Dzelteno tomātu un melones aukstā zupa ar kokospienu 0
Mīlestības ābols – tā tomātu mēdz dēvēt Francijā. Īsts vasaras vidus kārums. Vilina ar krāsu un sulīgumu. Šefpavāre Ineta Grēniņa to nosauc par universālu produktu, jo tomātam piestāv ļoti daudzas garšas. Vairāk tomātu ēdienu recepšu – žurnāla “36,6” jūlija numurā!
Dzelteno tomātu un melones aukstā zupa ar kokospienu
(4 porcijas)
* 2 mazas melones
* 4 vidēji vai 2 lieli dzelteni tomāti, labāk miltaini
* laims
* 2 vidēji lauka gurķi
* 2 seleriju kāti
* bundžiņa kokospiena
* pustējkarote rīvēta ingvera
* tējkarote sojas mērces
* 1–2 daiviņas ķiploka
* pusīte čili pāksts (tās vietā der arī daži pilieni Tabasco mērces)
* pustējkarote sakapātu koriandra zaļumu
Pagatavošana
Tomātus noblanšē, noņem mizu. Melones pārgriež un izdobj mīkstumu.
Tomātus, melones gabalus, nomizotus gurķus, selerijas, ķiplokus un čili liek traukā. Piespiež laima sulu, pievieno ingveru un koriandru. Pielej sojas mērci, tā labi savienos stiprās garšas. Visu sablendē. Biezenim jābūt ar saldskābu asu garšu.
Kādu puskrūzi no masas nolej lēzenā traukā, plānā kārtiņā, un ieliek saldētavā. Kad sasals, būs kas līdzīgs granitai, saldējuma paveidam.
Pārējai masai pielej kokospienu un rūpīgi samaisa.
Krēmzupu lej izgrebtajās meloņu pusītēs. Izņem no saldētavas sasalušo masu, sadrupina gabaliņos un pārkaisa zupai.
Svētku reizē šādu neparastu veldzējumu var pasniegt ar garnelēm. Vispirms sakarsētā eļļā apcepina sīpolu un ķiploku, tad pieber garneles un visu ātri apcep. Visam uzspiež laima sulu un pārkaisa koriandra zaļumus.
36,6 °C konsultante INETA GRĒNIŅA, restorāna Ave Luna šefpavāre