Foto – LETA

8. martā plkst. 18 Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē notiks Jaunās mūzikas festivāla “ARĒNA” īpašais pavasara koncerts “Sieviešu diena”, kurā uzstāsies talantīgā izraēliešu pianiste Irēna Frīdlande un kurā skanēs tikai komponistu – sieviešu radīta mūzika, portālam LA.lv pavēstīja rīkotāji. 0

Mūzika, ko rada sieviete. Mūzika, ko atskaņo sieviete. Mūzika, ko piedzīvo sieviete. Mūzika par sievieti. Mūzika sievietei. Tā ir plaša, vairākus gadsimtus un daudzas pasaules valstis aptveroša tēma, kas ir festivāla “ARĒNA” četrpadsmitās sezonas jaunievedums un ko festivālā iecerēts risināt arī turpmāk, 8. marta koncertus padarot par ikgadēju tradīciju.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

Par pirmā īpaši sievietēm veltītā koncerta zvaigzni izvēlēta Irēna Frīdlande – viena no visaugstāk novērtētajām mūziķēm Izraēlā un kas guvusi arī ievērojamu starptautisku atzinību, uzstājoties daudzās pasaules valstīs gan kā pianiste un kamermūziķe, gan kā lektore.

Frīdlandi pazīst klaviermūzikas mīļotāji Beļģijā, Francijā, Somijā, Vācijā, Nīderlandē, Itālijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Lietuvā, Krievijā, Vjetnamā un ASV. Mūzikas kritiķi Frīdlandes uzstāšanās sauc par patiesu skaņas izrādi, atzīmē viņas silto un aizraujošo toni un plašo krāsu gammu, ko var saklausīt pianistes spēka un romantiskas uguns pilnajā klavierspēlē.

CITI ŠOBRĪD LASA
Koncertprogrammai Rīgā pianiste izvēlējusies septiņu dažādu tautību sieviešu – komponistu darbus, kas aptver laiku no 19. līdz 21. gadsimtam. Blakus apburošiem romantiskā laikmeta mūzikas piemēriem, daudzi no kuriem bijuši nepietiekami novērtēti vai ignorēti (piemēram, vācu komponistes Fanijas Mendelszones darbi), bet daži – pat pilnībā aizmirsti (kā franču skaņrades Sesilas Šaminades kompozīcijas), koncertā skanēs arī amerikāņu komponistes Eimijas Bīčas un Klāras Šūmanes (Vācija) sacerējumi. Tāpat klausītājiem būs iespēja iepazīties ar pavisam jaunu – 21. gadsimtā sacerētu mūziku – gan izraēliešu mūsdienu komponistes Nāmas Tamiras, gan latviešu komponistes Indras Rišes un mūsu kaimiņu lietuviešu skaņrades Zitas Bružaites darbiem.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.