Barikāžu laiks Kuldīgā.
Barikāžu laiks Kuldīgā.
Publicitātes foto

Rīgā – koncerti, tikšanās un barikāžu rekonstrukcija 5

Godinot 25 gadus kopš 1991.gada janvāra barikāžu notikumiem, no piektdienas, 15. janvāra, līdz pat sestdienas plkst. 15 Doma laukumā notiks barikāžu rekonstrukcijas akcija, kuras laikā diennakti Doma laukumā degs ugunskuri, pie tiem dežūrēs brīvprātīgie, būs aplūkojama vēsturiskā barikāžu laika tehnika, uzstāsies pazīstamas mūzikas grupas un kolektīvi.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Barikāžu rekonstrukcijas akcijas laikā veselu diennakti pie ugunskuriem Doma laukumā pulcēsies un vēsturisko 1991.gada noskaņu centīsies restaurēt Jaunsardzes jaunieši, Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas kadeti, brīvprātīgie un bijušie barikāžu dalībnieki, aģentūru LETA informēja biedrības “I Did It” pārstāve Madara Gruntmane.

Pasākuma laikā Doma laukumā varēs aplūkot vēsturisko smago tehniku, kas bija novietota Doma laukumā arī barikāžu laikā 1991. gadā. Būs aplūkojamas smagās automašīnas “Kamaz”, dažādu veidu traktori, Barikāžu muzeja autobuss “Ikarus”, kā arī speciālais transports.

CITI ŠOBRĪD LASA

Doma laukumā uzstāsies pazīstami mūziķu kolektīvi, kas iepriecinās barikāžu dalībniekus gan pie ugunskuriem, gan muzicējot īpaši iekārtotā skatuvē smagās automašīnas kravas nodalījumā. Akcijas laikā sagaidāma grupas “Pērkons” uzstāšanās, muzicēs arī kapela “Bumerangs”, vīru koris “Tēvzeme”, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, Valdis Atāls, folkloras kopa “Skandinieki” un daudzi labi pazīstami mūziķi.

Tāpat kā 1991.gadā, piedalīties pasākumā un uzmundrināt barikāžu rekonstrukcijas dalībniekus brīvprātīgā kārtā aicināti visi Latvijas mūziķi un kolektīvi, kas vēlas publiski apliecināt, ka dziesmu spēks spēj dot spēku un saliedēt tautu arī mūsdienās.

Līdztekus barikāžu rekonstrukcijai un muzikālajām aktivitātēm Doma laukumā varēs iegūt arī plašu informāciju par 1991. gada janvāra notikumiem, jo skanēs vēsturiskie barikāžu laika Latvijas Radio ziņu ieraksti un būs aplūkojami 1991. gada barikāžu fotoattēli.

Pasākuma laikā 16. janvārī no plkst. 11 “Vides filmu studija” piedāvās visiem interesentiem noskatīties režisora Olafura Rognaldsona dokumentālo filmu “Tie, kas uzdrošinās”, kas vēsta par bijušā Islandes ārlietu ministra Jona Baldvina Hanibalsona centieniem likt lielajām Rietumu varām ieklausīties Baltijas valstu lūgumā pēc neatkarības. Tāpat varēs noskatīties režisora Pētera Krilova “Lielā Kristapa” godalgoto dokumentālo filmu “Uz spēles Latvija”, kas stāsta par latviešu likteņiem nelietīgajās pēckara gadu spiegu spēlēs.

Barikāžu rekonstrukcija Doma laukumā sāksies šodien plkst.15 un ilgs līdz rītdienas plkst.15.

Plašu piemiņas sarīkojumu 16. janvārī no plkst. 15 līdz 19.30 Ķīpsalas hallē organizē Latvijas Kultūras akadēmija. Atceres pasākumam “Bulvārī brīvība” aicināti pieteikties barikāžu dalībnieki ar tuviniekiem, lai visi kopā atminētos, kā arī dalītos pieredzē un sajūtās par piedzīvoto.

Reklāma
Reklāma

Atceres pasākuma galvenais motīvs ir Barikāžu laika mantojums jaunajai paaudzei, programmā paredzot piemiņai veltītus video stāstus un dzeju, ko ierunājuši Daugavpils teātra jaunā dramatiskā teātra aktiera mākslas kursa studenti, kā arī barikāžu dalībnieku atmiņu stāsti, ko ierunājuši Latvijas Kultūras akadēmijas Dramatiskā teātra aktiera un režijas mākslas 3. kursa studenti. Pasākuma apmeklētāji varēs klausīties atmiņu stāstus par 1991. gada notikumu dalībnieku mobilizāciju, sajūtām, emocijām, plāniem, piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem, kā arī skatīties filmas no 1991. gada janvāra galvenajām norises vietām.

Muzikālo repertuāru patriotiskās skaņās nodrošinās mūsdienu tautas mūzikas apvienība Jauno Jāņu orķestris, muzikālā apvienība “Raxtu raxti”, etnorokgrupa “ElektroFolk”, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris Sōla, Rīgas Tehniskās universitātes studentu pūtēju orķestris SPO, kā arī jaunā un talantīgā dziedātāja Aleksandra Špicberga.

Pasākuma režisori: Juris Jonelis un Uģis Brikmanis. Atceres pasākums ir bez ieejas maksas.

Barikāžu laiku pieminot un atceroties Latvijas Nacionālais vēstures muzejs 16. janvārī plkst. 12 Brīvības bulvārī 32, Rīgā, aicina uz tikšanos ar Latvijas Tautas frontes pirmo priekšsēdētāju, Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētāja vietnieku, pašlaik – Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pētnieku Daini Īvānu.

Ieeja – muzeja biļete.

16 janvārī atceres pasākums, kā katru gadu, notiks arī pie Vecmīlgrāvja tilta.

1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienā, 20. janvārī  plkst. 9 notiks dievkalpojums Rīgas Domā, pēc tam Doma laukumā tiks iedegts piemiņas ,ugunskurs, bet plkst. 15.00 būs ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa un Bastejkalnā. Šajā dienā plkst. 15.30 notiks arī 1991. gada barikāžu laukuma atklāšanas pasākums. Laukumu atklās pretim Bastejkalnam starp Zigfrīda Meierovica burvāri, Torņa ielu un Smilšu ielu.

Šogad, 25. Barikāžu atceres gadadienā, viens no lielākajiem pasākumiem būs 20. janvārī Rīgas Domā, kur plkst. 19 sāksies koncerts “Ar Domu par rītdienu”. Tajā skanēs tautā iemīļotas Atmodas laika un mūsdienās popularitāti iemantojušas dziesmas gan koru, gan solistu izpildījumā.

Koncertā piedalīsies Igo, Renārs Kaupers, Jānis Stībelis, Aija Andrejeva, Goran Gora, Vestards Šimkus, Elīna Šimkus, Latvijas Radio koris Kaspara Putniņa vadībā, Ieva Kerēvica, Aija Vītoliņa, grupa “Sus Dungo”, Dainis Skutelis, Laima Jansone, Anete Kozlovska, Rīgas Doma meiteņu koris un citi. Koncerta režisors ir Intars Rešetins, savukārt tā muzikālās programmas veidotājs ir Juris Vaivods.

Rīgas Doms ieejai koncertā atvērts jau no plkst. 18, ieeja bez maksas.

Biedrības “Ascendum” pārstāve Dace Pūce pastāstīja, ka gatava jau ir arī jaunā Rīgas Doma vitrāža, kas veltīta tieši barikāžu laika notikumu piemiņai, diemžēl lielais sals aizkavējis tās ievietošanu baznīcas logā, tādēļ apaļā gadadiena vēl paies, vitrāžu dzīvē neieraugot.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.