Degunlācis uzstājas pasākumā, kurā savulaik Rīgas Cirks iepazīstināja ar jaunāko izrādi. Foto – LETA

Arī deputāts Ingmārs Līdaka (ZZS) norādīja, ka cirkus profesijas pārstāvju darbības rezultātā daudziem cilvēkiem rodas vēlme turēt mājas apstākļos, piemēram, lielos papagaiļus. Lai to darītu, jābūt atbilstošām prasmēm, kuras ļoti daudziem nav. Līdz ar to putniem tiek bojāta vielmaiņa un gala rezultātā viņi šādā stāvoklī nonāk, piemēram, Rīgas Zooloģiskajā dārzā. 14

Līdaka uzsvēra, ka satraucošs ir arī dzīvnieku labturības stāvoklis ceļojošajos cirkos. Pēc viņa teiktā, ceļojošie cirki nav spējīgi nodrošināt atbilstošas labturības prasības dzīvniekiem.

Reklāma
Reklāma
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm 99
Lasīt citas ziņas

Deputāts Anrijs Matīss (V) sēdē norādīja, ka taisnība ir abām pusēm – gan tiem, kas rosina piemērot zināmus aizliegumus cirka izstrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, gan pretējas nostājas paudējiem. Tāpēc likuma grozījumos būtu jāparedz zināmus izņēmumus, kurus dzīvniekus nedrīkst izmantot cirka izrādēs. Tas būtu saprātīgs solis, lai atrastu sabalansētu risinājumu, kas būtu pieņemams visām pusēm.

Saeimas komisijas deputāti sēdes noslēgumā balsoja par Stepaņenko priekšlikumu. To atbalstīja seši deputāti, savukārt divi bija pret un viens atturējās. Līdz ar to komisijas deputātu vairākums priekšlikumu atbalstīja.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dzīvnieku aizstāvības organizācijas “Dzīvnieku brīvība” vadītājs Aivars Andersons aģentūrai LETA pēc sēdes pauda, ka deputātes Stepaņenko priekšlikums, kas pēc būtības atceļ aizliegumu izmantot cirkā savvaļas sugu dzīvniekus, nonāk pretrunā ar ekspertu viedokļiem un zinātnisko secinājumiem, ka savvaļas sugu dzīvniekiem, tostarp, nebrīvē dzimušiem dzīvniekiem, nav iespējams nodrošināt piemērotus dzīves apstākļus cirkā.

“Dzīvnieku cirka pārstāvju viedoklis visur pasaulē ir pretrunā zinātnieku, veterinārārstu, nevalstisko organizāciju pārstāvju un zooloģisko dārzu speciālistu nostājai. Diemžēl arī šoreiz Tautsaimniecības komisijas deputāti ir izvēlējušies atbalstīt vismazāk pamatotos argumentus. Ja deputātes Stepaņenko priekšlikums tiks atbalstīts Saeimā, tas nozīmēs trīs gadu gaitā izstrādātā likumprojekta galu,” uzsvēra Andersons.

Par priekšlikumu vēl tiks lemts Saeimas plenārsēdē.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.