Foto – Aija Geida

Aromātiski Ziemassvētku cepumi. Trīs burvīgas receptes 2

Autors: Aija Geida, “Praktiskais latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
Putinam draud briesmas, par kurām pagaidām zina tikai nedaudzi 15
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Lasīt citas ziņas

Ziemassvētku un Jaunā gada galds nav iedomājams bez ingvera, vaniļas vai kanēļa cepumiem, jo tieši šīs smaržas uzbur svētku gaisotni. Šādu kārumu pagatavošana aizņem vien pusstundu (ja neskaita laiku, kamēr mīkla atdzesējas ledusskapī), turklāt glīti iesaiņoti cepumi ir arī laba dāvana.

Vaniļas radziņi

Foto – Aija Geida

Sastāvdaļas

• 250 g kviešu miltu

• 200 g cieta sviesta

• 100 g pūdercukura

• 200 g lazdu riekstu

• 4 ēdamkarotes vaniļas cukura

• ½ tējkarotes cepamā pulvera

• 2 ēdamkarotes skābā krējuma

• 100 g šokolādes glazūras

• 40 g pūdercukura

Pagatavošana

CITI ŠOBRĪD LASA

Miltus sajauc ar sviestu, skābo krējumu, vaniļas cukuru un pūdercukuru. Pievieno blenderī smalki sasmalcinātus lazdu riekstus un samīca mīklu. Ļauj 40 minūtes atpūsties ledusskapī.

No mīklas veido plānus cepumus – radziņus, liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un cep, līdz tie ir zeltaini brūni (+180 °C aptuveni 10 minūtes).

Izkausē šokolādes glazūru (var mazos iepakojumos nopirkt veikalos) un katru radziņu iemērc šokolādē. Uzkaisa pūdercukuru.

Ar apelsīnu pildījumu

Foto – Aija Geida

Foto – Aija Geida

Sastāvdaļas

• 250 g kviešu miltu

• Ola

• 120 g cieta sviesta

• 75 g brūnā cukura

• ¼ tējkarotes sāls

• ½ tējkarotes malta kanēļa

• Tējkarote cepamā pulvera

• 100 g apelsīnu džema

• 50 g pūdercukura

Pagatavošana

Kviešu miltiem pievieno olu, gabaliņos sagrieztu sviestu, maltu kanēli, cukuru, sāli un samīca. Mīklu pusstundu patur ledusskapī, pēc tam plāni izrullē un ar formiņām izspiež cepumus – vienu cep tāpat, bet otram viducī ar mazu veidni izspiež caurumu vai zvaigznīti.

Cep +180 °C aptuveni 10 minūtes, līdz tie ir zeltaini brūni. Atdzesē. Cepumiem, kam nav cauruma, uzklāj džemu, vidū veidojot pacēlumu, un saliek kopā ar cepumiem, kam vidū ir caurums. Uzkaisa pūdercukuru.

Ar ingveru

Foto – Aija Geida

Sastāvdaļas

• 125 g mīksta sviesta

• 125 g kviešu miltu

• 50 g brūnā cukura

• 2 ēdamkarotes vaniļas cukura

• 1 ēdamkarote skābā krējuma

• ½ tējkarotes malta ingvera pulvera

• 1 tējkarote cepamā pulvera

• 50 g kartupeļu cietes

• 50 g iecukurota ingvera

• 70 g šokolādes glazūras

Pagatavošana

Ingveru sagriež mazos gabaliņos.

Sviestu sajauc ar cukuru, vaniļas cukuru, ingvera pulveri un pievieno ingvera gabaliņus.

Atsevišķā bļodā ieber kviešu miltus, cepamo pulveri un kartupeļu cieti.

Sajauc kopā abas masas un veido mīklu, ko patur ledusskapī pusstundu.

Mīklas bumbiņas saplacina, veidojot mazus apaļus cepumiņus, vai izrullē un izspiež ar formiņām.

Cep +180 °C aptuveni astoņas minūtes, līdz cepumi zeltaini brūni. Atdzesē un uzlej šokolādes glazūru.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.