Foto – Valdis Semjonovs

Brisele atļauj kūpināt
 0

“Tā ir laba ziņa, turpmāk varēsim kūpināt bez sankcijām,” tā Briseles lēmumu atļaut kūpināt gaļu pēc līdzšinējām metodēm vērtē saimniecības “Kunturi” pārstāvis Jānis Āboliņš. Otrdien Eiropas Komisijas pastāvīgajā komitejā pieņemts lēmums pagarināt esošās pieļaujamās benzpirēna normas uz trīs gadiem kūpinājumiem un zivīm, kas tiek realizēti vietējā tirgū. Tas nozīmē, ka atļautā benzpirēna norma būs pieci mikrogrami uz kilogramu, savukārt benzpirēna, benzantracēna, benzofluorantēna un krizēna summa – 30 mikrogrami uz kilogramu. EK regula nacionālo atkāpi attiecībā uz kūpinājumiem piešķir desmit dalībvalstīm, tostarp Latvijai. Jāatgādina, ka šā gada septembrī beigsies pārejas periods, kas paredzēja mainīt esošās normas pret striktākām, taču vietējie gaļas ražotāji kopīgi ar Zemkopības ministrijas un citu institūciju pārstāvjiem prasīja nesamazināt esošās normas.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Zemkopības ministrijas valsts sekretāra vietnieks Aivars Lapiņš ir gandarīts par pieņemto lēmumu, taču atgādina – turpmāk būs jāveic benzpirēna uzraudzība, jāanalizē tā klātbūtne produktos un tas nozīmē, ka jābūt programmām ar labas prakses vadlīnijām attiecībā uz kūpināšanu. “Sasniegts maksimums, ko varējām izdarīt,” tā paveikto vērtē Latvijas Gaļas ražotāju un pārstrādātāju asociācijas pārstāvis Didzis Šmits, kuru asociācija piesaistīja problēmas risināšanā. Viņš uzsver komandas darbu, jo rezultāts panākts, pateicoties Zemkopības ministrijas, BIOR, ražotāju un atašeju kopdarbam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.