Foto – Karīna Miezāja

– Kāds ir jūsu personīgais viedoklis par pašreizējo prezidentu Andri Bērziņu? Vai viņš varētu turpināt ieņemt šo amatu arī otru termiņu? 67


– Es ļoti respektēju Bērziņa kungu jau kopš laikiem, kad viņš vēl bija deputāts un mums bija iespēja neilgu laiku sadarboties Saeimā. Viņš ir cilvēks, kas nebaidās paust savas domas un tas ir ļoti cienījami. Arī kā prezidents viņš šajā termiņā darījis visu iespējamo.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Taču, ja jautājat, vai viņš ir mans prezidenta kandidāts ar lielo burtu, tad atbilde ir “nē”. Nākamos četrus gadus mums būs nepieciešams Valsts prezidents, kurš spēj iedvesmot sabiedrību. Visticamāk, Saeima un valdība šajā laikā būs rāma un klusa. Tādēļ, lai neiestātos stagnācija, vismaz prezidenta amatā vajadzēs ļoti spilgtu un harismātisku personību.

– Līdz šim gan politiķi nav vēlējušies publiski vērtēt prezidentu, atrunājoties ar to, ka vispirms jāsagaida, vai viņš maz vēlēsies kandidēt uz otru termiņu.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Tas, ka prezidents nav pieņēmis lēmumu, nav nekāds šķērslis vērtēt gan viņa paša darbu, gan alternatīvus kandidātus. Ja deputāti uztur šādu pieeju, tad tiek sūtīti neskaidri signāli potenciālajiem kandidātiem. Turklāt prezidents var arī pārdomāt un savu lēmumu nepaziņot aprīlī, bet maijā, un tad jau vairs nebūtu laika pilnvērtīgai diskusijai un izvērtēšanai. Paša kandidāta vēlme kandidēt ir būtiskāka pie kārtības, ja prezidentu ievēl tiešās vēlēšanās. Tad bez viņa piekrišanas ne uz priekšu, ne atpakaļ. Ar esošo ievēlēšanas kārtību, kad kandidātu nominē ne mazāk kā pieci Saeimas deputāti, piekrišanai ir nozīme, bet tā nav tik izšķiroša.

– Par ko tieši jūs vēlaties diskutēt – konkrētiem prezidenta amata kandidātiem vai vispārīgiem kritērijiem, kam šiem kandidātiem vajadzētu atbilst?

– Ar prezidenta kritērijiem īstenībā ir sarežģīti. Protams, viņam ir jābūt līderim, kas spēj uzrunāt un saliedēt sabiedrību, jābūt harismātiskam, spējīgam līdzvērtīgi darboties Eiropas valstu līderu vidū. Taču šīs īpašības nav tik vienkārši izmērāmas un konstatējamas.

Viņķeles priekšlikumu “Vienotībā” pilnībā atbalsta Lolita Čigāne: “Mūsu partijas nostāja ir pret pāreju uz tautas vēlētu prezidentu, bet sabiedrībai jābūt iespējām iesaistīties kandidātu izvērtēšanā un šis varētu būt viens no šādiem mehānismiem. Tādēļ šis priekšlikums nāk īsti laikā.” Savukārt frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Kārlis Šadurskis ir atturīgāks: “Padiskutēt jau var vienmēr.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.