Publicitātes foto

Maiga un kraukšķīga garoziņa, bet vidiņš mīksts! Grilējamā siera noslēpumi dažādos ēdienos 0

Speciāli grilēšanai ražotie sieri no parastajiem atšķiras ar to, ka karsējot nekūst un nestaipās, bet veido maigu, kraukšķīgu garoziņu, vidiņu saglabājot mīkstu.

Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas atnesīs vienu no spēcīgākajiem sniegputeņiem šoziem. Vai prognoze par vētru joprojām spēkā? 1
“Mēs te tupēsim ar maskām, kodiem un ierobežojumiem, kamēr visa pārējā Eiropa dzīvos kā 2019. gadā,” Soctīklotāji par Pavļuta paziņojumu 244
“Saslimu ar kovidu, bet testu nodevu tikai pēc nedēļas. No kuras dienas sāk skaitīt karantīnu?” Uz skatītājas jautājumu atbild Stella Lapiņa 26
Lasīt citas ziņas

Grilējamais siers ir alternatīva grilētai gaļai vai zivīm, tas lieliski garšo ar svaigiem salātiem un dažādām mērcēm. Ir lieliska uzkoda pie alus un vīna, var izmantot karstmaizīšu cepšanai.

Ko var pagatavot

Var rīkoties vienkārši – sieru sagriezt aptuveni 1,5 cm biezās šķēlēs, likt uz sakarsēta grila restēm un apcept no abām pusēm, līdz siers kļūst zeltaini brūns. Var cept uz pannas, nelietojot eļļu, vai arī uz ugunskura, izmantojot tam speciāli paredzētas restes.

CITI ŠOBRĪD LASA

Interesantu garšu var iegūt, ja siera šķēles apviļā rīvmaizes un smalki sarīvēta cietā siera maisījumā, nevis rīvmaizē. Labi garšos, ja siers tiks panēts sīki sadrupinātās kukurūzas pārslās.

Siera netrūkst

“Latvijā ir aptuveni 150 siera veidu un šķirņu, bet katrs mūsu valsts iedzīvotājs gadā patērē mazliet vairāk par 20 kilogramiem siera,” zina teikt biedrības Siera klubs valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. “Vairākas siera šķirnes ļaujas cepšanai, taču lielākā daļa sieru cepot krietni pakūst – izplūst, ja vien šķēles netiek vairākas reizes panētas olā un rīvmaizē, kas izveido garoziņu un satur siera masu.”

Pagājušā gada nogalē AS Jaunpils pienotava sāka ražot izteiktu cepamsieru jeb sieru cepšanai. Uzņēmums ar to ir trāpījis desmitniekā, uzskata Vanda Davidanova. “Tas ir svaigais siers, kas ražots no govs piena. Balts, mazliet sāļš, bagāts ar kalciju, lielisks proteīna avots.”

Šo sieru var cept un grilēt, taču var arī necept – ēst svaigu. “Cepamsiera šķēlēm jābūt aptuveni 8 milimetrus biezām. Tās jāliek uz sausas pannas (nekādu taukvielu!) un no abām pusēm jāapcep, lai veidojas viegls brūnums. Uz cepamsieru attiecas fakts, ka tas sader gandrīz ar jebkuru papildinājumu.”

Grilējamo sieru var integrēt dažādos ēdienos.

• Lai pagatavotu salātus, vajag 1 paciņu grilsiera, 70 g rukolas, saišķīti bazilika, 2 greipfrūtus, 200 g tomātu, pāris sauju grauzdētu ķirbja sēklu, 30 ml olīveļļas, 1 tējkaroti medus. Sieru sagriež šķēlēs un no abām pusēm grilē. No greipfrūtiem izgriež filejas, sulu atstāj mērcei – to pagatavo, greipfrūtu sulu sajaucot ar olīveļļu un medu. Mērci iecilā salātos. Tos pasniedz ar grilēto sieru, uzbārsta ķirbja sēklas.

• Nedaudz variējot ar ēdiena sastāvdaļām, iespējams pagatavot citus salātus. Tiem vajadzēs 500 g grilsiera, 300 g zemeņu, svaigo salātu maisījumu, pusi svaigā gurķa un pusi sarkanā sīpola. Sieru sagriež šķēlēs un grilē no abām pusēm. Salātiem zemenes sajauc ar salātlapām, pievieno gurķa šķēlītes un sīpola pusgredzenus. Mērcei balzametiķi sajauc ar medu un olīveļļu. Sieru siltu liek uz salātiem un pārlej ar mērci.

Siers dažādos ēdienos

Receptes iesaka Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikuma skolotāja Inese Bedeice.

Cepamsiers ar dārzeņiem un biezpienu

Publicitātes foto

Apcep divas cepamsiera šķēles. Starp tām kārto grilētu tomātu pusītes. Tad uz otras cepamsiera šķēles liek biezpienu un plānas gurķa ripiņas, uzbārsta zaļumus. Rotā ar ogām.

 

Ar saldo biezpienu

Publicitātes foto

Apceptu siera šķēli liek uz šķīvja un papildina ar saldā biezpiena piciņām, aveņu mērci. Rotā ar dzērvenēm.

 

Ar siera bumbām un rudzu maizi

Publicitātes foto

Apceptu siera šķēli pārgriež uz pusēm. Papriku sagriež šķēlēs un viegli grilē. Kārto uz šķīvja. Pievieno Jaunpils svaigā siera bumbas. Var papildināt ar balzametiķa mērcīti un zaļumiem.

 

Ar grilētu papriku

SAISTĪTIE RAKSTI
Publicitātes foto

Gar apceptas siera šķēles sāniem kārto grilētu papriku, biezpiena piciņas, siera bumbiņas un dzērvenes. Rotā ar zaļumiem un gurķa šķēlītēm.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
pareizi iestādīt koku: izrādās, vairums to nezina! 2
Ja pārdod mašīnu – vai jāmaksā valstij nodoklis? 18
Siera pīrāgs Čanapuri
Izmaiņas veselības aprūpē no 1. janvāra: kuri cilvēki tagad ir atbrīvoti no pacienta līdzmaksājuma? 11
Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas atnesīs vienu no spēcīgākajiem sniegputeņiem šoziem. Vai prognoze par vētru joprojām spēkā? 1
“Mēs te tupēsim ar maskām, kodiem un ierobežojumiem, kamēr visa pārējā Eiropa dzīvos kā 2019. gadā,” Soctīklotāji par Pavļuta paziņojumu 244
“Saslimu ar kovidu, bet testu nodevu tikai pēc nedēļas. No kuras dienas sāk skaitīt karantīnu?” Uz skatītājas jautājumu atbild Stella Lapiņa 26
Ja pārdod mašīnu – vai jāmaksā valstij nodoklis? 18
Vai, enerģijas ieguvei izmantojot saules baterijas, rēķini tiešām ir pa nullēm?
Lasīt citas ziņas
no ievārījuma pagatavot kēksiņus?
Medaļas ceļ pašapziņu! Ķekaviešu Gintas un Māra Loginu sīrupiem un džemiem “Novada garšas” eksperti piešķir zeltu un sudrabu
Labākās sējas dienas 2022. gadā: sākas jau februārī!
Dakteri uz palodzes. Kādus telpaugus var izmantot ārstēšanā? 1
Kā pagatavot fantastiku debesmannu?
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
Līdz pretinieka pozīcijām 400 metri. Cik gatava saspīlējuma eskalācijai ir Ukrainas armija. “Latvijas Avīzes” reportāža 12
Slimo gan vakcinētie, gan nevakcinētie: aicina atcelt Covid-19 sertifikāta prasību tirdzniecības centros 2
Māris Antonevičs: Kāpēc premjers runā aplamības
Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas atnesīs vienu no spēcīgākajiem sniegputeņiem šoziem. Vai prognoze par vētru joprojām spēkā? 1
“Visā pasaulē cilvēki sadalīti vienos un otros, un vairs nezinu, kuri ir labie un sliktie.” Saruna ar komponistu Zigmāru Liepiņu
Neskatoties uz Covid-19 saslimšanas rekordiem, Eiropā atceļ ierobežojumus 12
Edvīns Šnore: Iespēja tikt pie kompensācijas Covid-19 vakcīnas blakņu gadījumos ir iedrošinājums tiem, kas baidās vakcinēties
Latvijā pašlaik zemāka saslimstība ar Covid-19 nekā vidēji Eiropā
“Represiju dēļ latgalieši to tik sapņo kā atdalīties no Latvijas un pievienoties Krievijai!” Ko par mums raksta Krievijas propagandas mediji 295
“Pa logu izmeta 400 mārciņu pieprasīto kukuli un ar 137 km/h bēga no kolēģiem!” Kā Jevgeņijs Rēzeknē atmaskoja uzmācīgos un negodīgos ceļu policistus 23
“Mēs te tupēsim ar maskām, kodiem un ierobežojumiem, kamēr visa pārējā Eiropa dzīvos kā 2019. gadā,” Soctīklotāji par Pavļuta paziņojumu 244
Rīgu pārņēmis omikrons. Ko vēl atklāj novērojumi Latvijas pilsētu notekūdeņos? 48
Skatītāja: Uztaisiet šovu, lai prezidents un ministri parāda, kā izdzīvot ar 283 eiro mēnesī 248
“Gobzems apkauno nevis sevi, bet savus vecākus,” Kreituse asi kritizē politiķi 142
VIDEO. “Tā procedūra ir ļoti nopietna, jo dibens jau nav tā mazākā ķermeņa daļa”: Olga Kambala ar injekcijām tiek pie smukākas pēcpuses
Kariņš un Pavļuts jau nav vienīgi, kuri “rausta sabiedrību”! Zanders iesaka tuvākajās nedēļās izslēgt “ziņas” 45
Streips: Ukraiņi cīnīsies, rietumi palīdzēs. Tad jautājums, cik gatavas krievu mammas būs lolotos dēlus sagaidīt zārkos 73
Vai mājās jātur rezerves Covid-19 testi, kas par tiem jāzina
11:49
Lietuvā jauns ar Covid-19 saslimušo rekords, daudz saslimušo arī Igaunijā
11:49
Slimo gan vakcinētie, gan nevakcinētie: aicina atcelt Covid-19 sertifikāta prasību tirdzniecības centros 2
11:08