Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: Fotolia

Ar kādu malciņu var panākt vislielāko siltumatdevi? Eksperta padoms 0

Apkures sezona drīz beigsies, taču jau tagad jāsāk domāt par nākamo sezonu, lai ziemas spelgonī mājoklī būtu silti un omulīgi ilgāku laiku. Kādu malku izmantot, lai kurināšanas process būtu viegls un siltums saglabātos ilgi? Padomi no eksperta un uzņēmuma “Kamina.lv” vadītāja Ata Ozola.

Reklāma
Reklāma
TV24
Šoreiz “šefs” ir pielaidis kolosālu kļūdu. Vai Krievijas elite patiesībā gaida Putina nāvi? 41
Veselam
8 veidi, kā bērnu izaudzināt par potenciālo psihoterapeita pacientu 18
RAKSTA REDAKTORS
“Šorīt viņi tur stāvēja vairāk nekā pusstundu, diskusijas bija skaļos toņos” – jautājam instruktoram, kuram no šoferiem šādā situācijā ir priekšroka 3
Lasīt citas ziņas

Galvenais nosacījums efektīvai kurināšanai – malkai ir jābūt sausai. Jo malka būs sausāka, jo ilgāk tā uzturēs augstāku temperatūru kurināšanas laikā un nodrošinās vairāk siltuma apkures sistēmā. Slapju malku ir grūti aizdedzināt, un tā nespēj nodrošināt vajadzīgo siltumu.

Kvalitatīvai malkas žāvēšanai jāatvēl vismaz gads. Protams, reti kurš to var atļauties, tāpēc ieteicams to vismaz iegādāties vasaras sākumā, lai līdz kurināšanas sezonas sākumam malka būtu paspējusi saulē izkarst. Kas attiecas uz novietnes izvēli, svarīgākā ir ventilācija un pasargāšana no lietus. Vislabāk malka žūst zem klajas debess, malkas šķūnītī, kur sienās ir šķirbas, vai nojumē. Žāvējot grēdās jeb rindās sakrāmētu malku, vēlams veidot 5–10 centimetru atstarpes no sienām, zemes un blakus grēdām. Nodrošinot labu gaisa ventilāciju, malku var izžāvēt un uzglabāt arī kaudzē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kādu malku vislabāk izvēlēties? Bērzu, ozolu, alksni vai apsi. Apse attīrīs dūmvadu no kvēpiem un no tiem pasargās arī kurtuves stiklu. Taču vislabāk pašam veikt eksperimentu un izmēģināt dažādus malkas veidus, lai saprastu sev tīkamāko un piemērotāko koka sugu. Tā būs iespēja iepazīties arī ar malkas smaržu, kas katram kokam ir citādāka. Tomēr mazāk ieteicama ir skuju koku izvēle, jo šāda malka degot dzirksteļo, dūmo un rada lielu darvas un sodrēju daudzumu. Ja mājas tuvumā pieejams ir tieši šis malkas veids un gribas vai ir finansiāli izdevīgi to izmantot, ieteicams skuju kokus jaukt kopā ar lapu koku malku.

Kam vēl pievērst uzmanību? Malkas pagales lielums jāpielāgo kamīna, krāsns vai kamīnkrāsns kurtuves izmēram. Jo garāka pagale, jo tā ilgāk degs un izstaros siltumu. Šajā ziņā visparocīgākās un ekonomiskākās būs tieši kamīnkrāsnis – tām nepieciešamas īsas, aptuveni 25 centimetrus garas, pagales, turklāt ilglaicīgai siltuma noturībai līdz pat 24 stundām vajadzīgas tikai trīs malkas ielādes.

Ja mājoklis atrodas Rīgā vai tās apkaimē, ļoti parocīga ir brikešu izmantošana. To piedāvājums veikalu plauktos ar katru gadu palielinās un parādās arvien jauni veidi – bērza, apses, skuju koku, jauktu koku, kantainas, apaļas un pat gredzena formas briketes. Tās ir ne vien ērti sagādājamas un neaizņem daudz vietas, bet arī nodrošina daudz lielāku siltuma atdevi. Tomēr šeit jābūt uzmanīgam ar pārkurināšanu – lielais siltuma daudzums var radīt krāsns vai kamīnkrāsns masas un korpusa izplešanos un saraušanos atdziestot, kā rezultātā konstrukcijai var rasties nopietni bojājumi. Tāpēc uzstādīto malkas apkures avotu ieteicams nekurināt biežāk, kā tas norādīts lietošanas instrukcijā. Ja tādas nav, drošāk krāsni iekurt vairākas reizes dienā, nevis kurināt nepārtraukti.