Ilze Pētersone-Godmane
Ilze Pētersone-Godmane
Foto – LETA

– Vai mūsu drošības dienestiem ir pietiekama pieredze un kapacitāte, lai izvērtētu, kādus draudus var radīt bēgļa statusa gribētāji? Lielai daļai no viņiem taču nav pat dokumentu – tad kā drošībnieki noskaidros, ka viņi ir tie, par ko uzdodas, nevis teroristi vai noziedznieki? 18


– Dokumentu esamība arī varētu būt kā pozitīvais “plusiņš” pie uzņemšanas kritērijiem. Pieredze mūsu drošības iestādēm ir. Tās strādā plecu pie pleca ar līdzīgiem dienestiem citās ES valstīs. Jautājums drīzāk varētu būt par intensitāti, cik daudz cilvēku vienlaikus varēsim ievest un pārbaudīt. Tas būs atkarīgs gan no patvēruma meklētāju izmitināšanas centra “Mucenieki” kapacitātes, gan PMLP resursiem, gan Drošības policijas spējas viņus pārbaudīt. Ja policija jutīs kādas problēmas ar savu spēju pārbaudīt uzņemamās personas, tad par tām informēs ministriju un mēs kopīgi tās risināsim.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Lasīt citas ziņas

– “Mucenieki” bija gatavi divu gadu laikā pakāpeniski uzņemt un “izlaist cauri” 250 bēgļus, bet tas biju tuvu maksimālajiem resursiem. Tagad runa jau ir par 776, kas nozīmē, ka izmitināšanas centrs jāpaplašina. Vai darba grupa ir aptuveni aplēsusi šīs izmaksas?

– Mēs rēķināmies, ka agrāk vai vēlāk lēmums par 776 bēgļiem tiks pieņemts un tas prasīs virkni papildu izmaksu. Tai skaitā ne tikai izmitināšana, bet arī konvojēšana uz Latviju, pieteikumu izskatīšana PMLP un tamlīdzīgi. Precīzus ciparus šodien vēl nevaru nosaukt. Darba grupai bija uzdevums veikt detalizētus aprēķinus līdz 30. novembrim. Tagad mums ir uzdevums darbu paātrināt, un ceru, ka vismaz aptuvenus aprēķinus varēsim nosaukt līdz 30. septembrim.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.