Publicitātes foto

Augi 0

Augu izvēle atkarīga no balkona platības, veida un novietojuma. Uz neliela balkona vairāk ieteicams izmantot arī sienu platību, izvietojot nokarenus augus pie griestiem iekārtos podos vai pie sienas stiprināmos plauktos. Ja balkons ir atklāts (bez sānu sienām), jāparūpējas par aizsardzību no stipra vēja, lietus šaltīm, putekļiem. Var izmantot auduma statīvus – gan horizontālus, gan vertikālus, kas speciāli paredzēti šādam nolūkam. Tie pieejami dažādos izmēros un krāsās. Aizstiklots balkons vairāk līdzinās ziemas dārzam, vasarā nereti tajā mēdz būt ļoti karsti un tveicīgi. Tāpēc jāpadomā, kā iegūt maksimāli atvērtu telpu un labu vēdināšanu siltajā laikā.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Atkarībā no tā, pret kādu debess pusi balkons novietots, izraugāmi arī augi – uz dienvidu puses balkona sausumizturīgi, bet ēnmīļi uz balkoniem, kas atrodas rietumu vai ziemeļu pusē. Lai radītu patīkamu, kaut arī nelielu oāzi, nevajag baidīties un miksēt gan viengadīgās vasaras puķes, gan daudzgadīgus augus, gan istabas augus, ko vasarā var pārcelt brīvdienās uz balkona. Lai balkons būtu mājīgs un augi savā starpā nekonkurētu, viens otram netraucētu, tos ieteicams izvietot dažādos līmeņos. Šim nolūkam var izmantot gan puķu kastes pie balkona margām, gan dažāda augstuma paliktņus un plauktus, gan iekārtos podus un restītes vīteņaugiem.

No vasaras puķēm var izmantot lobēlijas, petūnijas, atraitnītes, verbēnas, salvijas. Tās, pareizi kopjot un izvēloties atbilstošu novietojumu, priecēs līdz pat rudenim. Ēnainākā balkonā labi jutīsies arī nelieli skujeņi. Īpaša augu grupa, kas balkonu padarīs ļoti omulīgu, ir dažādi garšaugi. Turklāt tie ne vien labi izskatās, bet arī jauki smaržo un garšo. Čaklākie dabas mīļi var iestādīt arī kādu nokareno zemeņu vai mazo tomātiņu stādu – tie itin labi iedzīvosies uz saulaina balkona. Pie balkona sienām labi jutīsies vīteņaugi. Tiem var iekārtot speciālas restītes vai āķīšus, pa kuriem augiem kāpelēt. No vasaras augiem piemēroti būs smaržīgie puķuzirņi, kreses, ipomejas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Augus, kas stādīti uz balkona grīdas novietojamos podos var ievietot dekoratīvos kašpo vai novietot uz paliktņiem. Galvenais, jāņem vērā, ka pārāk lieli augi būs arī smagi (augsne, pods), tāpēc jāpārliecinās par balona svarnesību un drošību.

Laikus jāpadomā arī par augu laistīšanu, lai šis process nepārvērstos par apnicīgu skraidīšanu no virtuves vai vannas istabas uz balkonu un atpakaļ. Ērtāks risinājums ir lietus ūdens savākšana uz balkona novietotā spainī vai muciņā. Ja balkons izvietots līdzās virtuves sienai, iespējams izmantot arī laistīšanas sistēmu, ko pievieno pie ūdens krāna.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.