Kas ir “Ciānas gudrie”? 16

Pēc satura un stila Protokoli nav ne sēdes protokols, ne literārs darbs, pat ne apcerējums. Tie ir runas konspekti, kuros izvērsti fiksēts svarīgākais, savukārt labi zināmas lietas pieminētas tikai garāmejot. Runātājs sevi vai organizāciju nenosauc – viņš konsekventi lieto vietniekvārdu “mēs” un runā izteiktā savas varas apziņā.

Reklāma
Reklāma
Pirmās pazīmes jau ir: Bijušais NATO komandieris brīdina par Kremļa iespējamiem uzbrukuma plāniem saistībā ar NATO mācībām Baltijas jūrā 125
Krievi nāk virsū kā melna nakts.. Ukraiņi nosauc laiku, kad vairs nevarēs noturēt fronti – ne ieroču, ne spēka nav
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 70
Lasīt citas ziņas

Šie “mēs” ir slepena organizācija, kas 19. gadsimta nogalē jau bija ieguvusi pietiekami lielu ekonomisko un politisko varu, lai varētu plānot pasaules kundzību. Protokoli ir šīs biedrības paveiktā raksturojums un nākotnes darbības vadlīnijas, izklāstītas sausā, lietišķā un bezkaislīgā valodā. Izteiksme ir mazliet frivola – tā mēdz runāt nevis plašākas auditorijas priekšā, bet tuvu paziņu vidū. Analizējot Protokolos izklāstītās slepenās biedrības aktivitātes un darbības metodes, iespējams secināt, ka to veidoja Eiropas bagātākie cilvēki, kuri kontrolēja daudzu valstu politiku un pamatoti dēvēja sevi par slepeno supervaldību.

“Ciānas gudrie” ir S. Nilusa ieviests apzīmējums. Tas veidots, vadoties pēc slepenās biedrības darbības galamērķa – iecelt pasaules valdnieku, sauktu par “Ciānas asiņu ķēniņu”. Ciāna ir kalns Jeruzalemē, uz kura atradās Izraēļa ķēniņa Dāvida pils, bet apzīmējums gojim (tautas) Torā attiecināts uz visiem tiem, kas neseko Izraēļa dieva Jahves derībai. Jau šie apzīmējumi vien neviļus rosina saistīt Protokolus ar ebrejiem, tomēr jāņem vērā, ka Toras un ebreju maģijas kabalas jēdzienus un simboliku Eiropas magu un alķīmiķu brālībās plaši izmantoja jau kopš viduslaikiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ebreji Protokolos pieminēti tikai divreiz – sakarā ar “Ciānas gudro” plānoti izraisīto antisemītismu. Arī Ciānas ķēniņš nav vis ebreju gaidītais dievišķais mesija, bet gan pašu “gudro” izraudzīts un audzināts cilvēks. Tam, ka “Ciānas gudrie” nepārstāv ebreju tautu, vispārliecinošākais arguments un reizē arī atslēga brālības izcelsmei ir “mūsu” zīme – simboliskā čūska.

Čūska ir labi pazīstama zīme melno magu un alķīmiķu brālībās. “Ciānas gudro” idejas un simboli liecina par viņu saistību ar slepeno iluminātu brālību. Ivritā čūska – neheš – nozīmē arī “atšifrēt, atklāt”, kam nozīmes ziņā tuvs ir latīņu vārds illuminare – “apgaismot, izzināt”. Iluminātiem bija raksturīga pretinieka īpašību smalka izpētīšana un to izmantošana savu nolūku īstenošanai, īpašnieciskums, sev izdevīga brīža pacietīga gaidīšana, auksts, precīzs prāts un emociju trūkums. Šādas reptiliskas iezīmes vērojamas arī “Ciānas gudro” darbības programmā.

Bavārijas iluminātu ordenis atklātībā parādījās 1776. gadā. Tā oficiālie mērķi bija cilvēku izglītošana un tikumiska pilnveidošana, tomēr patiesie nolūki nāca klajā 1786. gadā, kad kratīšanas laikā atrada ordeņa slepeno arhīvu. Praktiski visi Protokolos atklātie “Ciānas gudro” mērķi, līdzekļi un taktika bija izklāstīti jau iluminātu dokumentos. Viņu mērķis bija pasaules kundzība, kas sasniedzama, likvidējot valstis, reliģiju un sabiedrības morālās vērtības. Lai to īstenotu, iluminātiem jāpakļauj un jāveido sabiedriskā doma, jāsēj pasaulē ķildas un šaubas, līdz cilvēki būs apmulsināti tiktāl, ka zaudēs jebkādu interesi par politiku. Turklāt jākultivē un jāslavē netikumi, jācīnās pret atsevišķas personības spēku un par bezrakstura pūļa izveidošanu. Ilumināti uzskatīja, ka valstis visefektīvāk var pakļaut ar ārējo parādu palīdzību, bet pasaules varas sagrābšana panākama, izraisot plaša mēroga badu, karus un nemierus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.