Ieva Brante demonstrē lielisku veidu, kā parādīt krāpniekiem viņu īsto vietu
Lasīt citas ziņas

Žurnāls, kas domāts ikvienam, kam patīk skaistais un azartiskais vaļasprieks – medības. Žurnāls “Medības” iznāks reizi mēnesī un rakstīs tikai un vienīgi par medībām. Ik mēnesi žurnālā būs sezonas ziņas un aktualitātes, raksti par medībām ārpus Latvijas, ieročiem un aprīkojumu, likumiem un noteikumiem, kā arī medniekstāsti, receptes, joki un anekdotes.

ŽURNĀLA “MEDĪBAS” JAUNĀKAJĀ NUMURĀ

PERSONĪBA. Andrejs Dreimanis savus studentus vairs neaicina līdzi uz dzinējmedībām. „Dzīve piespieda,“ saka Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesors un pastāsta gadījumu, kas notika laikā, kad topošajiem mežkopjiem vēl bija pienākums vienu reizi semestrī doties uz medībām par dzinēju. Kāds Studentu medību kluba viesmednieks krēslā šāvis it kā pa briežu govi, bet trāpījis dzinējam. Labi, ka muskulī virs ceļagala – puisis trīs nedēļas padzīvoja slimnīcā un, paldies Dievam, izveseļojās, nosaka Dreimanis, LLU medniecības kursa pasniedzējs trīsdesmit gadus. Viņš savu auditoriju neizklaidē ar jautriem un bravurīgiem mednieku piedzīvojumiem, bet gan stāsta par notikumiem, kas atgādina – drošība pirmajā vietā, lai visi sveiki un veseli atnāktu no medībām mājās.

CITI ŠOBRĪD LASA

DZINĒJMEDĪBAS. Novembra numurā turpinām dzinējmedību tēmu. Šoreiz ātru skatu iemetam vēstures failos – kā medīja pagājušā gadsimta sākumā, tad neliels ieskats dzinējmedību sezonas atklāšanā, kad mednieku klubs “Asīte” mastā vilka jaunu karogu. Pārcilājam lietas, kas var būt noderīgas dzinējmedībās, kā arī pētām to, kur dzīvniekam labāk tēmēt, lai šāviens būtu nāvējošs. Ir arī neliels ieskats medībās, uz kurām mednieki aicina zemniekus, lai uzlabotu sadarbību.

GAĻAS PĀRSTRĀDE. Uzdevums apkopot informāciju par Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmumiem, kuros ražo medījuma delikateses, šķita vienkāršāks par vienkāršu. Nu, kas varētu būt jaukāk par gardumu tapšanas ceļa izgaismošanu medniekiem? Diemžēl optimisms izplēnēja līdz ar pirmajām sarunām ar Pārtikas un veterinārā dienesta atzītu ražotņu īpašniekiem. Daži adresi norādīt nevēlējās, jo uzskatīja, lai pasūtījumu netrūktu, pietiekot ar shēmu viens pateica otram, citi nebija varoši pieveikt lielus apjomus un no skaļas reklāmas tādēļ jāizvairās, savukārt kādi pāris uzrunātie pārbijās ne pa jokam un vajadzēja svēti nosolīties, ka nelegālā rūpala vietas neizpaudīšu.

LIKUMI. Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) šogad izsniegusi divas atļaujas nemedījamo putnu medībām – jūras kraukļu jeb kormorānu skaita samazināšanai Dagdas ezeros un Nagļu dīķos. Lai saņemtu šādu dokumentu, jāiesniedz noteikta parauga iesniegums un tā pamatojums. Lūgumu izvērtē zinātniskās iestādes, ja tas saitīts ar medīšanu – arī Valsts meža dienests (VMD), un tikai pēc tam DAP lemj par atļaujas izsniegšanu. Lielākā daļa izsniegto DAP atļauju attiecas uz vīngliemežu ieguvi un putnu gredzenošanu, institūcija saņem iesniegumus arī par stārķu ligzdu nojaukšanu.

IEROČI. Izvēloties ieroci visbiežāk noteicošais faktors ir cena. Var jau sapņot par dārgā gala zīmoliem – Sauer vai Blaser, bet ja rocība nav pietiekami liela, tad skats jāmet uz pieejamāku izvēli. Itāļu FABARN IRIS ir kā kompromisa variants starp lētāko TIKKA un dārgākajiem piedāvājumiem. FABARM IRIS nevar uzskatīt par ekonomiskās klases ieroci, bet vienlaikus tas ir salīdzinoši pieejams, liekams vienā plauktā ar Steyr Mannlicher ražojumiem.
MEDĪJUMS. Rudiņu saimniecībā pēc saimnieka Gata Bērziņā domām pašlaik izveidota ja ne visā Baltijā, tad Latvijā noteikti lielākā savvaļas dzīvnieku kautuve, ko varētu nodēvēt par teju vai 40 metru garu brieža ceļu uz cepeti. Kautuve drīzāk paredzēta kautķermeņu atdzesēšanai, gatavināšanai un apstrādei. Pastāv arī iespēja cehā dzīvniekus nokaut, bet tā nav saimniecības prioritāte. Gata mērķis ir medījumi.

Reklāma
Reklāma

MUNĪCIJA. Kad mednieks vēlas nopirkt sev pirmo vītņustobru ierocis, tad ne tik liela problēma ir ražotāja, bet gan tieši kalibra izvēle. Tas, kurš kādu laiku jau ar karabīni pašāvis, zinās, ko no sava kalibra sagaidīt un kāds cits būtu jāiegādājas, lai varētu īstenot visas savas vēlmes. Šā iemesla dēļ lēnām pārcilājam vienu kalibru pēc otra, izvērtējot to īpašības un mazliet vēsturi, lai medniekiem būtu ar ko salīdzināt. Šoreiz kārta pienākusi 8×57 kalibram.

Godātie mednieki!

Mēs aicinām arī jūs līdzdarboties žurnāla “Medības” veidošanā, lai tas patiešām būtu gaidīts, interesants un jums katram nepieciešams. Atrakstiet mums – par kādām tēmām jūs vēlētos lasīt turpmākajos žurnāla numuros, kas jums patika vai gluži pretēji – nepatika šājā pirmajā “Medību” numurā un kuru jomas lietpratēju vai speciālistu ieteikumi, padomi un vērtējumi jums būtu nepieciešami?

Jūsu ieteikumus un pirmā žurnāla “Medības” vērtējumu un ieteikumus sūtiet pa e-pastu [email protected] vai tālruni 29415834 (lūgums zvanīt darba dienās no plkst. 10.00 līdz 16.00).

APSKATĪT ŽURNĀLA JAUNĀKO NUMURU.