No bērza ne tikai sulas 9

Bērzu pumpuros ir milzum daudz bioloģiski aktīvu vielu, kas var uzlabot veselību, jo īpaši tagad, pavasarī, kad pēc ziemas jūtams nogurums. Bērzā visvērtīgākās ir nevis sulas, bet gan pumpuri, kas palīdz stiprināt imunitāti, samazina organismā tūsku. Pumpuriem piemīt baktericīdas īpašības.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Vākšana. Bērzu pumpurus vāc martā, aprīlī, un šo darbiņu lieliski var apvienot ar slotu siešanu – sasien slotiņas un nolauž pumpurus. To visvieglāk izdarīt, zariņu nobrucinot pret spalvu. Ja pumpurus paredzēts žāvēt, tie jānoliek ēnainā vietā un caurvējā. Pareizi izžāvētiem ir patīkama, nedaudz rūgtena smarža. Kad pumpura galā parādās zaļumiņš, vākšana jāpārtrauc.

Pumpuru garšviela. Interesanti, ka agrākos laikos bērzu pumpurus izmantoja kā garšvielu. Seno recepšu zinātāja Nitja Rūpa stāsta, ka sažāvētie pumpuri ēdienam dod mazliet pikantu, rūgtenu garšu. Tos izžāvē un uzglabā stikla burkā. Pievieno ēdienam veselus, nevis smalcinātus, jo citādi rūgtenā garša pārņem visu ēdienu. Ideāli sader ar pupiņu ēdieniem, mērcēm, zupām un sautējumiem. Pavasarī svaigus bērzu pumpurus sagrūž piestiņā, uzlej nedaudz silta ūdens un pa trešdaļai tējkarotes vai pustējkarotei pievieno ēdienam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bērza pumpuru izvilkums. Var pagatavot izvilkumu eļļā – sagrūž pumpurus piestiņā, pārlej ar kvalitatīvu augu eļļu attiecībā 1 : 10 un diennakti patur ledusskapī. Lieto pa 10–20 pilieniem divas reizes dienā – ideāls līdzeklis, lai atveseļotos pēc slimošanas.

Bērza tāss veselībai. Nitja Rūpa atgādina, ka pilnībā esam aizmirsuši izmantot bērza tāsi. Vidējā bērza mizas slānī, ko tautā sauc par tāsi, ir daudz bioloģiski aktīvu vielu (viena no tām – betulīns), kas palīdz stiprināt imunitāti un noder aknu atveseļošanai. Lai varētu lietot, tāsi izkaltē, samaļ pulverītī un dzer ar siltu ūdeni pa pustējkarotei trīsreiz dienā.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.