Jānis Lūsēns
Jānis Lūsēns
Foto – Timurs Subhankulovs

Kā šobrīd sokas jūsu plānam organizēt Dziesmu svētku alternatīvu – bezmaksas koncertus reģionos? 1

Kad biju paudis šo domu publiski, daudz cilvēku zvanīja, atbalstīja. Es no tā visa mazliet paguru un sāku saprast, ka tūlīt pat jāizdara izvēle – vai nu jānodarbojas ar politiku, veidojot kaut kādu alternatīvu Dziesmu svētku kustību un klavieres jānoliek malā, vai arī jāliek malā šī lieta un jāiet paša mūzikas ceļš. Izvēlējos pēdējo. Man ir traka doma ar jaunajām klavierēm nākamgad, valsts simtgades sakarā, apbraukāt Latvijas baznīcas un attālākajos dievnamos spēlēt pateicības koncertus – varbūt par ziedojumiem. Diviem, trim, pieciem, desmit vai piecdesmit cilvēkiem. Esam ļoti daudz saņēmuši no šīs valsts, tāpēc personīga pateicība būtu laba no jebkura mākslinieka. Man šķiet simpātiski tas, ko dara Kārlis Kazāks – tas ir ceļš, kam, es ceru, būs daudz sekotāju.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Atskaņot jauno programmu esat izvēlējies sakrālā telpā – baznīcā.

Būtu dīvaini, ja neizvēlētos! Tad, kad šeit iebrauc bēgļi, mēs satraucamies – ko mēs, kristīgās kultūras pārstāvji, nu iesāksim – viņi te gribēs celt mošejas! Bet paši tikmēr visu garīgo dzīvi no baznīcas esam pārcēluši uz kaut kādām betona koncertzālēm, noliktavām, spīķeriem, kas koncertiem vispār nav piemēroti. Baznīcas celtas cēlu mērķu vārdā, tajās pat vismazākā lieta ir ar kultūrvēsturisku nozīmi. Atceros koncertu kopā ar vietējo kori un Kristīni Zadovsku Stirnienes baznīcā Latgalē. Kā tur cilvēki bija gatavojušies – tas tur viņus kopā. Toreiz sapratu, ka Dievs ir tāda kolektīvās apziņas forma – morāles kritērijs attiecībās vienam ar otru, ar šo zemi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pirmais “AIZ” koncerts notiks netālu no jūsu dzīvesvietas – Krimuldas baznīcā.

Ikviena izvēlētā koncerta vieta ir saistīta ar īpašiem notikumiem manā dzīvē. Krimulda ir netālu no mājām. Par šo vietu ir īpaši labas atmiņas no iepriekšējiem Ziemassvētkiem. Vecpiebalgā ir brīnišķīga baznīca, kurā nav griestu. Telpas augstums un milzu tilpums rada turpat vai gotisku sajūtu. Labas atmiņas tāpat ir par koncertiem Jelgavā un Kuldīgā. Rīgā, domājot par koncertu, rūpīgi izstaigāju Pēterbaznīcu un sapratu, ka vēlos jaunu koncerta formu – cilvēki sēdēs ap mums. Koncerts ilgst mazliet vairāk par stundu. Lielākais gandarījums man būtu, ja cilvēks aizmigtu aptuveni piecpadsmitajā minūtē un atslēgtos atpakaļ dzīvē koncerta izskaņā.

Šādas programmas formātu, līdzīgi kā “Zodiac”, neierobežo valodas barjera, spējot uzrunāt aiz robežām. Raugoties uz jūsu programmas videopieteikumu, iedomājos Igaunijā topošo komponista Arvo Pērta centru meža vidū kā interesantu mākslas sarunas platformu.

Jā, ar “Zodiac” paceļojām pa Krieviju, bet tas ir pagātnes formā – tur viss ir apstājies. Pa retam aizbraucam, tomēr tirgus mazinās, ir pagājis salīdzinoši liels laiks, un arī nostalģija nav tik izteikta. “Aiz” projekta iespēju redzu Ungārijā, kurš šobrīd mīt Dāvids Kļaviņš, – viņi ir atvērti jauniem projektiem, tiecas pierādīt, ka līdzās augstprātīgajai Vācijas mūzikas dzīvei var pastāvēt kaut kas dzīvotspējīgs. Par Arvo Pērta zāli iedomājos arī es. Tā varētu būt vieta, kur, iespējams, skanēs arī “Aiz”.

“Aiz… mūzika vēlā vakarā”: Jau šodien Krimuldā

Sastāvs: Jānis Lūsēns – “Una Corda” klavieres; Harijs Gūtmanis un Karīna Mazūra – metalofoni, zvaniņi, perkusijas; Māris Ziemelis – čells, Evija Mundeciema – flautas, bansuri, monohords, zvaniņi; Jānis Lūsēns – basa un citas ģitāras.

Koncertprogramma skanēs

4. augusts – Krimuldas evaņģēliski luteriskā baznīca

5. augusts – Vecpiebalgas evaņģēliski luteriskā baznīca

25. augusts – Jelgavas Svētās Annas evaņģēliski luteriskā baznīca

26. augusts – Kuldīgas Svētās Annas evaņģēliski luteriskā baznīca

8. septembris – Rīgas Svētā Pētera baznīca

Visu koncertu sākums plkst. 21.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.