Publicitātes foto

Dzeramnaudas tradīcijas Eiropā 0

Lai gan dzeramnaudas tradīcijas ir plaši izplatītas un to ievērošana tiek augsti novērtēta, tomēr neatkarīgi no tā, kur tieši Eiropā jūs esat izlēmuši doties, dzeramnaudu piešķiršana nav tik automātiska vai tik dāsna kā tas mums tiek pasniegts Amerikāņu filmās. Daudzās Eiropas valstīs dzeramnaudas tradīcijas kā tādas mūsdienās vairs nepastāv. Pareiza summa, ko atstāt dzeramnaudā, būs atkarīga ne tikai no pašas valsts, uz kuru jūs esat devušies, bet arī no jūsu personīgajiem resursiem, filozofijas un finansiālajiem apstākļiem. Tā kā kredīti Latvija ir plaši pieejami arī pasaules apceļotājiem, nav nepieciešams iekrāt daudz līdzekļus pirms dodaties plānotajā ceļojumā. Taču, ja ceļojums apmaksāts avansā no kredīta līdzekļiem, tad jums noteikti noderēs informācija par dzeramnaudas tradīcijām Eiropā, lai jūs bez raizēm varētu izplānot visus potenciālos naudas izdevumus.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Eiropā restorānos izsniedzamās dzeramnaudas ir krietni mazākos apmēros nekā, piemēram, Amerikā, kur viesmīļa algas puse sastāda tieši dzeramnaudas. Eiropā cilvēki pamatā jau ir pilnībā noalgoti darbam – viņi saņem pienācīgu ikmēneša algu par viesmīļa darbu un dzeramnauda ir tikai papildus ekstra. Kad esat restorānā, pārbaudiet ēdienkartē atzīmi par to, vai pakalpojums jau ir iekļauts ēdiena cenā. Ja tā nav, tad standarta gadījumos 5 līdz 10 procentu liela dzeramnauda no kopējā gala rēķina ir normāla prakse. Lielākajā daļā restorānu 10 procenti ir pats, pats maksimums. Dzeramnauda ir aktuāla tikai restorānos, kuros ir viesmīļi un viesmīles, kas strādā tieši uz jūsu galdiņu. Ja pasūtiet savu ēdienu pie letes (piemēram, krogā), jums nav jādomā par dzeramnaudas atstāšanu.

Vidusjūras valstīs dzeramnauda (vai bieži dēvēta par servisa, apkalpošanas maksu) var tikt pat pieprasīta dažādos iespējamos veidos. Dažreiz ēdienkartē tiks atzīmēts, ka rēķinā tiks iekļauta galdiņa apkalpošanas maksa kā atsevišķa vienība. Parasti šādam pakalpojumam ir fiksētas cenas. Ziemeļeiropā un Austrumeiropā ēdienkartē vai rēķinā šāda atsevišķa maksa, visticamāk, neparādīsies nemaz, jo jau būs iekļauta ēdiena cenā. Faktiski jebkur citur Eiropā jūs varat rīkoties sekojoši (ja jūs esat ticis patīkami apkalpots): atstājiet dzeramnaudā vienu vai divus eiro par katru personu, ar kuru kopā pusdienojāt vai vakariņojāt. Dzeramnaudu vislabāk nogādāt uzreiz viesmīlim, kad maksājat rēķinu, nevis atstāt to uz galda, jo īpaši ļoti pārpildītās vietās, kur nepareizais viesmīlis var piesavināties otra viesmīļa dzeramnaudu. Dzeramnaudu vienmēr maksā skaidrā naudā, ja vien tā atsevišķi netiek norādīta rēķinā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ģermāņu valstīs tiek uzskatīts par diskrētu un elegantu paradumu uzreiz pateikt kopējo eiro daudzumu, kādu vēlaties, lai viesmīlis atstāj sev, kad maksājat par izsniegto rēķinu vairāk, nekā norādīts kvītī. Tātad, ja rēķins ir € 41 un jūs viesmīlim sniedzat € 50 banknoti, tad papildus pieminiet, ka atpakaļ gaidāt tikai 5 eiro (vai arī – atlikumu nevajag). Londonā daudzos restorānos rēķinā tiks norādīta ieteicamā dzeramnauda aptuveni 12 līdz 13 procentu apmērā, taču tā nav obligāti jāapmaksā, jo jūs varat izvēlēties tādu dzeramnaudas apmēru, kāds jums šķiet atbilstošs sniegtajai pakalpojuma kvalitātei.

Kā jau tika minēts – reālajam dzeramnaudas apmēram, ko jūs esat gatavi atstāt, ja vispār to plānojat darīt, ir jābūt atkarīgam tikai un vienīgi no jūsu personīgajiem resursiem, filozofijas un finansiālajiem apstākļiem. Ja nesen jums piešķirts aizdevums uz gadu un jums ir ierobežoti brīvie līdzekļi, ko izmantot dzeramnaudas nolūkiem, jums nav jājūtas slikti, ja pilnībā atsakāties atstāt dzeramnaudu. Eiropā viesmīļi saņem algu un jūs par viņa darbu jau esat samaksājuši ar savu ēdiena izvēli.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.