Foto – Gatis Dieziņš/LETA

  7

Igaunijā – dzīva tradīcija

“Mūsu valstī par to, ka jābūt obligātajam militārajam dienestam, valda politiskais konsenss visu partiju starpā,” komentē Igaunijas laikraksta “Eesti Päevaleht” komentāru nodaļas vadītājs Prīts Simsons. Iepriekš vēlēšanu kampaņās Reformu partija, kas ir liberāla, uzdevusi jautājumus, vai obligātais militārais dienests ir nepieciešams, tomēr pēdējā vēlēšanu kampaņā tā esot mainījusi savu nostāju. “Liberāliem spēkiem šķiet, ka obligātais dienests ir vecmodīga lieta, tomēr pēdējās vēlēšanās Reformu partija izspēlēja patriotisma kārti,” norāda P. Simsons.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Igaunijas Centra partija vienmēr esot atbalstījusi obligāto militāro dienestu, kaut arī ārzemēs varētu šķist, ka tā ir pret, ņemot vērā tās kādreizējo līgumu ar Krievijas varas partiju “Vienotā Krievija”. Igauņu žurnālists norāda, ka ieguvums no OMD Igaunijā – tas esot veids, kā atbildēt uz iespējamo apdraudējumu un, viņaprāt, ir reālistisks komponents Igaunijas aizsardzības sistēmā, turklāt tā Igaunijas sabiedrībā ir dziļi iesakņojusies tradīcija. “Ja valsts tiek apdraudēta, mūsu pilsoņi nesēdēs uz dīvāna, bet vienmēr būs liels skaits cilvēku, kuri varēs pretoties. Tā ir vispārēja pieeja aizsardzībai valstīm, kurām ir agresīvi kaimiņi, tādēļ tās izstrādā iesaukuma sistēmu, kā tas ir Dienvidkorejā un Izraēlā,” teic P. Simsons. Viņš norāda, ka pašlaik OMD Igaunijā ir populārs, tostarp arī viņa jaunākie kolēģi žurnālisti esot dienējuši. Viņš norāda, ka reāli Igaunijā tiekot iesaukti aptuveni 30 līdz 40 procenti no karaklausībai pakļautās grupas, bet valsts mērķis ir sasniegt pusi.

Atgriežoties pie publicētā

Diskusijas sociālajā tīklā “Facebook” par “LA” sarunu ar zemessargu “Ivaru Čiekuru” (“Vajag pretestību, ne varoņa nāvi” 2.01.2017.)

CITI ŠOBRĪD LASA

* Jānis Iesalnieks, karavīrs: “Var rakstīt desmitiem un simtiem blogu, vēstuļu, rīkot neskaitāmas diskusijas, bet ja tajās ir tikai kritika par lietām, kuras zina gan kritizētāji, gan kritizējamie, un nav risinājumu. (..) Zemessardze nav nekāds aizsardzības pamats. Zemessardzes likumā noteikts: pilda valsts aizsardzības uzdevumus. Un kopā ar regulārajiem spēkiem un rezervi. Tādā apjomā, kādā ir apmācīta un apbruņota. Neviens komandieris vairāk no zemessarga neprasīs. Un neprasa.”

* Jānis Meirāns, “KleinTech” pārdošanas vadītājs: “Kritisks blogs ir akūti nepieciešams, it sevišķi, ja pašas struktūras ietvaros nav iespējas šādu kritisku informāciju rezultatīvi (nevis “organizēsim ekspertus, analizēsim situāciju” garā) nemaz nav kur padot.”

* Normunds Stafeckis, rekrutēšanas speciālists: “Par problēmām ir jārunā parlamentā, kas nosaka divas lietas: aizsardzības budžetu un atļautā finansētā personālsastāva skaitu. Viss, kas armijai vajadzīgs. Pārējais ir d…a, jo neviens labāk par pašu armiju savas problēmas nezina.”

* Jānis Ratkevičs, zemessargs, Vides un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs (atbilde diskusijā N. Stafeckim): “Nepiekrītu. Par problēmām jārunā ne tikai parlamentā, bet arī armijā, šādās diskusijās internetā, publiskās diskusijās, TV un radio raidījumos utt. Valsts aizsardzība ir kopīga lieta, nevis tikai šauri skatāma armijas un parlamenta lieta. Mēs taču nesakām, ka izglītības vai veselības problēmas būtu jāpārrunā tikai attiecīgi IzM vai VM un parlamentā.”

* Mārtiņš Muižnieks, sabiedriskās organizācijas “Streelnieks.lv” prezidents: “Visticamāk, es maldos, taču smieklīgi būs, ja nāks atklātībā, ka aiz šā apjomīgā “prokremliskā” čiekurbloga garadarba stāvēs kāds ļoti kompetents un “izbesījies” virsnieks.”

* Jānis Ozols Citronēdājs: “No kaujasspēju viedokļa obligātais dienests ir neefektīvs. Bruņotie spēki visu laiku ir mācību režīmā, tomēr nesasniedzot tādu kaujas spēju, kāda mums tagad ir regulārajās vienībās un Zemessardzē. Kāpēc nogalināt izcilību ar banālu kvantitāti? Labāk palielināt mūsu Speciālo uzdevumu vienību, jo viens no būtiskākajiem secinājumiem ir tāds, ka Krieviju pēdējos militāros konfliktos raksturo ātra un profesionāla agresora spēku darbība, ko iespējams apturēt tikai ar efektīviem un labi sagatavotiem profesionāliem spēkiem.”

Reklāma
Reklāma

Eiropas valstis, kurās ir spēkā obligātais militārais dienests

* Šveice, Norvēģija, Somija, Dānija, Igaunija, Lietuva, Austrija, Grieķija, Kipra, Ukraina, Moldava, Krievija (dažādās izpausmes formās).

* Zviedrija iecerējusi OMD atjaunošanu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.