No vecām durvīm veidots veikala interjers Stokholmā.
No vecām durvīm veidots veikala interjers Stokholmā.
Foto – Andris Ozoliņš

Senās koksnes īpašais šarms 0

Lielākā daļa no koksnes nāk no vairāk nekā 100 gadus vecām ēkām, tātad koki auguši pirms divsimt, trīssimt gadiem. Šai koksnei piemīt citādas fizikālās īpašības, jo klimats laikā, kad auga šie koki, bija bargāks – ziemas bija garākas un aukstākas, līdz ar to sveķainie gadskārtu gredzeni ir tuvāk kopā. Turklāt būvniecībā pirms simt divsimt gadiem ļoti pievērsa uzmanību tam, lai koki būtu cirsti pareizā laikā. Arī žāvēti tie tika dabiski, vairākus gadus.

Reklāma
Reklāma
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Otrreizēji izmantotā koksne laika gaitā ir ieguvusi īpašu izskatu. Saules un vēja ietekmē koksne krāsojas unikālos toņos. Dēļi no šķūņu ārsienām, 100 un vairāk gadu vecu guļbaļķu ārpuses ir materiāls, kurš pēc pārstrādes ir izmantojams dekoratīvos sienas apšuvuma paneļos, interjera elementu izgatavošanā un dizaina mēbelēs. Arī seno laiku koksnes apstrādes metodes nodrošina lietaskokam īpašu izskatu. Ar cirvi tēstu siju un guļbaļķu virsmas vai vertikālā gatera zāģa zāģējumu pēdas veido interesantu faktūru un ir vērtīgs dizaina materiāls.

Dēļi, mēbeles un paneļi

“Mani suģestēja vecās koksnes unikālais izskats un tas, ka šo kokmateriālu var otrreiz tik efektīgi izmantot. Kad pirms trīs gadiem satiku senu paziņu Krišu Karnīti, konstatējām, ka mums ir kopīgas vīzijas un sapņi, kā no vecās koksnes varētu ražot modernas lietas,” stāsta Andrejs Vīks, SIA “Rewood Kuurland” īpašnieks.

CITI ŠOBRĪD LASA

Uzņēmums savu darbību attīstījis vairākos virzienos – no vecās koksnes ražo mēbeles, grīdas dēļus un “antīkos” apdares paneļus. Pircējiem tiek piedāvāts arī gatavs kokmateriāls, kas demontēts no objektiem un ir pilnībā izmantojams kā sijas. No simts gadu vecas koksnes top arī masīvkoka durvis un citi smalki izstrādājumi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.