Palīdz zaļais iepirkums 11

Vai tā saucamais zaļais iepirkums palīdz palielināt vietējo produktu pieejamību tirgū? J. Strazdiņš atzinīgi vērtē šo iespēju: “Tas noteikti palīdz ražotājiem. Ja salīdzina ar 2014. gadu, šogad daudz vairāk vietējo ražotāju uzvar konkursos,” stāsta “Galiņu” saimnieks. Viņš arī aicinātu valdības pārstāvjus, ja vien tas ir iespējams, brīvā tirgus ap­stākļos likuma robežās aizsargāt vietējos ražotājus, jo importa spiediens ir liels. “Jebkurai dārzeņu pozīcijai konkursos ir divi vietējie piegādātāji un divi importa un ir stingri jācīnās par cenu,” skaidro saimnieks.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Šogad vasaras burkānu novākšana aizkavējusies par vairākām nedēļām. Citugad tā sākās jau ap 15. jūliju, bet šogad krietni vēlāk – augusta sākumā. Šobrīd nav izdevīgi vākt burkānus uzglabāšanai, jo noliktavās jābūt temperatūrai +2 grādi, kas prasītu lielu elektroenerģijas patēriņu. Burkānu īstais novākšanas laiks ir oktobris, kad tos novāc uzglabāšanai noliktavās ziemas periodam. Ziemas burkāni pašlaik aug labi un prognozes liecina, ka varētu sagaidīt labu ražu. Saimniecībā vidējā vasara burkānu raža ir 35 t/ha, bet ziemas – 70 t/ha. No novāktā līdz veikalu plauktiem gan aiziet tikai puse. Izbrāķētie – lopbarībai.

Izaudzētos burkānus pārsvarā saimniecība piegādā “Rimi” veikaliem. Pagaidām gan “Galiņi” burkānus neeksportē, bet šāda iespēja netiek izslēgta nākotnē. Iespējams, eksportēt varētu jau pārstrādātus dārzeņus, jo Skandināvijas valstīs vietējie ražotāji tiek stingri aizsargāti un jauniem spēlētājiem ir ļoti grūti iekļūt šajā tirgū. Pagaidām burkānu platības nav plānots palielināt, jo nav pārliecības, ka cenu izdosies noturēt visu gadu. Platības varētu augt vien gadījumā, kad būs stabils noiets ārējo valstu tirgos, bet šobrīd šādas pārliecības nav.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.