Foto – LETA

– Vai par kādas Latvijas bankas slēgšanu tagad lemj tikai Eiropas Centrālā banka (ECB)? 4


– Jā, kopš Latvija ir Eiropas Savienībā izveidotā vienotā banku uzraudzības mehānisma dalībniece, par atļauju kādai bankai darboties vai par tās slēgšanu lemj tikai ECB. Taču patiesībā tas bija divpakāpju lēmums. Par šīs bankas slēgšanu ECB nolēma pēc mūsu ierosinājuma.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
Lasīt citas ziņas

– Tātad ir pamats Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertu secinājumiem, ka FKTK īstenotā banku uzraudzība bijusi vāja un ka dažās Latvijas bankās netraucēti uzdarbojušies starptautiskie naudas atmazgātāji?

– OECD ekspertu secinājumi gan nav gluži tādi. Viņi norāda uz trūkumiem finanšu tirgus uzraudzības sistēmā valstī kopumā. Protams, daži viņu secinājumi nav mums pārāk glaimojoši. Tomēr tie liek labāk apzināties Latvijas finanšu tirgus situāciju. Arī tos skandālus, kuros bankas ir vai ir bijušas iesaistītas. Noliegt šos faktus – tā būtu “strausa politika”. To no mums negaida. Latvijai tas arī nav signāls, lai mēs sāktu taisnoties vai izlikties, ka viss ir kārtībā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mums ir ar vēsu prātu jānovērtē šī situācija un jārīkojas, lai starptautisko ekspertu atklātos trūkumus novērstu.

– Vai šo atklāto trūkumu dēļ bija jāaiziet jūsu priekšgājējam Kristapam Zakulim?

– Viņa atkāpšanos es gan negribētu komentēt. To labāk vaicājiet viņam pašam.

Tas, ko es redzu, – finanšu tirgus uzraudzības sistēma patiešām ir uzlabojama. Iespējams, ka starptautisko ekspertu atklātie trūkumi un secinājumi ir izteikti īstajā brīdī. Varēsim ātrāk novērst šos trūkumus. Kā redzam, daudz ko jau paveikuši likumdevēji. Lielas debates Saeimā izraisīja politiski nozīmīgo personu definīcija. Tomēr parlaments pieņēma šos likuma grozījumus, kas, manuprāt, bija pareizs solis.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.