Migranti aizpilda identifikācijas dokumentus Palermo ostā Itālijā.
Migranti aizpilda identifikācijas dokumentus Palermo ostā Itālijā.
Foto – AFP/LETA

Eksperta viedoklis 4

Kjāra Peri jau piecpads­mit gadus strādā bēgļu uzņemšanas centrā “Astalli”, kurā ir projektu vadītāja un starptautisko attiecību speciāliste. Peri savu nostāju pret ES patvēruma meklētāju pārvietošanas programmu raksturo kā “skeptisku un mazliet noraizējušos”, jo, viņasprāt, plāns ļoti pavirši pieiet bēgļu koncentrācijai pierobežas valstīs. Speciāliste uzskata, ka ES patvēruma meklētāju pārvietošanas programma iesākta ļoti strauji, bez īstas skaidrības. Turklāt tā attiecas tikai uz nelielu daļu bēgļu, kas ierodas Itālijā, praktiski tikai uz Eritrejas bēgļiem, jo Sīrijas bēgļi Itālijā ierodas ļoti mazā skaitā, viņi biežāk izvēlas citus imigrācijas ceļus. Bet Itālijā bēgļa statuss tiek piešķirts arī vairāku citu valstu pilsoņiem, kuri turpina pārpildīt uzņemšanas centrus.

Reklāma
Reklāma
“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
Lasīt citas ziņas

Peri apstiprina, ka pārvietotajiem bēgļiem nav iespējas izvēlēties, uz kuru ES valsti doties. Bēgļiem neviens nejautā, kura valsts viņiem labāk patīk, ar kuru valsti viņiem varētu būt kāda saikne, varbūt draugi vai paziņas, pat radinieki. Bet valstī, uz kuru bēglis tiek pārvietots, viņam būs jāpaliek nenoteiktu laiku, daudz ilgāk nekā tikai uz bēgļa statusa iegūšanas laiku, tāpēc šo cilvēku neuzticības pilnā attieksme pret pārvietošanu ekspertei šķiet pilnībā saprotama.

Peri arī uzskata, ka vietējo iedzīvotāju bailes no bēgļiem parasti ir nepamatotas – viņi vēloties strādāt un iekļauties sabiedrībā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.