Foto-Anda Krauze

Alkoholiskie uzlējumi no ogām 0

Jau nogatavojušās upenes, jāņogas un ķirši. Šķiet, ir īstais brīdis no sulas pārpilnajām ogām uzmeistarot arī aromātisku, garšīgu un drusku grādīgu dzērienu!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Labākie mīļākie pēc zodiaka zīmes: tādi ir tikai seši
Mūsdienās daudzi pat nav dzirdējuši par šiem PSRS laiku mācību priekšmetiem: 7 aizmirstas “disciplīnas” 52
6 pārtikas produkti, kurus nekādā gadījumā nedrīkst saldēt
Lasīt citas ziņas

Mājas liķierim var izmantot gan dārza, gan meža ogas, izvēloties vai nu viena veida vai arī dažādas, tās dzēriena traukā liekot ienākšanās secībā (vispirms zemenes, tad mellenes, ķiršus, upenes, jāņogas, aronijas, cidonijas). Meža ogu versija – zemenes, avenes, kazenes, lācenes, brūklenes un dzērvenes.

Process

Ogas notīra, atbrīvo no kātiņiem un kauliņiem, nomazgā un nosusina. Var uz 24 stundām ielikt saldētavā, jo sasalušas ir mīkstākas, labāk atdod savu garšu un aromātu. Ja negribas sasaldēt, var sadurstīt ar adāmadatu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pēc tam aptuveni puskilogramu ogu pilda 3 l burkā, pārlej ar 1,5 l kvalitatīva degvīna tā, lai trauka saturs būtu pilnīgi nosegts. Burku novieto tumšā vietā un ļauj 2 mēnešus nostāvēties. Tad šķidrumu nolej no ogām traukā, kurā ir ērti maisīt. Sagatavo cukura sīrupu, uzvārot ūdeni un tajā izšķīdinot cukuru. Jo vairāk cukura pievieno, jo saldāks ir gatavais dzēriens. Iegūto sīrupu atdzesē un, lēnām maisot, pievieno nolējumam. Iegūst aptuveni 2 l divdesmitgrādīga liķiera. Pilda pudelēs un uzglabā tumšā vietā.

Variācijas

Gatavojot ogu liķieri, receptē ieviešas nelielas korekcijas. Piemēram, kurzemniece Gundega Balode atklāj, ka iztiekot bez uzlējuma filtrēšanas, tādēļ savu darinājumu sauc par Sliņķu dzērienu.

***

Sliņķu dzēriens

• 1 kg ogu,

• 1 l degvīna,

• 600 g cukura.

Ņem 3 l burku, tajā iepilda 1 kg ogu un pārkaisa ar 600 g cukura. Pēc pāris dienām, kad cukurs izkusis, uzlej 1 l kvalitatīva degvīna, burku aizvāko un noliek uz 30 – 40 dienām, lai dzēriens gatavojas. Šajā laikā pazūd degvīnam raksturīgā smaka, bet no ogām izvilkts viss labums. Iegūto dzērienu nolej un pilda pudelēs. No minētajām sastāvdaļām sanāk aptuveni 2 litri 20 grādīga uzlējuma. Ielietu skaistā pudelē, to var izmantot ciemakukulim, kā arī baudīt pa spicglāzītei, ja gadījies saaukstēties. Pievārēt klepu un iesnas palīdz upeņu uzlējums, bet acu gaišumam – melleņu izvilkums. Tapšanas procesā iegūtais sīrups ir ļoti vērtīgs, tas saglabā ogu bioloģiski aktīvās vielas un specifisko aromātu. Visi, kas mājās gatavojuši šos uzlējumus, vispirms piemin pasakaino aromātu un garšu.

***

Ja ir pacietība visu vasaru uzlējumu papildināt ar dažādām ogām, var izmantot Latvijas Radio kādreizējās žurnālistes Ligitas Meķes pārbaudīto recepti, ko viņa aizguvusi no savas mātes. Tā kā uzlējums bijis gatavs rudenī – 17. oktobrī, kad vēl cara laikos atzīmēta virsnieku diena, tam devuši nosaukumu Oficieru dzēriens.

Reklāma
Reklāma

Oficieru dzēriens

• 300 g ogu,

• 150 g cukura,

• 150 g degvīna.

Tā kā ogu būs daudz, ņem 5 l burku. Pirmajā kārtā liek zemenes, kas ienākas pirmās. Uzber cukuru, uzlej degvīnu, uzliek vāku un atstāj tumšā vietā, lai ievelkas. Tad pievieno receptē norādītajā daudzumā ķiršus, upenes, avenes un citas ogas pēc izvēles, līdz nonāk līdz rudens ogām – brūklenēm un dzērvenēm. Dzērienam ir fantastiska garšas un aromātu buķete!

***

Upeņu liķiera pagatavošanai var izvēlēties A/s “Latvijas balzams” stipro alkoholisko dzērienu tehnoloģes Aijas Zablockas pārbaudītu recepti.

Upeņu liķieris

• 0,5 kg upeņu,
• 500 ml 69 % degvīna,
• 500 g cukura,
• 1 glāze ūdens.

Upenes pārlasa, sadursta ar zobu irbuli un liek stikla traukā (vēlams burkā ar platu kaklu, lai ogas būtu vieglāk izņemt). Uzlej degvīnu, trauku aizvāko un novieto tumšā vietā uz četrām nedēļām.

Vismaz reizi nedēļā sakrata un apmaisa. Pēc mēneša uzlējumu izfiltrē. Var izmantot vairākās kārtās saliktu marli vai rupju audumu.

No ūdens un cukura savāra sīrupu, atdzesē un pievieno izfiltrētajam degvīna izvilkumam. Garšas bagātināšanai var pielikt vaniļas cukuru (1 tējkaroti), šķipsniņu citronskābes vai citrona miziņu. Noliek vēl uz 3 – 4 nedēļām, pēc tam vēlreiz izfiltrē un iepilda skaistās pudelēs.

Ieteikums pašdarīto upeņu liķieri izlietot līdz nākamajai ražai!

***

Radoša pieeja dažādu uzlējumu gatavošanā ir vīru kora “Gaudeamus” prezidentam Andim Ozoliņam.

– Es nekad cieši neturos pie receptēm. Gan dzērienu, gan ēdienu gatavošanā izpaužas manas idejas un radošais gars, – viņš atzīst. Lūk, pāris no viņa uzlējumu receptēm.

Melnā Johanna

• 1 kg upeņu,
• 200 g meža aveņu,
• 2 l degvīna vai 1 l spirta,
• 1 l ūdens,
• 800 g cukura.

Ogas saspaida, liek 3 l burkā un uzlej degvīnu. Liek nostāvēties no augusta līdz decembrim. Tad filtrē caur marli, pievieno cukuru un samaisa. Pēc 2 dienām lietojams. Ziemassvētku vakarā jaukas vasaras aromātu un garšu atmiņas.

***

Piparmētru sīrups

• 5 lieli piparmētru kāti (var ar ziediem),
• 750 g cukura,
• 25 g citronskābes,
• 1l ūdens.

Piparmētras pārlej ar ūdens un citronskābes maisījumu. Iztur 1 diennakti. Nokāš, pievieno cukuru un uzkarsē gandrīz līdz viršanai. Var lietot dzēriena pagatavošanai vai kā piedevu alkoholiskiem vai bezalkoholiskiem kokteiļiem, piemēram, mohito meistarošanai.

SVARĪGI

Lai mājas liķieris izdotos:

• jāizvēlas gatavas un kvalitatīvas ogas;
• ievārījuma cukurs neder, jo pektīnvielas uzlējumam nav vēlamas;
• svaigas ogas var aizstāt ar saldētām (tad tās pat nav jāsabaksta!);
• upenes var aizstāt ar aronijām, kam pievienotas ķiršu lapas, ar mellenēm, avenēm vai zemenēm.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.