‘Ance’. Foto – Baiba Skrebele

Jaunākās plūmju šķirnes 0

Katru gadu gribas dārzā izaudzēt kaut ko jaunu, vēl nebijušu un noderīgu. Īpaši svarīgi eksperimentēt, ja domā uzsākt augļu biznesu. Lūk, četras jaunas pašmāju plūmju šķirnes – katra ar savu krāsas un garšas noti. Izveidotas Dārzkopības institūtā Dobelē. Dārzkopji jauno šķirņu stādus varēs iegādāties jau šopavasar.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

‘Sonora’ – labās ražības un veselīgā koka dēļ šķirne perspektīva bioloģiskajos un piemājas dārzos. Veido plašu, izvērstu vainagu ar nedaudz noliektiem zariem. Koks nav augsts, tāpēc var viegli veidot vainagu un vākt ražu. Nepieciešams regulāri apgriezt zarus. Zied vidēji agri. Augļi ir lieli, sver 45–60 g, ir violeti sarkanīgi ar violetu apsarmi. Gataviem ir laba līdz teicama garša un kauliņš atdalās vidēji labi. Piemēroti desertam un konservēšanai. Ienākas vidēji vēlu (augusta beigās, septembra sākumā). Maz cieš no lapu sausplankumainības un rūsas.

‘Lotte’ izceļas ar izteikti saldiem, tumšiem augļiem. Koks vidēja auguma, veido plašu un noturīgu vainagu ar nedaudz nokareniem zariem. Pēc līdzšinējiem novērojumiem, drošāk audzēt labākās dārza vietās. Zied vēlu. Augļi sver 30–45 g, ir tumši violeti ar pelēki zilu apsarmi. Gataviem kauliņš atdalās labi. Mīkstums ir piesātināti dzeltens, sulīgs, ar labu līdz teicamu garšu. Ienākas vēlu. No lapu sausplankumainības un rūsas cieš maz, bet nepietiekama ir stumbru ziemcietība.

CITI ŠOBRĪD LASA

‘Ance’ – perspektīva šķirne audzēšanai bioloģiskajos un piemājas dārzos. Diezgan spēcīga auguma kokam zari aug plaši izvērsti. Labi ražo uz divgadīgiem, trīsgadīgiem augļzariem. Lai veidotos vairāk augļzariņu, pavasarī vēlams saīsināt viengadīgo dzinumu galus. Zied vidēji agri. Augļi sver 30–45 g, ir dzintardzeltenā krāsā ar nedaudz sārtu vaidziņu. Gataviem ir medaina garša, kauliņš atdalās labi. Mīkstums ir dzeltens, vidēji blīvs, ar labu garšu. Ienākas 7–10 dienas pēc šķirnes ‘Komēta’.

‘Adele’ – perspektīva, ātrražīga un ražīga šķirne bioloģiskajiem un piemājas dārziem. Diezgan spēcīga auguma kokam veidojas stāvi zari. Zied vidēji agri. Augļi ļoti skaisti – ar dzintardzeltenu, sārtu virskrāsu, sver 40–65 g. Gataviem kauliņš atdalās labi. Mīkstums mēdz būt caurspīdīgs, dažos gados nedaudz miltains, garša – laba līdz teicama, ar nelielu mango piegaršu. Augļi ienākas augusta beigās, septembra sākumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.