Matīss Gricmanis (no kreisās) un Valters Sīlis stāsta, ka izrādē “Būt nacionālistam” pret politiķiem paudīs cieņu, bet ar smagu kritikas devu.
Matīss Gricmanis (no kreisās) un Valters Sīlis stāsta, ka izrādē “Būt nacionālistam” pret politiķiem paudīs cieņu, bet ar smagu kritikas devu.
Foto – Timurs Subhankulovs

Kas notiek realitātē? 3


Valteram Sīlim licies interesanti būt nevis komentētājam, bet palūkoties it kā no iekšpuses – nevis, ko kāds politiskais spēks grib paust, bet kā tas notiek realitātē: “Arī politiķiem gribas būt augstākiem par citiem, savukārt sabiedrība viņus mēģina padarīt par krietni zemākiem, bet mākslas spēks ir humanizēšanā, saprašanā, kur spēks, kur vājības, un kur bīstamība.”

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 499
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Abiem izrādes veidotājiem zīmīgs un pārdomu vērts šķiet fakts, ka citās valstīs nacionāli noskaņotie līderi ir cienījamos gados. Kā nupat Amerikā ievēlētais prezidents Donalds Tramps, Polijā vadošās partijas vadītājs, nacionālists Jaroslavs Kačiņskis, par holandiešu Donaldu Trampu dēvētais galēji labējās “Brīvības partijas” skandalozais līderis Gērts Vilderss, par kura varbūtējo uzvaru vēlēšanās nupat visi tā uztraucās… Bet Latvijā radikālākie nacionālie līderi ir salīdzinoši krietni jauni. Matīsam Gricmanim interesanti šķiet, kā pavisam nesenā Latvijas vēsturē divtūkstošo gadu sākumā nost no sabiedrības acīm attīstījās daudzas un dažādas sīkākas un lielākas nacionālistu kustības, arī “Visu Latvijai!” bija tikai vie-na no pundurpartijām, kas vienā momentā kļuva par daudz ko vairāk un uz “TB”/LNNK gruvešiem veiksmīgi uzcēla veselu impēriju.

Valters Sīlis par uzmanības vērtu uzlūko arī pa-saulē arvien vairāk jūtamo tendenci vēstures faktus pielāgot šodienas konteksta labskanīgumam: “”Visu Latvijai!” iet lāpu gājienā līdz piemineklim Kārlim Ulmanim, meistaram korupcijas ieviešanā un preses brīvības graušanā. Jo fonā vēl joprojām propaganda par vadoni kā brīnišķīgas ekonomikas radītāju. Šī partija daudz ko padarījusi par simboliem, latviskumam piešķīrusi vai pusreliģijas efektu, ir līderu tēli un varoņu kultiņi, sekotāju grupiņas… Un tad rodas jautājums: vienojamies kā tauta, vai arī tikai – ap cilvēkiem, kuru komandā esmu es pats?”

CITI ŠOBRĪD LASA

Nacionālās apvienības politiķu karogs – par latvisku Latviju! Tas piesaista jauniešus, bet nekas tālāk par reklāmas saukli nav izdarīts, secinājis Matīss Gricmanis. Partijā gan darbojoties daudzi gudri cilvēki – ekonomists un profesionāls politiķis Roberts Zīle, kura uzskati par Latvijas attīstību galēji atšķiras no Raivja Dzintara vai Imanta Parādnieka vīzijām. Izrādē “Būt nacionālistam” varēs atpazīt ne vienu vien politiķi. Tāpat – arī epizodi no Matīsa Gricmaņa pirmās darba dienas Saeimā, kas sākusies ļoti nokaitētā atmosfērā. Pirms tam jaunais deputāta palīgs bija ticies ar savu politikas skolotāju Kasparu Zelli un abi aizrunājušies par to, ka vēsture Latvijā bieži tiek stāstīta ļoti ideoloģiski.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.