Vera Jourova, ES komisāre tieslietu,patērētāju un dzimumu līdztiesības jautājumos

Vera Jourova, ES komisāre tieslietu,patērētāju un dzimumu līdztiesības jautājumos

Foto – AFP/LETA

Ko ES dara, lai apkarotu nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju? 0

Šodien visā ES stājas spēkā jauni nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas noteikumi. Jaunie noteikumi veicinās pārredzamību un nodrošinās, ka visā Eiropas Savienībā tiks efektīvi novērsta nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācija un teroristu finansēšana.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Noteikumi paredz pastiprināt pārbaudes, ko veic bankas vai jebkuras iestādes, kas saskaras ar riskantiem darījumiem. No šodienas finanšu iestādēm, dibinot darījumdarbības attiecības un pirms darījumu veikšanas, ko pieprasa viņu klienti, ir jāveic sistemātiskākas padziļinātas pārbaudes, ņemot vērā dažādus riska faktorus, piemēram, klientu, produktu, ģeogrāfiskos aspektus un līdzekļu kanālus. Finanšu iestādēm būs arī jāpierāda, ka tās ir veikušas atbilstošus pasākumus, lai mazinātu šos riskus.

Vēl viens svarīgs jauninājums ir pastiprinātas pārredzamības prasības, ieviešot prasību, ka uzņēmumiem ir jānodrošina precīza un atjaunināta informācija par to faktiskajiem īpašniekiem. Dalībvalstīm tagad ir jāizveido uzņēmumu un trastu faktisko īpašumtiesību centrālais reģistrs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šie reģistri ļaus jebkurai bankai ātri un viegli noskaidrot faktisko, aiz uzņēmuma stāvošo personu, kura vēlas veikt darījumu. Tas dos iespēju bankām caurskatīt sarežģītas uzņēmumu struktūras, ļaujot jebkādus aizdomīgus darījumus bloķēt bez klienta brīdināšanas.

Jaunajā direktīvā tagad ir ietverti arī azartspēļu uzņēmumi – nozare, ko bieži izmanto organizētās noziedzības pasaule, lai legalizētu līdzekļus, kas iegūti no nelikumīgām darbībām. Visiem azartspēļu pakalpojumu sniedzējiem tagad būs jāpārbauda spēlmaņa identitāte un viņa darījumu atbilstība, tostarp līdzekļu izcelsmes avoti. Par jebkādām aizdomām par nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju viņiem būs jāziņo valsts kompetentajai iestādei 
(finanšu ziņu vākšanas 
vienībai), kas izmeklēs 
šo lietu un ziņos par to policijai.

ES dalībvalstīm šie noteikumi būtu pareizi jāīsteno jau no šodienas. Tādēļ es mudinu dalībvalstis, kas to vēl nav izdarījušas, to izdarīt nekavējoties. Zemāki standarti vienā valstī saglabās nepilnības un vājinās mūsu cīņu visā ES.

Reaģējot uz Panamas dokumentu skandālu un jauniem terorisma draudiem, Eiropas Komisija pagājušā gada jūlijā ierosināja vēl vairāk pastiprināt nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas noteikumus. Es aicinu Eiropas Parlamentu un dalībvalstis pabeigt sarunas pēc iespējas ātrāk, lai nodrošinātu, ka mūsu noteikumi ir pielāgoti esošajiem draudiem. Cīņā pret organizēto noziedzību un terorismu ir būtiski izveidot izturīgu preventīvu sistēmu. Jaunie noteikumi, kas stājas spēkā šodien, ir labāki rīki mūsu rīcībā, lai kopā apkarotu šādus noziegumus.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.