Ojārs Spārītis
Ojārs Spārītis
Foto – Timurs Subhankulovs

– Un “diplomātiskās dāvanas” Rīgai? 13


– Tādas parādījās jau ļoti sen. Atcerieties, kas pirms 1991. gada bija paredzēts Zaķu salā no Salu tilta virzienā uz TV torni? Tur joprojām samanāms reljefs, kuru sagatavoja, lai izvietotu visu Austrumeiropas sociālistiskās sadraudzības pilsētu dāvanas dārzkopības kultūru veidā. Tur būtu Ruses, Rostokas, Gdaņskas un citu sadraudzības pilsētu daiļdārzu sektori. Vēl Alfrēda Rubika kā pilsētas galvas laikā, krītot Berlīnes mūrim, Brēmene uzdāvināja Rīgai “Brēmenes muzikantus”. Vienalga, ko Rubiks par to domāja, viņš dāvanu bija spiests pieņemt. Priecājos, ka Rīgas gidi šo objektu jau sāk komentēt nevis tikai kā Brēmenes muzikantu pasakas versiju, bet arī kā politisku pieminekli, kas rāda, kā muzikanti caur pārplīsušo “dzelzs priekškaru” lūkojas šajā pasaules daļā. Pēc tam dāvanu maisam bija gals vaļā: Kobes pilsētas pulkstenis pie Mākslas akadēmijas, Ķīnas paviljons Kronvalda parkā. Tādā veidā atspoguļojas partnervalstu uzmanības politika, mēģinot savas zemes kultūras simbolu dāvināt draudzīgai zemei un pilsētai, ar kuru to saista diplomātiskas, politiskas un ekonomiskas saites. Te ir tas politiskais moments, kas ļoti bieži padara diplomātisko dāvanu neatvairāmu. Tā vairs nav tikai suvenīrs. Tā jau prasa cieņpilnu novietni, kas nevar būt Rīgas perifērija, jo tad diplomātiskā dāvana zaudē cienīgumu.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 86
Lasīt citas ziņas

– Vai tas nozīmē, ka Kronvalda parka nākotne ir izšķirta?

– Kronvalda parks nekādā gadījumā nav vieta, kur apzināti koncentrēt diplomātiskās dāvanas. Tas gan, ka nepieciešams institūcijās virzīt diplomātisko dāvanu novietnes projektu. Tā būtu vieta, kurā ar cieņu pret dāvinātāju būtu iespējams veidot ko līdzīgu parkam, kas nekādā gadījumā nedrīkstētu līdzināties “Disnejlendai” vai noliktavai.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Nez vai Rīgas centrā tādu vietu atradīsiet…

– Centrā nē, bet paskatieties uz 30 hektāru lielo Uzvaras parku Pārdaugavā! Japānas vēstniecības dāvinātās sakuras tur ir “pirmā bezdelīga”. Neesmu vēl Uzvaras parka priekšlikumu dokumentējis iesnieguma formā, taču domāju, ka Pieminekļu padomē jautājumu izskatīsim, ņemot vērā, ka pilsētas centrs jau pietiekami piesātināts. Ja Rīgas pilsēta politiski akceptēs, ka šajā teritorijā varētu veidot parka zonu ar celiņiem nākotnē saņemamajām diplomātiskajām dāvanām, tad parka plānotāji jau tagad varētu veidot tādu maršrutu, lai diplomātiskās dāvanas tur savstarpēji nekonkurētu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.