Foto – LETA

– Kāds ir jūsu raksturojums Maskavas politiskajai arēnai? 10

– Kad runāju ar ierindas pilsoņiem, pat ar politiķiem, jūtu, ka neviens nav apmierināts par to, kādas pašlaik ir Krievijas un ES attiecības. Jāatzīst, ka saskaramies ar spēcīgām atšķirībām pasaules skatījumos ne tikai politikas elitē, bet arī starp iedzīvotājiem. Pēdējā sabiedriskās domas aptauja liecina, ka prezidentu Vladimiru Putinu atbalsta 88 procenti Krievijas iedzīvotāju. Vairākums atbalsta arī Krimas nelikumīgo aneksiju. Diemžēl daudzi Krievijā uzskata, ka Ukraina nav pilnībā neatkarīga un suverēna valsts. Krievijas izpratnē Ukraina ir kaut kas, kas reprezentē Krievijas vēsturisko mantojumu. Šīs spēcīgās atšķirības nav tikai par krīzi Ukrainā. ES ir ļoti ieinteresēta brīvā tirdzniecībā ar Krieviju. Tādēļ ES bija lielākais atbalstītājs Krievijas dalībai Pasaules tirdzniecības organizācijā. Bet Krievija ieviesa dažādas sankcijas pat pirms Ukrainas krīzes, kas ietekmēja tirdzniecību. Būtiskas ir pilsoņu un valsts attiecības – Krievijā brīvības telpa kļūst aizvien šaurāka. Diemžēl Krievijas politiskā vadība brīvos medijus uztver kā sev postošus, bet opozīciju – kā draudu.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

– Bieži ES tiek runāts par Krievijas propagandas kanālu ietekmi. Noteikti arī savā darbā ar tiem saskaraties?

– Mēs analizējam visus medijus. Mediju vidē Krievijā dominē valstij piederošas vai ar to saistītas mediju kompānijas, ir tikai daži mazi mediji, kas sniedz alternatīvu viedokli. Es dodos sniegt intervijas gan uz “Rossija1”, “Rossija 24”, “RBK”, kā arī uz “Doždj”, kas ir brīvo mediju cerība Krievijā. Ir grūti argumentēt, ja saskaraties ar vienpusēju notikumu atspoguļojumu. Kad ceļoju pa Krieviju, satieku studentus un uzņēmējus, kam ir interese par alternatīvu viedokli, jo viņi ir noguruši no propagandas.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vairākiem Baltijas eiroparlamentāriešiem Krievija liegusi iebraukšanu savā teritorijā. Kā vērtējat šo Krievijas soli?

– Mēs zinām šos sarakstus. Krievijas rīcība ir nepieņemama, un tai nav tiesiska pamata.

– Kad bijāt ES vēstnieks Afganistānā, bijāt parūpējies, lai misijas darbinieki spēlētu basketbolu. Vai šo tradīciju turpināt Maskavā?

– Eju skatīties sava mīļākā kluba “Himki” spēles, kura galvenais treneris ir mans labs draugs Rims Kurtinaitis. Mums misijā nav basketbola laukuma, bet dodos to spēlēt uz tuvējo skolu, spēlēju kopā ar draugiem. Lietuvas vēstniecība arī regulāri rīko basketbola spēles. Basketbols ir man asinīs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.