Foto-Shutterstock

Biete – saldākā un košākā sakne. Ko no tās pagatavot? 4

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Kokteilis
VIDEO. “Apsardze tiešām noderētu” – Andra Kiviča koncertā skatītājus pārsteidz viņa sievas uzvedība uz skatuves 113
VIDEO. Jūras krastā izskalots tūkstošiem mazu, zilu, noslēpumainu bumbiņu. Tās apdraud dzīvniekus
Krimināls
Par bezpajumtnieka slepkavību sodīts jaunais tēvs pa logu izmet bērnu. Mazuli glābt neizdodas 17
Lasīt citas ziņas

Marinētu biešu burciņa vai vārītas bietes vakuumā atrisinās pusdienu problēmu gan vasarā, gan ziemā. Ja aukstā biešu zupa ir vasaras priekšvēstnesis, karsts borščs izglābs nosalušos ziemā.

Visveselīgākā bietes savienība ir ar eļļu vai krējumu, jo tad karotīns, kas ir bietē, maksimāli atdod savu labumu organismam, jo A vitamīns labāk uzsūcas kopā ar taukvielām. Visvienkāršākie salāti – svaigu bieti sarīvē, samaisa ar apelsīnu sulu (kas nomāks zemes piegaršu, kas var būt jūtama, ja bietes nepareizi glabātas) un pievieno olīveļļu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Biešu humoss

Foto: SHUTTERSTOCK

• 3 (200 g) vārītas bietes

• 250 g (viena kārbiņa) turku zirņu

• 1 ēdamkarote tahini pastas vai 2 ēdamkarotes apgrauzdētu sezama sēkliņu

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes citrona sulas

• ķiploka daiviņa

• sāls

Bietes sagriež gabaliņos, liek blenderī, pievieno visas sastāvdaļas un sablendē viendabīgā masā. Ja humoss šķiet par sausu, pievieno šķidrumu no turku zirņu konserviem. Sāli pievieno pašās beigās. Var pielikt arī pipariņus.

Humosam ir lieliska krāsa.

Borščs

Foto: SHUTTERSTOCK

• 3 l ūdens

• 300 g cūkgaļas

• 300 g liellopa gaļas (ar kauliņu)

• 500 g biešu

• 300 g kartupeļu

• 2 burkāni

• puse nelielas kāpostgalviņas

• 1 liels sīpols

• 3 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes tomātu pastas

• 1 ēdamkarote etiķa

• 1 tējkarote cukura

• 2 lauru lapas

• zaļumi: dilles, pētersīļi

• sāls, pipari pēc garšas

• skābais krējums

Novāra bietes ar visu mizu, atdzesē un notīra. Katlā ielej ūdeni un liek vārīties gaļu. Nosmeļ putas. Pieber sāli, piparus, ieliek lauru lapu un vāra aptuveni 1,5 stundas, līdz gaļa mīksta un atdalās no kaula.

Tikmēr burkānus nomizo, sarīvē uz rupjas rīves. Kartupeļus nomizo un sagriež gabaliņos. Smalki sagriež sīpolu. Kāpostu sašķērē smalkās strēmelēs. Lielā, dziļā pannā uzkarsētā eļļā apcep burkānu, sīpolu un divas sasmalcinātas ķiploka daiviņas. Pievieno tomātu pastu, izkarsē. Pieber cukuru, sāli. Liek klāt kāpostus, pielej etiķi un uzlej tik daudz ūdens, lai dārzeņi būtu pārklāti. Sautē maisot, kamēr ūdens iztvaikojis.

Gatavo gaļu izņem no katla. Buljonā liek kartupeļus, daļēji izsautētos dārzeņus. Visu vāra 15–20 minūtes, līdz kartupeļi mīksti.

Tikmēr sarīvē bietes. Gaļu atkaulo un sagriež.

Katlā liek rīvētās bietes, gaļas gabaliņus, uzvāra. Pievieno ķiploku spiedē izspiestu ķiploka daiviņu.

Pasniedz ar skābo krējumu un sakapātiem zaļumiem.

Aukstās zupas sagatave

Foto: SHUTTERSTOCK

• 2 kg biešu

• 400 g burkānu

• 240 g sīpolu

• zaļumi: dilles, pētersīļi

• 1 tējkarote ķimeņu

Marinādei:

• (uz 1 litru ūdens)

• 6–8 ēdamkarotes etiķa (9%)

• 100 g cukura

• 10 g sāls

• 8 smaržīgie pipari

• 4–6 krustnagliņas

• 2 kanēļa standziņas

• 2 lauru lapas

• ķimenes

Bietes liek katlā ar visu mizu, vāra, līdz mīkstas. Atdzesē un nomizo.

Atsevišķā katlā izvāra nemizotus burkānus. Atdzisušus nomizo.

Gan bietes, gan burkānus sarīvē uz rupjas rīves vai, ja nepatīk rīvēti, sagriež smalkos salmiņos. Sīpolus sasmalcina un pievieno dārzeņiem (ja negaršo, var arī nelikt). Sasmalcina dilles un pētersīļus. Visbeidzot pieber ķimenes.

Marinādei katliņā ielej 1 litru ūdens (pietiks četrām 0,75 l burciņām sagataves), pieber cukuru, sāli, garšvielas. Kad ūdens sāk vārīties, katliņu noceļ no uguns un tikai tad pielej etiķi. Marinādi atdzesē.

Atdzisušu marinādi pārlej dārzeņiem, kas jau salikti burkās. Vāciņus uzliek, bet nepiegriež. Burciņas pasterizē 15 minūtes. Izņem no katla un aizskrūvē vāciņus.

Biešu zupa ar vīnu

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g liellopa filejas

• 3 vidējas bietes

• 2 burkāni

• 750 g sausā sarkanvīna

• 1 ēdamkarote olīveļļas

• citrons

• svaigi zaļumi: dilles, pētersīļi, lociņi

• sāls, pipari

Bietes un burkānus atsevišķi ietin folijā un izcep cepeškrāsnī.

Gaļu sagriež nelielos gabaliņos, uzber sāli un piparus, apcep uz pannas olīveļļā. Tad liek katlā, pievieno sagrieztus zaļumus, pārlej vīnu. Katliņam uzliek vāku un vāra uz lēnas uguns aptuveni stundu. Pēc tam pievieno vārītu ūdeni.

Notīra izceptās bietes un burkānus, sagriež smalkos salmiņos un pieliek gaļai. Samaisa, uzvāra. Pievieno pēc garšas (ja vēl vajag) sāli, piparus. Pasniedzot piespiež mazliet citrona sulas.

Bietes biezpiena kažokā

Foto: SHUTTERSTOCK

• 200 g biešu

• 150 g biezpiena

• 3 ēdamkarotes skābā krējuma

• 1 ola

• 1 sīpols

• dilles, pētersīļi

• sauja valriekstu vai kādu citu riekstu, vai granātābola sēkliņu

• sāls

Vārītas vai ceptas bietes sagriež plānās ripiņās. Izvārītu olu un sīpolus smalki sagriež. Pievieno biezpienam, kurā arī iemaisa smalki sagrieztos zaļumus un sāli.

Uz šķīvja liek bietes ripiņu, biezpiena masu, uzlej krējuma karoti. Atkārto. Dekorē ar sasmalcinātiem riekstiem vai granātābola sēkliņām.

Biešu/biezpiena torni var dekorēt ar zaļumu dīgstiem: kressalātiem, bietīšu asniem.

PADOMS

Bietes salātiem vislabāk sagatavot, cepot tās folijā. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 170 °C. Ugunsizturīgā traukā liek bietes ar visu mizu. Tās var sakārtot citu pie citas arī cepešpannā. Pārklāj ar foliju. Protams, var katru bieti ietīt folijā, bet tas būs dārgāk, jo folijas vajadzēs vairāk. Cep 1–1,5 stundas un atstāj atdzist cepeškrāsnī.

PADOMI

Kā notīrīt biešu sulu no rokām

Foto: SHUTTERSTOCK

• Ja paredzēts mizot bietes, rokas jau laikus jāieziež ar eļļu. Tā pārklās ādas poras, un sula tik ļoti neiesūksies ādā, līdz ar to rokas būs vieglāk nomazgāt.

• Ar biešu sulu nokrāsotas rokas var notīrīt, plaukstas ierīvējot ar citrona vai apelsīna šķēlīti.

• Plaukstu tīrīšanai var izmantot citronskābi. To pievieno ūdenim bļodiņā, kurā mazliet pamērcē rokas. Bet, ja uz plaukstām būs kādi skrāpējumi vai pušumi, tad – ai, ai! – skābums iekļūs brūcē, un ļoti sūrstēs. Citrona šķēlīte ir maigāks tīrīšanas veids.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
TV24
VIDEO. Influencere un dziedātāja Terēze Kalmane laidusi klajā savu jaunāko veikumu
Kokteilis
VIDEO. “Lauri, tu vēl nāksi pie manis ciemos?” Samantu Tīnu pārņem uztraukums, izpildot Reinika dziesmu
Šodien iegūsi vairāk, nekā vari iedomāties! Horoskopi 30. novembrim
Kokteilis
VIDEO. “Palika rūgta sajūta” – Rūta Dvinska dalās ar pieredzi, kas mainījusi viņas dzīvi
Kokteilis
VIDEO. “Apsardze tiešām noderētu” – Andra Kiviča koncertā skatītājus pārsteidz viņa sievas uzvedība uz skatuves
VIDEO. Jūras krastā izskalots tūkstošiem mazu, zilu, noslēpumainu bumbiņu. Tās apdraud dzīvniekus
Krimināls
Par bezpajumtnieka slepkavību sodīts jaunais tēvs pa logu izmet bērnu. Mazuli glābt neizdodas
TV24
Militārais analītiķis: Krievijas tīkojumi uz Baltijas valstīm bija skaidri jau sen. Pēdējais solis ir, protams, militārais
Sinoptiķi izplata brīdinājumu – ilgstoši snigs, braukšanas apstākļi būs sarežģīti; Rīgā ievieš “puteņa biļetes”
Lasīt citas ziņas
Kokteilis
FOTO. “Viņa zobi ir sakosti, viņš nervozi pieskaras aprocēm” – princis Viljams publiskā pasākumā ieradies manāmi saspringts
Kokteilis
FOTO. Krāšņi, krāsaini, mirdzoši! Tver skaistākos mirkļus no Latvijas valsts svētku mēneša salūta debesīs virs Ventpils
Kokteilis
“Ceru, ka visi pievienosies man cīņā pret šo briesmīgo slimību…” Dižākās rokzvaigznes Fredija Merkūrija nāve izmainīja sabiedrības priekšstatus par AIDS
Ignats un Virgīnija – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Tev labāk klāsies, ja tu šo dienu pavadīsi vienatnē! Horoskopi 29. novembrim
Kokteilis
VIDEO. “Apsardze tiešām noderētu” – Andra Kiviča koncertā skatītājus pārsteidz viņa sievas uzvedība uz skatuves
Zviedrija un Latvija nepretendēs uz 2030.gada ziemas olimpiādes rīkošanu; piekāpjas Francijai un ASV
TV24
Slaidiņš par Izraēlas iespējām iznīcināt “Hamās”: Var jau nosist līderus, bet viņi vienalga parādīsies
Krievijas armijas triecienvienībās vervē sievietes, arī cietumnieces. Kurās vienībās viņas karos?
VIDEO. Polijā skolā sadurti trīs pusaudži; divi smagā stāvoklī nogādāti slimnīcā
VIDEO. Jūras krastā izskalots tūkstošiem mazu, zilu, noslēpumainu bumbiņu. Tās apdraud dzīvniekus
Krimināls
Par bezpajumtnieka slepkavību sodīts jaunais tēvs pa logu izmet bērnu. Mazuli glābt neizdodas
Sinoptiķi izplata brīdinājumu – ilgstoši snigs, braukšanas apstākļi būs sarežģīti; Rīgā ievieš “puteņa biļetes”
VIDEO. “Praktiskie latvieši!” Soctīklotājus sajūsmina jaunieši, kas no tramvaja izkāpj, rokās nesot dīvānu
Kokteilis
VIDEO. Dziedātājs Igo, gatavojoties koncerttūrei un Ziemassvētkiem, nācis klajā ar jaunumiem
Kokteilis
FOTO. “Nabaga sieviete!” Ingrīdas Circenes izskats rada satraukumu par viņas veselību
TESTS: Atbildi uz 7 jautājumiem un noskaidro, cik labi skolas laikā esi apguvis ģeogrāfiju!
Kokteilis
“Jaunībā mans vēlmju uzstādījums bija – pieci seši bērni..” Imants Parādnieks kļuvis par 8 bērnu tēvu
Kokteilis
Aktieris Gints Andžāns kļuvis par izpilddirektoru
Rita, Vita un Olita – šīs dienas gaviļnieces. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
VIDEO. Kā princis Džordžs, princese Šarlote un princis Luiss izskatīsies, kad būs vecāki? Mākslīgais intelekts sniedz ieskatu nākotnē
Ja tev radusies kāda ideja, centies to attīstīt! Horoskopi 28. novembrim
Tūkstošiem gaismiņu un īpašas svētku dekorācijas: sestdien darbu sāks Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš
Jasmīne mistērijas plīvurā. Recenzija par Liepājas teātra izrādi “Jasmīns”
22:52
TV24
VIDEO. Influencere un dziedātāja Terēze Kalmane laidusi klajā savu jaunāko veikumu
22:16
Rīgā nolemts ieviest maksu 17 sabiedriskajās tualetēs; tās aprīkos ar maksājumu karšu termināļiem
21:44