Ēģiptes zosu pāris ar saviem pieciem zoslēniem.
Ēģiptes zosu pāris ar saviem pieciem zoslēniem.
Foto – Timurs Subhankulovs

Kalnu zosu dzimtene ir Tibeta, Nepāla, tās bieži sastopamas Himalaju kalnos. Šīs ir visaugstāk lidojošās zosis – spēj pacelties vairāku kilometru augstumā, pārlidojot pāri Himalaju kalnu augstākajām virsotnēm. Raksturā mazāk agresīvas nekā Ēģiptes zosis. Arī “Dobuļu” kalnu zosis šopavasar gatavojas perēt, bet brīžiem šķiet, ka pašas nezina, ko grib. Mamma izdēja četras prāvas baltas olas, bet vēlmi tās perēt neizrādīja, tāpēc Agita tās ievietoja inkubatorā. Tobrīd, kad viesojāmies “Dobuļos”, zosu mamma atkal bija izdējusi vienu olu, bet perēt joprojām negrasījās. 0

Minizoodārza saimnieki bija cerējuši, ka arī vistu zosis un imperatora zosis šopavasar dēs un perēs olas, bet nekā! Plānus izjauca kūmiņš lapsa, bet, iespējams, pat vairākas lapsas, kas kādā ziemas naktī, kad svaigi uzsnigušā sniega dēļ atteicās strādāt elektriskais gans, ieradās “Dobuļu” putnu dīķī un notiesāja vairākas zosis. Ņemot vērā, ka putni atkarībā no šķirnes maksā 40 līdz 250 eiro katrs, kūmiņiem izdevās branga un dārga maltīte. Nu dīķa malā gozējas viens vistu zosu puika un viena imperatora zoss.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Lasīt citas ziņas

Arī vistu zosis pieder pie agresīvajiem putniem, tās ir vēl nejaukākas par Ēģiptes zosīm. Savulaik šīs zosis ar zaļo knābi un diezgan prāvo augumu bija iecerēts padarīt par mājas putniem, bet agresivitātes dēļ no šīs ieceres bijis jāatsakās. Šo zosu dzimtene ir Austrālija, kur tās mīt brīvā dabā. Savukārt imperatora zosu dzimtene ir Aļaska, Kamčatka, līdz ar to šīs zosis ļoti labi pārcieš aukstumu. Agita stāsta – imperatora zosīm ir ļoti skaista balss, gluži kā kaijām. Tām ir arī skaists apspalvojums, sniegbaltā galva kontrastē ar krāsaino ķermeni. Raksturā ļoti mierīgas, pacietīgas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.