Foto: Aija Geida

Dažādie rudzu milti: kā tie atšķiras un kādās receptēs izmantot 0

“Nopirku rupja maluma rudzu miltus Favorit. Uz iepakojuma rakstīts, ka tie der rudzu maizei, maizītēm, cepumiem un pankūkām. Izcepu pankūkas, bet tās bija rupjas un ne visai gardas. Kādām pankūkām šie milti ir piemēroti? Veikalā iespējams iegādāties dažāda maluma rudzu miltus. Ko no tiem var pagatavot?” LUĪZE RĪGĀ

LA
LA.LV
Ziņas
“Kur vēl nervozāku situāciju kā pašlaik!” Kreituse par to, ka visi klusē par valdības dēļ stresā iedzītiem iedzīvotājiem
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kompensēs OIK, elektrības sadales tarifu, būs mēneša pabalsts par katru bērnu!” Eglītis atklāj, kā valdība palīdzēs iedzīvotājiem cīņā ar inflāciju 121
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Kauns rakstīt iesniegumu par maznodrošinātā statusa piešķiršanu. Vai var citādāk to iegūt?
9 stundas
Lasīt citas ziņas

Cilvēki arvien vairāk domā par to, lai baudītu ne tikai garšīgas, bet arī veselīgas maltītes, tāpēc vairāk izvēlas rudzu, auzu un miežu dažāda maluma miltus.

Vispirms svarīgi zināt atšķirību. Rupja maluma milti bieži vien ir tie paši attīrītie graudi, kas samalti dažādās smalkuma pakāpēs, savukārt pilngraudu miltus var uzskatīt par veselīgu izejvielu, jo tajos ir samalts vesels grauds ar apvalku un dīgli, tāpēc šādos miltos ir daudz šķiedrvielu, B grupas vitamīnu, dzelzs un folijskābes. Svarīga ir nevis maluma pakāpe, bet gan tas, lai milti būtu malti no vesela, neapstrādāta grauda. Lielražotāji reti tādus piedāvā, jo pilngraudu miltus var uzglabāt tikai 2–3 mēnešus, pēc tam tie kļūst rūgti, jo oksidējas grauda dīglī esošās eļļas. Lielražotājiem tas nav izdevīgi, jo produkts ar īsāku realizācijas termiņu rada daudz sarežģījumu, tāpēc tie piedāvā lielākoties tikai rupja maluma miltus.

 

Maluma pakāpes

CITI ŠOBRĪD LASA

No rudzu miltiem var pagatavot dažādus kārumus un gardas maltītes – pankūkas, picas pamatni, vafeles, maizi, tikai mājinieki pie tiem jāpieradina. Ja rudzu milti ir ļoti rupji, pankūku un jebkura cita mīkla būs irdena, neviendabīga, tāpēc cepot neturēsies kopā. Lai tā nenotiktu, mīklai papildus pievieno smalka maluma miltus: sākumā ieteicams izmantot 1/3 rudzu un 2/3 smalko kviešu miltu. Vēlāk proporcijas var pakāpeniski palielināt par labu rudzu miltiem, līdz beigās variēt tikai ar smalka un rupja maluma rudzu miltiem.

Picas mīklu gatavo, divās glāzēs rudzu miltu ieberžot 100 g auksta sviesta, pievienojot vienu olu un divas ēdamkarotes skāba krējuma. Pieber šķipsniņu sāls un mazliet cukura, samīca. Noliek vēsumā, lai pusstundu atpūšas, izrullē plānā kārtā un liek virsū pildījumu – sieru, tomātus, desu, olīvas, tunci utt. Cep +200 °C temperatūrā aptuveni 15 minūtes (jo plānāk izrullēts, jo īsāku laiku jācep).

Pankūkas un vafeles

SAISTĪTIE RAKSTI

Gardas ir ābolu pankūkas. Mīklai ņem glāzi pilngraudu rudzu miltu un tikpat daudz smalko kviešu miltu, iemaisa pustējkaroti sodas, šķipsniņu sāls un pāris ēdamkarošu cukura. Tad pievieno trīs glāzes kefīra, kurā iejaukta viena ola, un samaisa. Pamazām lej klāt ūdeni, līdz izveidojas bieza krējuma konsistence. Pēc tam pieliek gabaliņos sagrieztus ābolus (vajadzēs aptuveni 2–3 lielus, sulīgus ābolus) un cep uz ieeļļotas pannas, kamēr pankūkas zeltaini brūnas. Āboli pankūkām dod vieglumu un sulīgumu. Var cept plānās pankūkas tikai no rudzu miltiem, bet tiem nevajadzētu būt ļoti rupja maluma. Tās pasniedz, piemēram, ar sēņu un krējuma, žāvētas gaļas un sīpolu vai laša un ķiploku mērci.

Rudzu vafeles iespējams pagatavot vēl vienkāršāk. Divām glāzēm pilngraudu miltu pievieno olu, glāzi sūkalu (tās var aizstāt ar ūdeni), ēdamkaroti olīveļļas. Mīklu izmīca, pusstundu uzbriedina un cep vafeļpannā.

 

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Omīšu gudrības: kā pagatavot paštaisītu tīrīšanas līdzekli? 1
13 stundas
Debešķīgi gards kartupeļu sacepums uz “ātro”
12 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kur uzglabāt, cik ilgi “drošas”: kā pareizi rīkoties ar medicīniskajām sejas maskām un respiratoriem?
13 stundas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Pārklāj podiņu, kur iesētas sēkliņas – mini siltumnīca gatava! Plus vēl 8 lieliski veidi, kā izmantot pārtikas plēvi 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Kur vēl nervozāku situāciju kā pašlaik!” Kreituse par to, ka visi klusē par valdības dēļ stresā iedzītiem iedzīvotājiem
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kompensēs OIK, elektrības sadales tarifu, būs mēneša pabalsts par katru bērnu!” Eglītis atklāj, kā valdība palīdzēs iedzīvotājiem cīņā ar inflāciju 121
11 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Kauns rakstīt iesniegumu par maznodrošinātā statusa piešķiršanu. Vai var citādāk to iegūt?
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
Mīļotā dēļ atdeva uzkrājumus, aizņēmās naudu no draugiem, pārdeva ģimenes īpašumus! Rēzeknietis pēc pāris randiņiem izkrāpj 20 000 eiro 79
1 diena
Debešķīgi gards kartupeļu sacepums uz “ātro”
12 stundas
Lasīt citas ziņas
Ķiršu tomātu zupa ar saldo krējumu un tīģergarnelēm
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Cik ilgi Latvijā būs derīgs vakcinācijas sertifikāts? Izmaiņas stāsies spēkā jau 15.februārī 81
2 dienas
Pannā gatavoti siera plācenīši
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Puisītis ar dēmonisko skatienu: 20.gadsimta beigu modernie “dekori”. Vai tavās mājās tāds bija? 10
2 dienas
LA
LA.LV
Stāsti
“Neiedomājos, ka suņa adopcija var izvērsties šādi”: “Ulubele” par 300 eiro adopcijā atdod neārstējami slimu suni 166
3 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā pareizi sildīt telpu – lēni un pakāpeniski vai strauji? Kas draudzīgāk maciņam? 5
5 dienas
LE
LETA
Ziņas
Lielās rindas uz Covid-19 testiem daļēji veido antivakseri, kuri cer inficēties un tikt pie pārslimošanas sertifikāta, vēsta raidījums 57
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Dumpis: Situācija slimnīcās pasliktināsies ne tikai ar Covid-19, bet arī citu slimību pacientiem 1
4 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
Latvijā ir vairāk nekā 191 tūkstotis bezīpašnieka ēku. Kā īpašumā tās varētu pāriet?
6 stundas
LE
LETA
Ziņas
Anglijā no nākamās nedēļas tiks atcelta lielākā daļa Covid-19 ierobežojumu
4 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Gints Narogs: Sportā tolerance pret antivakseriem izsīkst 1
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Augstākā saslimstība ar Covid-19 joprojām Ādažu novadā
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Blinkens: ASV nesniegs rakstisku atbildi uz Krievijas ultimātu
6 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Kauns rakstīt iesniegumu par maznodrošinātā statusa piešķiršanu. Vai var citādāk to iegūt?
9 stundas
MA
Māris Antonevičs
Ziņas
Krievijas dezinformācijas apskats: ASV izdzīs Baltijas valstis no NATO 70
17 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Linda Mūrniece atklāj, ka viņai ir jaunas attiecības: “Kāds man pa jokam zīlēja. Satikšu kādu, ko sen zinu…” 35
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Puče: Covid-19 pastrādājis kā sanitārs – esam atteikušies no liekā 34
20 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pastāv bažas, ka princis Čārlzs vairs nekad nesatiks savus mazbērnus – Ārčiju un Lilibetu, prinča Harija un Meganas bērnus
13 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja nemieri nonāks līdz gāzes ieguves vietām, ieraudzīsim vēl lielāku gāzes cenu,” brīdina Nemiro 29
15 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kur uzglabāt, cik ilgi “drošas”: kā pareizi rīkoties ar medicīniskajām sejas maskām un respiratoriem?
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Stiliste Žanna Dubska par vīriešiem, kas uzsāk attiecības ar jaunākām sievietēm: “Viņi paši novecos un būs viņām par vecu!”
14 stundas
Debešķīgi gards kartupeļu sacepums uz “ātro”
12 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Apledojis ceļš sagādā grūtības alnim nostāvēt kājās 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Lielās rindas uz Covid-19 testiem daļēji veido antivakseri, kuri cer inficēties un tikt pie pārslimošanas sertifikāta, vēsta raidījums 57
22:58
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Gints Narogs: Sportā tolerance pret antivakseriem izsīkst 1
22:35
LE
LETA
Ziņas
Dumpis: Situācija slimnīcās pasliktināsies ne tikai ar Covid-19, bet arī citu slimību pacientiem 1
22:09