Foto: Yulia Davidovich/Shutterstock

Harčo latviešu gaumē – pikanta, sātīga un nedaudz tumīga zupa 14

Autors: Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Mājas
12 senlatviešu ticējumi par Jurģu dienu: kāda šī diena, tāda visa vasara? 25
Kokteilis
“Man ir lauzta kāja un deguns, pārsista piere, pamatīgs smadzeņu satricinājums…” Horens Stalbe Dobelē nežēlīgi piekauts 33
10 apetīti nomācoši produkti, kas jāēd katru dienu 30
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas
• 700 g liellopa gaļas ar kauliem
• 200 g rīsu
• 4 vidēja lieluma sīpoli
• 3 burkāni
• 3 ķiploka daiviņas
• melnie pipari, smaržīgie pipari, sāls
• 2 lauru lapas
• čili pipars
• svaiga kinza vai pētersīļi
• 750 g tomātu mērces vai 200 g tomātu pastas
• eļļa cepšanai
• pustējkarote garšvielas Hmeli–suneli (pēc izvēles)

Pagatavošana.
Gaļu noskalo un nosusina, liek katlā, aplej ar aukstu ūdeni un uzvāra, noputo. Buljonam pievieno garšvielas, 1 sīpolu un ripiņās sagrieztus burkānus, vāra uz nelielas uguns, līdz gaļa mīksta un viegli atdalās no kauliem. Gaļu izņem no buljona, atdzesē, atdala no kauliem un sagriež nelielos gabaliņos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārējos sīpolus sagriež un uzkarsētā eļļā (2 ēdamkarotes) uz pannas apcep. Kad tie kļuvuši caurspīdīgi, pievieno gaļu un tomātu mērci. Visu samaisa un karsē, līdz pannas saturs sāk vārīties.

Pannas saturu un noskalotus rīsus pievieno gaļas buljonam un vāra 20 minūtes (līdz rīsi ir mīksti). Tad var pievienot Hmeli–suneli garšvielu, bet to dara ļoti uzmanīgi, jo garšviela piešķir izteiktu skābumu.

Ķiploka daiviņas notīra un smalki sakapā. Zaļumus noskalo un sīki sagriež. Abus sajauc kopā.

Zupu pasniedz karstu, pārkaisītu ar svaigiem zaļumiem un ķiplokiem. Pēc izvēles zupai var pievienot sīki sagrieztus čili piparus.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.