Dati par dažādu skolu absolventu sniegumu centralizētajos eksāmenos dažādos rakursos pētīti arī iepriekš. Piemēram, “Draudzīgā aicinājuma” fonds ik gadu apbalvo skolas, kuru absolventiem labāk veicies eksāmenos. Skolēnu sasniegumus eksāmenos pēta un karti ar skolu kvalitātes rādītājiem veidojis arī Latvijas Pašvaldību savienības pētnieks Jānis Upenieks. To izglītības ministram atgādināja arī LPS padomniece izglītības, bērnu, jaunatnes un ģimenes jautājumos Ināra Dundure. Viņa arī vaicāja, vai, modelējot ideālo skolu tīklu, “Jāņa sēta” pētīs ceļu stāvokli. J. Turlajs uz to atbildēja apstiprinoši. 39

Pētnieki modelēs skolēnu iespējamo pārvietošanos pēc skolu reorganizācijas, taču par katru aktuālo bedrīti gan “Jāņa sētai” ziņu nebūs. Līdz ar skolu kartējumu tiks kartēti arī sabiedriskā transporta autobusu maršruti. Kartējumā tiks iekļauts arī to ātrums katrā ceļa posmā, kas arī dos zināmu priekšstatu par ceļu stāvokli. J. Turlais teica: valsts dotācija vietējiem pārvadājumiem ir 85 miljoni eiro. Par šo naudu vajadzētu spēt arī kvalitatīvi pārvadāt skolēnus.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

“Jāņa sēta” jau izpētījusi, ka skolēni braukā arī tagad un nebūt neizvēlas tuvāko skolu: daudzi dodas uz tālāku izglītības iestādi, ja tā var nodrošināt labāku kvalitāti. Šāda tendence novērojama ne tikai ārpus Rīgas, bet arī galvaspilsētā. Veidojas apburtais loks. Jo vairāk motivētu skolēnu dodas uz tālākām skolām, jo mazāk tādu skolēnu paliek apkaimes skolā un jo vairāk krītas izglītības kvalitāte. Izglītības kvalitātes krišanos veicina arī tas, ka skolēnu skaita sarukuma dēļ samazinās skolotāju algas, kā dēļ konkurētspējīgākie pedagogi no konkrētās skolas aiziet. K. Šadurskis apgalvo: novados, kur sakārtots skolu tīkls, piemēram, Bauskā un Smiltenē, augusi arī izglītības kvalitāte.

Pilnībā pabeigt kartējumu, saskaņā ar kuru IZM izstrādās priekšlikumus pašvaldībām skolu tīkla sakārtošanai, “Jāņa sēta” sola līdz oktobrim. Gatavais produkts būšot interaktīva platforma, kurā varēs pētīt skolas dažādos šķērsgriezumos, redzēt, no kurienes ir skolas skolēni, kā viņi līdz skolai nokļūst utt. Kad jautāju, vai šī platforma būs arī publiski pieejama, lai katrs interesents pats varētu spriest par skolu kvalitāti un tīklu, K. Šadurskis teica, ka tas vēl nav zināms. Viņš pieļāva, ka dārgi pirktais kartējums datu aizsardzības dēļ tomēr varētu nebūt publisks. J. Turlais gan iebilda: dati būšot anonimizēti un katra bērna mājas adresi kartējumā redzēt gan nevarēšot.

1. IZM pasūtītais Jāņa Sētas veikums

2. LPS INTERAKTĪVĀ KARTE

CITI ŠOBRĪD LASA
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.