Foto: Ferumov/Shutterstock

Kā izaudzēt bezglutēna auzas? Atbild eksperts 0

jautājums. Kas ir bezglutēna auzas? LAIMA JAUNJELGAVĀ

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
TV24
“Ja Putins “atstieptu kātus”, ko tas mainītu?” Slaidiņš atbild tieši un bez aplinkiem
Lasīt citas ziņas

Bezglutēna auzas ir īpaši sertificēts produkts, kuram garantēts, ka tas nesatur nekādus citu glutēnu saturošu graudaugu (kviešu, miežu, rudzu u.c.) piemaisījumus.

“Tas nozīmē, ka tiesības lietot bezglutēna zīmolu iegūst nevis kādas īpašas auzas, bet gan auzu produkts, kas no auzu audzēšanas līdz pārstrādei un nonākšanai veikala plauktā tiek īpaši uzraudzīts. Auzas arī ir graudaugs, bet tajās glutēna (latviski – lipeklis) ir ļoti maz. Starp auzu šķirnēm var būt nelielas atšķirības. Bezglutēna auzu produktos glutēna daudzums nedrīkst pārsniegt 100 mg/kg, un tos precīzāk būtu saukt par produktiem ar zemu glutēna saturu,” stāsta Agroresursu un ekonomikas institūta Laukaugu selekcijas un ģenētikas nodaļas vadošā pētniece Sanita Zute.

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsdienās liela daļa iedzīvotāju ir jutīgi pret ūdenī nešķīstošām olbaltumvielām – pat nelielā daudzumā glutēns pārtikas produktos tiem var izraisīt celiakijas vai citu līdzīgu hronisku autoimūno saslimšanu saasinājumus. Zinātnieki arvien meklē alternatīvas pārtikas produktu piedāvājumā šo slimību pacientiem. Viens no variantiem – izmantot plašāk auzas.

Tiem, kuriem celiakija ir ļoti smagā formā, par bezglutēna auzu produktu lietošanu būtu jākonsultējas ar mediķiem, jo auzās vienmēr būs mazliet glutēna. Turpretī mazāk jutīgi cilvēki līdzās kukurūzas, griķu vai rīsu produktiem var droši lietot auzu produktus ar zīmolu “bezglutēna auzas”.

Kāpēc neražo Latvijā

Latvijā bezglutēna auzas pagaidām neražo. Veikalos piedāvātā produkcija pārsvarā tiek ievesta no Vācijas, Somijas.

Vietējiem konvencionālajiem zemniekiem ir grūtības ieviest tādu auzu audzēšanas kvalitātes sistēmu, jo saimniecībās plaši tiek audzēti kvieši un citi graudaugi. Bet ir interese no bioloģisko lauksaimnieku puses.

Lai saņemtu sertifikātu, kas ļauj ražot bezglutēna auzas, saimniecībās nedrīkst audzēt kviešus, miežus, tritikāli, jo šo sugu graudos glutēna saturs ir augsts.

Audzētājiem jāno­drošina 100% no pārējām labībām nošķirta sēja, ražas novākšana, kaltēšana, glabāšana, šķirošana, lai novērstu sajaukšanos ar citiem graudaugiem. Laukos, kur plānots iegūt ražu bezglutēna auzu ražošanai, citas labības nedrīkst būt audzētas vismaz 3–4 iepriekšējos gadus, jo augsnēs var saglabāties dīgtspējīgas sēklas, kas var atkal radīt citu labību piejaukumus auzu ražā.

Piemērotākās šķirnes

Pētījumu rezultāti LLU apliecina, ka bezglutēna auzu ražošanai ir piemērotas Latvijā populārā šķirne ‘Laima’, Vācijā selekcionētā ‘Ivory’, bet ne kailgraudu auzas, kaut pēc sava bioķīmiskā sastāva tās ir diētiski augstvērtīgas, jo satur daudz šķīstošo šķiedrvielu, ar nepiesātinātām taukskābēm bagātu eļļu, bet tieši augstā proteīna satura dēļ tajās ūdenī nešķīstošā olbaltumvielu daļa glutēns var pārsniegt bezglutēna auzām noteikto robežu 100 mg/kg produkta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.