Atkal mūris. Ļaudis laipo starp betona barjerām pie Brandenburgas vārtiem, kur tās uzstādītas, gatavojoties Jaungada sagaidīšanai Vācijas galvaspilsētā.
Atkal mūris. Ļaudis laipo starp betona barjerām pie Brandenburgas vārtiem, kur tās uzstādītas, gatavojoties Jaungada sagaidīšanai Vācijas galvaspilsētā.
Foto – REUTERS/LETA

ASV un Krievija 2


Līdz ar republikāņa Donalda Trampa nākšanu pie varas turpmākās attiecības ar ASV Briselei būs pamatīgs izaicinājums. Abas puses līdz prezidenta Baraka Obamas valdīšanas termiņa beigām tomēr nav paguvušas noslēgt tirdzniecības līgumu, ko D. Tramps jau savā priekšvēlēšanu kampaņā ir nodēvējis par nevajadzīgu un ir solījis, iesēstoties prezidenta krēslā, uz līdzenas vietas izbeigt. Vairākus gadus risinot sarunas, Brisele uz to bija likusi lielas cerības, solot dalībvalstīm būtiskus ekonomiskus ieguvumus. Taču ne tikai praktiskā, bet arī politiskā situācija ir uz spēles. Māka noslēgt līgumu ar ASV būs ES līderu diplomātisko spēju un varas rādītājs arī globālā arēnā.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Savukārt konflikts ar Krieviju pēc tās agresijas Ukrainā, īpaši pēdējos mēnešos, jau iestidzis jaunā problēmu fāzē. Sankcijas, tiesa, ar vairāku valstu iebildumiem, saglabājas, taču ES centrā Briselē nav dienas, kad par Krieviju nerunātu no informācijas kara un kiberuzbrukumu draudu viedokļa. Franciski rakstošais izdevums “Le Monde” publicējis plašu materiālu par Krievijas dienestu sarīkotu kiberuzbrukumu Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai.

Turcija, migrācija, jaunumi institūcijās

Terorisms, imigrācija, drošība būs jautājumi, kas arvien būs ES gaidāmā gada darba kārtībā. Valstis turpinās domāt, kā nostiprināt ārējās robežas, lai nebūtu jāceļ iekšējās un Šengenas zona, kas tiek uzskatīta par Eiropas brīvības simbolu, saglabātos neapdraudēta. Konflikts Sīrijā nav tuvu noslēgumam, tādēļ gaidāmas arī jaunas bēgļu plūsmas. Briselei būs jādomā, kā risināt šo ārkārtīgi sarežģīto situāciju, kurā liels spēlētājs joprojām būs Turcija un ar kuru attiecības ir ieplaisājušas, bet būtu svarīgi tās saglabāt.

Viedokļi

CITI ŠOBRĪD LASA

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks: “Sarunas ar Lielbritāniju notiks, ievērojot vislabākos nodomus, ticību un mieru, tā, lai visu dalībvalstu intereses būtu respektētas, lai būtu pēc iespējas mazāk izdevumu un zaudējumu. Taču, kā jau esmu norādījis iepriekš, baidos, ka nav iespējams tāds iznākums, kas būtu absolūti izdevīgs visiem.”

Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs (uzrunājot ES dalībvalstu līderus ziemas sanāksmē Briselē): “Mums visiem ir vajadzīga Eiropas Savienība. Tā ir vienīgā iespēja, kā satikties ar šā gadsimta izaicinājumiem. To nekad nevajag aizmirst. Lai šīs izjūtas un gars vada jūs vienmēr!”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.