Mārgareta Tečere 1986. gadā.
Mārgareta Tečere 1986. gadā.
Foto: LETA/AFP

Meitene ar baiso balsi 3


1943. gadā Mārgareta iestājās Oksfordas universitātes Somervilas koledžā, sākot studēt ķīmiju. Jau studiju laikā viņa līdzdarbojās antibiotiķa gramicidīna C rentgena struktūras analīzē. Pēc studiju beigšanas 1947. gadā viņa vispirms strādāja par ķīmiķi Eseksas grāfistes Kolčesterā, vēlāk – Kentas grāfistes Dārtfordā.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Daži jūtas kā no ķēdes norāvušies, citi otru reizi uz tā paša grābekļa neuzkāps. Es… nekad nevēlos tur atgriezties” – Līnas stāsts par tikšanu prom no krīzes centra 14
10 produkti, kas “svilina taukus” un paātrina vielmaiņu
Prezidenta izbrauciens ar riteni pārvērties Daugavā ieslīdējušas jaunietes glābšanas misijā 117
Lasīt citas ziņas

Taču ar ķīmiju Mārgareta nodarbojās neilgi. Viņu vairāk saistīja juridiskā prakse un, protams, politika. 1950. gadā Mārgareta pirmo reizi mēģināja uzsākt politiķes karjeru, Konservatīvās partijas sarakstā pretendējot uz iekļūšanu parlamentā. Šis mēģinājums beidzās nesekmīgi. Arī nākamais bija tāds pats. Tomēr Mārgaretai vismaz izdevās piesaistīt preses uzmanību. Šajā laikā būtiski bija arī tas, ka viņu atbalstīja gan vīrs, gan vecāki. 1953. gadā Mārgareta saņēma advokātes diplomu un sāka advokātes praksi, specializējoties nodokļu tiesībās.

Iespējams, daudzi nezina, ka iesauku Dzelzs lēdija Mārgareta sākotnēji iemantoja ne jau sava stingrā rakstura dēļ, kā daudzi vēl tagad uzskata, bet gan dabas dotā metāliskā balss toņa dēļ. Mārgaretai pašai sava balss tik ļoti nepatika, ka viņa speciāli apmeklēja pat aktiermākslas nodarbības. Šī “dzelzs” balss draudēja nopietni traucēt politiskajai karjerai. Lai vairāk atbilstu pierastajam sievietes tēlam, viņa izšķīrās par ļoti nopietnu balss saišu operāciju un rezultātā iemantoja maigāku tembru. Jāpiebilst, ka gadījumā, ja operācija nebūtu izdevusies, Mārgareta varēja palikt vispār bez balss. To, kāda bijusi viņas balss pirms operācijas, varam tikai mēģināt iedomāties, jo attiecīgā iesauka viņai pilnībā pielipa krietni vēlāk.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.