10

Islāma kultūras centrs bez agrākajām “sejām”

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

Pašreizējais Latvijas Islāma kultūras centra vadītājs Hamza Jānis Luciņš, kurš arī ir konvertīts, no Petrova darbībām norobežojas. Viņš nezinot, vai internetā esot pieejami DP pieminētie materiāli, varbūt Petrovs tos esot sūtījis kādiem organizācijas biedriem pa e-pastu, taču centrs šīs darbības neatbalstot. “Mums nepatīk radikālisma saukļi un lozungi, mēs aicinām meklēt patiesību un Dieva gribu,” apgalvo Luciņš. Jautāts par nesenajiem terora aktiem tādās Latvijai netālās vietās kā Sanktpēterburga un Stokholma, viņš atbild, ka islāma zinātnieki un reliģiskie līderi esot skaidri deklarējuši, ka terora akti ar islāmu neesot savienojami. “Terorisms ir loģisks turpinājums kariem, kas notiek pasaulē. Viens cilvēks kaut ko izdara, tad seko pretreakcija un cieš jau cilvēki, kas vispār nav saistīti ar situāciju. Vardarbības eskalācija nav pareiza lieta, jo mūsu reliģija māca, ka uz ļaunu ir jāatbild ar labu, jāmācās no pravieša Muhameda piemēra,” stāsta Luciņš. Latvijas islāma kopiena ievērojot principu: “Suņi rej, bet karavāna iet tālāk.” “Tā ir labākā atbilde uz ekstrēmistu izlēcieniem, jo kopiena turpina pastāvēt. Vai tad mums ekstrēmistu dēļ jālec ārā no biksēm? Pietiek, ka mūsu reliģija skaidri pasaka, ka šādas darbības ir nosodāmas,” saka LIKC vadītājs.

Luciņš gan nenoliedz, ka saistība ar Petrovu esot kaitējusi centra tēlam. “Viņš aizbrauca no Latvijas. Tā ir viena no lietām, kas saistībā ar mūsu kopienu ir pārprasta. Medijos izskanēja, ka tas ir mūsu bijušais līderis. Bet es uzdodu jautājumu – vai līderis tā vienkārši pamet kopienu, atstājot to jocīgā gaismā un ar daudziem jautājumiem? Viņš bija līderis, viņam bija uzticēti pienākumi. Kad viņš izvēlējās doties savu ceļu, tā jau ir viņa atbildība. Mēs norobežojamies no cilvēkiem, ja viņi sāk nodarboties ar lietām, kurām nepiekrītam,” saka Luciņš.

CITI ŠOBRĪD LASA

LIKC mājaslapā var atrast saites arī uz raidījumiem, kuros savulaik piedalījies cits zināms Latvijas konvertīts Ahmeds Roberts Klimovičs, kuram labpatīk terora aktus saistīt ar sazvērestības teoriju, ka pasaules lielvalstu specdienesti īsteno sazvērestību pret musulmaņiem. Tagad Klimovičs vairs neesot LIKC preses sekretārs. “Tas ir mūsu iekšējais lēmums, ka nolēmām ar Ahmedu sadarbību beigt. Tas nenozīmē, ka mums par to jāpaziņo televīzijā. Daudzi no izteicieniem nav kopienas viedoklis, bet viņa personiskais skatījums. Respektējam viņa viedokli, bet sadarbību pārtraucām, lai nerastos pārpratumi. Ahmeds joprojām apmeklē mošeju, attiecības nav sabojājušās,” skaidro Luciņš. Pēc pēdējām ziņām, R. Klimovičs esot pievērsies aitkopībai, kā arī kandidēs Rīgas domes vēlēšanās no viena saraksta ar Donbasa “separātistu” aizstāvi Staņislavu Bukainu.

“Muslimu pašaizsardzības nodarbībām” meklē treneri

LIKC mājaslapā var atrast aicinājumu “muslimiem” apmeklēt “pašaizsardzības nodarbības” Rīgā, Lejas ielā 1, ieraksts veikts 2015. gadā. “Kā jau zināms, nokļūstot nepatīkamā situācijā, ne mazāk svarīga par fizisku sagatavotību ir arī mentāla. Bieži cilvēkam nav ne mazākās nojausmas, kā viņš var sevi aizsargāt, vai iztēlojas, ka tam būtu jānorisinās kā uz kinoekrāna. Patiesībā katra cilvēka arsenālā ir spēcīgi ieroči, ar kuriem neviens negribētu sastapties, kā arī vājās vietas, kurās trāpot, var apstādināt pat fiziski daudz pārāku pretinieku. Šai pašaizsardzības filozofijai, fiziskai sagatavotībai, kā arī muslimu kopīgai laika pavadīšanai tiks veltīti šie treniņi, inšaAllāh,” uz sporta nodarbībām aicina organizētāji. Tomēr sporta pulciņš tagad esot pajucis, jo neesot trenera. Jautāju Luciņam, no kā tad islāma kopiena gatavojas aizsargāties. “Tad jau var pajautāt, kāpēc jāpiedalās Lielajā talkā. Ideja toreiz bija nodarboties ar fizkultūru – džudo, boksu, citiem sporta veidiem, kas ir labāk nekā, piemēram, sēdēt klubos un lietot alkoholu, kā daudzi Latvijā dara,” uzsver Luciņš. Latvijas islāmticīgie ejot arī uz citiem sporta klubiem, savā starpā spēlē futbolu, esot to darījuši ar bēgļiem. Ja izdošoties atrast treneri, tad nodarbības tikšot atjaunotas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.