Labākās šķirnes grieztajiem ziediem 0


‘Hapet Fantastic’ – patlaban galvenā griezto ziedu šķirne Latvijā. Pieder pie platziedu kaktusu grupas. Ražīga, ar gariem ziedkātiem, ātri iekarojusi pircēju simpātijas.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 20
Veselam
Psihiatre safabricējusi informāciju pacientes ambulatorajā kartē, lai “uzliktu viņu uzskaitē”: “Es esot lauzusi kāju, un man esot seksuālā disfunkcija” 8
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Lasīt citas ziņas

‘Blyton Softer Gleam’ – šāgada superlode, izcila skaistule. Zieds ir apaļš kā bumba. No krūma var iegūt 7–8 ziedus, tie necieš lietavās.

‘Yozora’ – jelgavnieka dārzā aug desmit gadu. Japāņu šķirne, ko Latvijas ziedu tirgotāji iedēvējuši par Prezidenti, jo šo šķirni ļoti iecienījusi Vaira Vīķe-Freiberga. Ziedkāti ir apmēram 50 cm gari, ziedi izskatās svinīgi – bordo krāsā ar baltu maliņu. Diemžēl ‘Yozora’ šosezon slikti ziedēja, jo jūlijā bija par karstu.

CITI ŠOBRĪD LASA

‘Biedermannsdorf’ – sen audzēta, skaista platziedu kaktusu dālija.

‘Buga München’ – nav jauna šķirne, bet ideāla grieztajiem ziediem. Pieder pie platziedu kaktusu grupas.

‘Spitzbube’ – viena no pieprasītākajām lodveida šķirnēm. Nav jauna, bet ar efektīgu ziedu krāsu.

‘Maxime’ – īpatnējas formas dālija, kuru ieraugot pircēji bieži vien jautā: vai tā ir dālija? Ziediem nenoteikta forma – nedz klasiska lode, nedz platziedu dālija.

‘Hapet Hoamatland’ – visagrīnākā, uzzied jau jūlija beigās. Pieder pie lodveida dālijām.

‘Lesk’ – lodveida šķirne, ziedu tirgū jau sen aprobēta. Dzelteni ziedi ar sarkanu tonējumu, labi izskatās lielā kompozīcijā.

‘Miss Delilah’ – platziedu dālija. Gaiši rozā ziedi ar baltu centru. Labi aug jebkuros laika apstākļos – karstā, sausā vai slapjā vasarā.

‘Suffolk Punch’ – platziedu dālija ar tumši violetiem ziediem. Tirgū pieprasīta pievilcīgo melno lapu dēļ.

Audzē no spraudeņiem

Kolekcionārs stāsta, ka dālijas daudz ātrāk var pavairot, audzējot no spraudeņiem (tos pie audzētāja iespējams iegādāties maijā). Šādi audzētās puķes parasti ir veselīgākas, ziedi ir kvalitatīvāki, nedaudz lielāki, vienīgi uzzied nedēļu vēlāk nekā no gumiem audzētās. Lai iegūtu spraudeņus, puķkopis martā siltumnīcā kastītēs, kūdras substrātā, stāda pavairojamās šķirnes gumus – mātesaugus. Dara tā, lai kakliņš ar pumpuru joslu atrastos virs augsnes. Audzēšanai optimāla ir +20…+22 °C gaisa temperatūra. Aptuveni divu nedēļu laikā iegūst pirmos spraudeņus. Atkarībā no šķirnes no viena mātesauga izaug 10–25 spraudeņi, zem tiem – kompaktgums. Tas ir vispiemērotākais stādmateriāls griezto ziedu audzēšanai. Augus vēlams stādīt 30–40 cm attālumā.

Reklāma
Reklāma

Uzziņa

• Pēc formas dālijas iedalāmas grupās. Bumbām jeb lodveida dālijām mēlziedu malas uzlocījušās visā garumā, bet pilnīgi ieritinājušās vairāk par pusi no garuma. Mēlziedu sakārtojums ziedkopā ir ļoti simetrisks, un tās veido lodes vai nedaudz saplacinātu formu.

• Lai iegūtu īpaši lielus ziedus garos kātos, dālijām veido cerus: no jūlija līdz septembrim izlauž sāndzinumu pumpurus, ļaujot augt tikai trim četriem. Sāndzinumu galos, kur veidojas trīs pumpuri, atstāj tikai centrālo. Atpumpuro, tiklīdz izveidojušies pumpuru aizmetņi.

• Dāliju audzētāji bieži uzrāda aptuvenu uzziedēšanas termiņu pēc gumu izstādīšanas laukā: ļoti agri ziedošas pēc 60 dienām, agri ziedošas pēc 75 dienām, vidēji ziedošas pēc 90 dienām, vēlu ziedošas pēc 120 dienām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.