.
.
Foto – Dainis Bušmanis

Izdevīgi pārdot izsolēs 1

SIA “Vecmeiri” saimniecībā bullīšiem dzīvsvara pieaugums ir tikai 800 g dienā. Mārtiņš uzsver: kļūdās tie lopkopji, kuri aizraujas ar intensīvu nobarošanu, dodot lopiem spēkbarību, kukurūzu. Ja gaļas šķirnes jaunlopus pārdod dzīvus izsolēs, pircējiem svarīgākais ir nevis izcilie pieauguma rezultāti un liela masa, bet konkrēts dzīvnieku skaits, ko satilpināt transportlīdzeklī, lai vestu tālāk. Realizēt lopus Latvijas kautuvēs zemniekiem nav finansiāli izdevīgi, jo iepirkuma cena ir tikai 0,96–1,20 eiro par dzīvsvara kilogramu. Salīdzinājumam izsolē cenas ir krietni augstākas, 2–3 eiro kilogramā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
FOTO. Skolas direktors sašutis par Eirovīzijas “dibenu” vērtībām: “Ja Dons būtu skūpstījis kādu vai laizījis grīdu, tad noteikti ierakstītos standartā” 159
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
10 iemesli, kāpēc japāņi “nenoresnē” 7
Lasīt citas ziņas

– Mūsu pamatprodukcija ir vaislas materiāls. Līdz šim neesam eksportējuši nevienu savu dzīvnieku, jo labo ciltsrakstu dēļ tie ir ļoti pieprasīti Latvijā. Visus bullīšus veiksmīgi pārdodam jaunajām gaļas lopu saimniecībām un piena lopkopības saimniecībām, kuras vēlas pārorientēties uz gaļas liellopu audzēšanu. Apsēklojot govis ar Limuzīnas bulli, tām tiek nodrošinātas vieglas dzemdības. Astoņus mēnešus vecus gaļas šķirņu krustojuma teļus, kas sasnieguši ap 250 kg dzīvsvaru, izsolē var pārdot aptuveni par 600 eiro, – stāsta Mārtiņš. – Šogad plānojam vaislas bullīšus pārdot saimniecībām par 1300 eiro, piegādājot tos līdz pat pircēju namdurvīm.

Vērtējot pasaules tendences, Aija un Mārtiņš secinājuši, ka arvien populārāks kļūst veģetārisms, cilvēki daudz labprātāk ēd nevis gaļu, bet augu izcelsmes produktus. Tāpēc saimnieki tuvākajā laikā plāno sākt strādāt pavisam citā lauciņā – audzēt griķus vai kaņepes un eksportēt to sēklas (bez papildu pievienotās vērtības) uz ārvalstīm. Bioloģiskajai izejvielai Latvijā patlaban ir milzīgs potenciāls, un to vajag attīstīt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.