Mārtiņš Bondars
Mārtiņš Bondars
Foto – Valdis Semjonovs

Kāpēc senatori tik bieži brauc uz šejieni vai aicina uz Vašingtonu, vēl un vēlreiz atkārtojot, ka ar NATO lietussargu viss okei? Tas nedara jūs uzmanīgu? 20

Ar mums tikās Senāta vadošie cilvēki drošības, aizsardzības jautājumos. Viņu apstiprinātais dzēsa retoriku – šaubas par garantijām mūsu valstu aizsardzībai. ASV karaspēka daļas izvietotas šajā reģionā. ASV valstsvīri brauc apmeklēt savus karavīrus, iepazīties ar stāvokli un nodot politisko ziņu visiem, kuri nesaprot – Latviju, Lietuvu, Igauniju aizsargās!

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Bet misters Tramps spriedumos ir ļoti patstāvīgs vīrs. Kļuvis par varenāko cilvēku pasaulē. Mūs drošina, cik noregulēta ASV demokrātija, bet tas nav zināms, cik ASV prezidents ārpolitikā ļausies būt senātu, kongresu ierobežots un iegrožots.

Līdzšinējie prezidenti arvien cieši sadarbojušies ar Kongresu un Senātu…

CITI ŠOBRĪD LASA

… bet tāds kā Tramps nav ievēlēts neviens līdzšinējais prezidents.

Esmu pārliecināts, ka prezidenta izvēlētā komandā visi kā viens saprot drošības jautājumus, ieskaitot mūsu reģionā pastāvošos. Viņi saprot, kas jādara Amerikai. Domāju, padomi, ko saņems Trampa kungs, noteikti būs mums labvēlīgi.

Neraugoties uz to, ka par vairākiem padomu devējiem mesta šaubu ēna par pārāk ciešām saitēm ar Maskavu?

Normālā politiskā procesā opozīcija dara savu darbu. Vēlēšanās zaudējusī puse cenšas norādīt, ko uzvarējušie, viņuprāt, virza nepareizi.

Līdz šim runāts, ka kaislības sit augstu vilni kampaņā, bet kolīdz ASV jaunais prezidents ievēlēts, nācija ap viņu apvienojas, vismaz pieņem.

Opozīcija jau oponēs tālāk. Pie varas tikušie tagad skatīs, kāds ir patiesais stāvoklis valsts pārvaldē, jo to iepriekš nezināja. Varbūt lietas izrādīsies sliktākas, nekā domāts. Jaunā administrācija izdarīs korekcijas, sekos iebildes – tāda ir demokrātiskā iekārta.

Tramps devis solījumu “iztīrīt Vašingtonu”. Spiegšana vēl būs liela, tālu dzirdama. Esmu ievērojis, ka viņš ir cilvēks, kurš tur vārdu, lai ko citu Trampam pārmestu.

Prezidentam Trampam dotais mandāts – salabot nestrādājošas lietas. Tā to uztver viņa atbalstītāji. Tramps arī nenoliedz sadarbību, bet pārskatīs, kā līgumi iepriekš slēgti.

Vai jums ir spriedums, kāpēc “nepolitiķis” uzvarēja, bet pieredzējusī Klintone zaudēja?

Reklāma
Reklāma

Tā ir vispārēja nelaime, ka daudz kur pie varas esošās elites ir ārkārtīgi attālinājušās no cilvēkiem, kurus sakās pārstāvam.

Iekrājāt zināšanu bagāžu Davosā, Vašingtonā, esat pasaules vēju appūsts. Par ko runāsiet Saeimas ārlietu debatēs? Mūsu valdība šķietami ieņem pozīciju par katru cenu turēties kopā ar Briseli, ar lielajiem zēniem, nenodaloties pa reģioniem.

Mēs ieejam pārmaiņu laikā līdz ar visu pasauli. Lielās valstis vienosies par jauno kārtību un interesēm, kādas jāievēro.

Mazie stāvēs malā?

Latvijai jāspēj saprast, kas notiek ietekmīgo valstu veidotā procesā. Jānoformulē savas intereses. Var gribēt debesmannu ar putukrējumu, kas nav iespējams. Jāpieturas atbilstoši pasaulē notiekošām realitātēm un tad jātiecas pēc maksimāli iespējamā interešu sasniegšanā.

Tam esam gatavi?

Es gribētu redzēt daudz aktīvāku augstāko amatpersonu iesaisti ārpolitiskajos procesos un spēju izveidot, uzturēt attiecības. Lai Latvijas balss būtu sadzirdama pasaulē un mūsu līderi skaidrotu Latviju pasaulei. Patlaban tam ir daudz trūkstošu posmu. To vairs nevaram atļauties, jo Latvija no tā var daudz zaudēt.

Ko darīt, ja Tramps nezvana mūsu prezidentam, premjeram, pat ne Ivetai Vējonei?

Ja kalns neiet pie Muhameda, Muhameds dodas pie kalna. Jāveido attiecības ar jauno administrāciju. Ārlietu ministrijas ziņojumā ietverta doma – jāuztur attiecības. Nē. Iepriekšējie no Vašingtonas ir prom! Vietā atnākuši citi, ar kuriem jāmeklē sapratne. Eiropā jābūt klāt savienības kodola valstu pārkārtojumos, jāizprot, kur tie virzās. Vēstniecībām jānoorientējas, ko citas valstis vēlas no Eiropas nākotnes un ko vēlamies mēs, neskaitot fondu naudu un skaļu piekrišanu šādu vai tādu principu atbalstīšanai. Ka Eiropa mainīsies, ir pilnīgi noteikti. Arī līdzšinējai elitei jādomā, vai neierobežot smalku vīnu dzeršanu. Vai biežāk nedoties pie cilvēkiem, kuriem nav darba, nav drošības izjūtas par nākotni un kuri jūtas sociālekonomisku problēmu vajāti. Problēmas radušās zināmu globalizācijas procesu dēļ, kur nebūt ne visi izrādījušies ieguvēji. Par zaudētājiem elite aizmirsusi. Agrāk vai vēlāk zaudētāji konsolidēsies kopējā balsī pret eliti. Davosas forumā bija panelis – Eiropa pēc Eiropas Savienības. Davosa vienmēr atbalstījusi ES, tur nekad nav proponēta doma, ka savienība grūst, jūk vai “beidzas”. Šodien šis temats vairs nav tabu tēma, bet apspriežama realitāte. Latvijai beidzot jāaptver, kādas ir mūsu intereses, kā tās realizējam un ko tas mums maksās. Šobrīd augstās amatpersonas nerunā par šīm lietām ar sabiedrību. Vispārīgi izmestās frāzes neataino to, kas notiek pasaulē un Eiropā.

Un kā jārunā par attiecībām ar Krieviju?

Tās veidosies atbilstoši ASV un ES attiecībām ar Maskavu. Mums arī skaidri jāpauž sabiedrotajiem mūsu intereses. Nevis paranoja, bet intereses. Kas ir mūsu vērtības, kam nekāpjam pāri.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.