Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto – Shutterstock

NOTIKUMU HRONIKA 6

2002. gadā Vaira Vīķe-Freiberga, Andris Grīnbergs (Akmentiņš), Liāna Langa (Bokša), Nora Ikstena, Maima Grīnberga-Preisa, Pauls Bankovskis, Pēteris Bankovskis, Pēteris Draguns, Karstens Lomholts, Ieva Lešinska-Geibere, Kārlis Vērdiņš, Kultūras fonds nodibināja biedrību “Latvijas Literatūras centrs”, kura uzdevumi bija latviešu literatūras tulkošana, starptautiskā sadarbība un datu bāzu veidošana.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Lasīt citas ziņas

2006. gadā LLC direktora amatā stājās Jānis Oga, nomainot iepriekšējo direktori Martu Grēviņu-Dziļumu.

2015. gada 24. septembrī izplatījās informācija, ka izšķērdēti LLC Kultūras ministrijas un VKKF piešķirtie līdzekļi.

CITI ŠOBRĪD LASA

2015. gada 13. oktobrī noslēdzās VKKF revīzija LLC, konstatējot 73 761,16 eiro lielu iztrūkumu.

2015. gada 14. oktobrī LLC direktors Jānis Oga iesniedza atlūgumu; biedru kopsapulce to nepieņēma.

2015. gada 22. oktobrī VKKF lauza sadarbības līgumu ar LLC.

2015. gada 2. novembrī LLC pārskaitīja atlikumu no KM piešķirtā finansējuma, par kura izlietojumu ministrijai bija radušās šaubas.

2016. gada 4. janvārī sākta biedrības “Latvijas Literatūras centrs” likvidācija.

2016. gada 15. janvārī iznāca pēdējais žurnāla “Latvju Teksti” numurs.

Viedokļi

Kādu ietekmi atstās Latvijas Literatūras centra kolapss?

Rakstniece Nora Ikstena: “Domāju, ka šobrīd tas atstās ļoti lielu ietekmi uz literatūras kultūrpolitikas vidi. Būs diezgan grūti pārorientēties un izdomāt, kā radīt kaut ko labāku vietā. Tā nozarei noteikti ir krīzes situācija, ar kuru pamazām jātiek galā.”

Izdevniecības “Lauku Avīze” direktore Evija Veide: “Varu apliecināt, ka LLC klātbūtne bija pamanāma arī no grāmatizdevēju puses. Jārespektē, ka LLC savulaik neapšaubāmi cēla mūsu grāmatu atrādīšanas kvalitāti nacionālajos stendos, piemēram, Frankfurtē. Kas notiks tagad? Jācer, ka šī nav katastrofa, kas iznīcinās visu līdz šim tapušo. Jā, droši vien būs citādi, taču reizēm tas kopējai lietai var nākt par labu. Vēl jo vairāk tādēļ, ka priekšā stāv debija “Londonas grāmatu izstādē 2018″ un laika garām pārdomām nav. Gribētos, lai rastos kopīga platforma starp autorus pārstāvošajām organizācijām, piemēram, Rakstnieku savienību, izdevēju organizācijām un Kultūras ministriju. Lai mehānisms, kas rodas tagad, būtu dzīvotspējīgāks, ar skaidru misiju, pārskatāmiem rezultātiem un atskaites mehānismiem, kā arī ilgtermiņā – finansēšanas modeli. Jāatceras, ka atplestām rokām mūs nekur negaida. Jābūt gataviem pacīnīties par savu vietu pasaulē, tādēļ tas nav vienas dienas darbs.”

Reklāma
Reklāma

Dzejnieks, publicists Aivars Eipurs: “Es domāju, ka viss būs labi, ja spēlētāji trīs pozīcijās, kurās tiks sadalītas LLC funkcijas – kā saprotu, tā būs Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja, Latvijas Rakstnieku savienība un Latvijas Grāmatizdevēju asociācija – strādās no sirds un godprātīgi. Tad nekādai katastrofai nevajadzētu iestāties un arī dažādās blaknes pamazām izlīdzināsies.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.