LETA, publicitātes foto, ekrānšāviņi, kolāža – la.lv

Noslēpums. Galvas ripos? 5

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcija “FinCEN” 13. februārī paziņoja, ka Latvijas komercbankai “ABLV Bank” liegs pieeju ASV finanšu tirgum par naudas atmazgāšanas shēmām. Banka pati noraida pārmetumus un 60 dienu laikā mēģinās panākt, lai ASV atbildīgā iestāde savus priekšlikumus par sankcijām pārskatītu. Kaut arī Latvijas lielākā nerezidentu banka nav vairījusies no ASV konsultantiem “Navigant Consulting”, “K2 Intelligence” un “Financial Integrity Network”, jāpieņem, ka tā ir tikai iemācījusies, kā var veikt nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Latvijas banku uzrauga Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītājs Pēters Putniņš piektdien preses konferencē teica, ka komisija dažu nedēļu laikā veiks papild­izmeklēšanu “ABLV Bank” un atkarībā no tās rezultātiem pieņems lēmumus: “Vispirms ir jānoskaidro visi apstākļi, jo liela daļa no ASV iestādes ziņojumā minētajiem gadījumiem jau ir izmeklēti pagātnē.”

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
RAKSTA REDAKTORS
“Kad sāku rādīt slaidus par Ukrainu, redzēju, ka vairāki skolēni novērsa skatienu…” Pieredzes stāsts par krievvalodīgajiem jauniešiem 7
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Lasīt citas ziņas

Visskarbākais ASV pārmetums gan ir par kukuļošanu, atsaucoties uz faktu (!), ka bankas vadība “līdz 2017. gadam izmantojusi kukuļošanu, lai ietekmētu Latvijas amatpersonas”. “LA” ausīs nonākušas divas versijas. Pirmā – amerikāņi ir noklausījušies kādas sarunas un sekos līdzīga notikumu attīstība kā “Mercedes Benz” autobusu lietā, kad ASV izmeklētāji 2010. gada sākumā publiskoja materiālus par piekukuļotajām Rīgas amatpersonām, kas galu galā tomēr nonāca līdz apsūdzībai un notiesājošam spriedumam. Otrā, ka amerikāņi kukuļošanu uztver vispārīgi: ja izslēdz darījumu nepietiekamu uzraudzības neprofesionalitātes dēļ, tad paliek pāri ieinteresētība. Un tad var “piešūt” pat ziedojumus valdošajām partijām.

FKTK steidz piebilst, ka no ASV puses neesot pārmetumu komisijas uzraugošajā darbībā. Tomēr neatkarīgi no tā, vai būs konkrētas apsūdzības par kukuļošanu, banku uzraugu galvas var ripot tik un tā. Līdzīgi kā pirms iestāšanās OECD, saņemot pārmetumus par nespēju “izķert” starptautiski skaļos naudas atmazgāšanas darījumus, bija spiests atkāpties Kristaps Zakulis. Un nepalīdzēja lielie sodi bankām viņa laikā. Nāca Pēters Putniņš un sodīja “ABLV Bank” ar trīs miljoniem. Iespējams, tas nemainīja naudas atmazgāšanu kā “ABLV Bank”, ASV finanšu ministra vietnieces Sigalas Mandelkeres vārdiem, “biznesa prakses pīlāru”.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.