Ak, šmakovka, 
smakauceņa! 0


Īpaša loma Latgales kulinārajā mantojumā ir šmakovkai. Kādu lāsi šī latgaliešu dzēriena kāro nogaršot ikviens gardēdis. Pirms dzēriens tiek celts galdā, tas līdz pat pusgadam tiek gatavināts ozolkoka mucās, līdz iegūst zeltainu dzintara nokrāsu un ozola aromātu. Latgalieši šo dzērienu darina no visa, kas tikai ir raudzējams – ogām, medus, kartupeļiem, pākšaugiem, cukurbietēm un pat rīsiem, bet īstā Latgales šmakovka ir taisīta, kā saka latgalieši, – no maizes, ar to domājot rudzus, miežus un kviešus, kā arī no miežu, kviešu vai rudzu iesala. Šogad Latgalē darbosies veselas četras vietas, kur gaidāma iepazīšanās ar šmakovku, katra savādāka, ar savu stāstu un “odziņu”.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 20
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
“Katru mirkli izbaudīju, kā autobuss brauc” – Alisi līdz sirds dziļumiem aizkustinājusi kāda “Liepājas autobusu parka” šofera rīcība
Lasīt citas ziņas

Šmakovkas muzejs, kas izvietojies Daugavpilī Vienības namā un pavisam drīz uzņems pirmos apmeklētājus, pateicoties iespaidīgajām ražošanas iekārtām un jaunākajām tehnoloģijām, palīdzēs interaktīvi izzināt šmakovkas tapšanas procesu: sākot ar labības graudu, kas, iesēts Latgales zemē, dzen pirmo asnu, līdz pat glīti noformētām dzērienu pudelēm, solās būt modernākais un lielākais muzejs. Tā būs vieta, kur digitāli varēs uzšķirt ne vien šmakovkas darināšanas, bet arī Latgales vēstures lappuses.

Rēzeknes novada Gaigalavā pie viesmīlīgā Gunāra Igauņa ceļotāji brauca muzicēt Mūzikas instrumentu darbnīcā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Laba oma garantēta, dodoties lūkot arī Šmakovkas muzeju, kurā saimnieks savācis destilēšanas aparātu ekspozīciju un piedāvā gan jautrus un aizraujošus stāstus, gan arī paša saimnieka ražotās produkcijas degustāciju. Rēzeknes novada Kaunatā, vecajā kroga ēkā, atvērts Kandžas muzejs, kurā saimnieko Dace Zagorska. Zīmīgi, ka tikai šajā muzejā redzēsiet glāzīšu kolekciju, karikatūras un apdzīvotu vietu norādes, kas saistītas ar šmakovku un tās lietošanu. 21. maijā Malnavā solās būs ļoti lustīgi, jo tieši plkst. 15.00 visi tiek aicināti uz Latgolys šmakovkys dadzynuotovys atkluošonys festivalu (Latgales šmakovkas dedzinātavas atklāšanas festivālu).

Šādi jaunās dedzinātavas saimnieks Jānis Krivtežs aicina uz jaunā objekta atklāšanas svētkiem, kur varēs baudīt izslavēto latgaliešu viesmīlību, degustēt pašbrūvēto “šmakovciņu”, gardi ēst, izsmieties latgaliešu Baltinavas teātra “Palādas” komēdijizrādē “Ontons i Anne” un laisties jestros dančos zaļumballē. Pirmā šmakovkas dedzinātava Malnavas muižas teritorijā esot izveidota 19. gadsimtā muižnieku Šadursku laikā, kad dzēriens tika ražots no graudiem, tāpēc vietējā tradīcija tikšot saglabāta.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.