Foto – Dainis Bušmanis

– Līdz ar Krievijas militāro agresiju izvērsta nepieredzēta apjoma melīga propagandas kampaņa Kremļa agresijas attaisnošanai. Tik nekaunīgu un atklātu melu straumi Maskava neatļāvās pat aukstā kara gados. 19


– Cik atceros, kaut kas līdzīgs notika Padomju Savienībā pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados, kad tika izvēsta kampaņa pret “tautas ienaidniekiem” un “ārstiem kaitniekiem”. Kremlis daudz runā par etnisko krievu diskrimināciju un krievu valodas lietošanas jomas mazināšanu. Aptaujas liecina, ka Ukrainas austrumu apgabalu iedzīvotājiem valodas un reliģijas jautājumi ir svarīgāko problēmu trešajā desmitā. Tā ir Kremļa izdomāta problēma savu ekspansionistisko plānu īstenošanai. Gribu atzīmēt, ka pat tagad, kara apstākļos, liela daļa no Ukrainas armijas karavīriem ir tā dēvētie krievvalodīgie un etniskie krievi, tajā skaitā no austrumu apgabaliem, Donbasa, kas visu mūžu runājuši krieviski, kas paši pieder krievu kultūrai un vienmēr jutušies kā krievi, bet kas uzskata Putina ideju kā personiski naidīgu. Tāpēc viņi aizstāv Ukrainu kā brīvāku, demokrātiskāku un iecietīgāku politisku sistēmu pret autoritāro, pustotalitāro, bandītisko sistēmu, kas ienāk Ukrainā. Ja runājam par šī kara raksturojumu, dažreiz to dēvē par pilsoņu karu.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas
Daži Ukrainas analītiķi tam nepiekrīt. Manuprāt, tas tomēr ir pilsoņu karš, bet ne tas pilsoņu karš, par ko runā Kremlis, kura ieskatā tas ir krievu karš pret ukraiņiem. Īstenībā tas ir pilsoņu karš, kurā krievi cīnās pret krieviem, bet atšķirības mēraukla ir nevis valoda vai etniskā piederība, bet atšķirīgie uzskati par vēlamo politisko sistēmu starp divām krievu grupām, kas karo Ukrainas dienvidaustrumos. Vieni karo ne tik daudz par Krieviju kā Padomju Savienības atjaunošanu. Ne velti Doņeckā un Luhan­skā ir tik daudz saukļu par PSRS un padomju iekārtas atjaunošanu, aicinājumu uz cīņu pret oligarhiem un nacionalizācijas prasību. Tie ir PSRS, nevis Krievijas piekritēji, autoritārā un totalitārā režīma, kur nav likuma un tiesu varas, aizstāvji, kas apvienojušies bandītiskos formējumos. Viņiem pretī stāv krievi, kas aizstāv demokrātiju, brīvību un iekļaušanos mūsdienu pasaulē. Tāpēc, ja arī notiek pilsoņu karš, tad tas ir pilsoņu karš starp krieviem Ukrainas dienvidaustrumos par dažādiem politiskās attīstības modeļiem.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.