Anne Spekhārda
Anne Spekhārda
Foto – Valdis Kauliņš

Kas liek cilvēkiem mainīt savu lēmumu un bēgt no ISIS kontrolētajām teritorijām uz mājām? 1


Tam ir trīs galvenie iemesli. Vilšanās, kuru rada ISIS koruptīvās darbības – organizācija slepus pārdod naftu Asada režīmam. Cilvēki ISIS teritorijās redz arī lielu brutalitāti, kas atbaida. Viņi viļas “Islāma valsts” ideoloģijā, kas tiek pasniegta kā pareizais islāms, tomēr cilvēki realitātē pārliecinās par pretējo.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

Pēdējā laikā esam piedzīvojuši ISIS iedvesmotus terora aktus Londonā, Mančestrā, Stokholmā un Sanktpēterburgā…

Starptautiskā koalīcija ir ieņēmusi tādu nozīmīgu ISIS bāzi kā Mosula (Irāka) un varbūt ieņems arī Raku (Sīrija). Tas nebūt nenozīmē, ka ISIS būs gals. Irākā cilvēki joprojām jūtas apdraudēti. Politika, kuras dēļ mēs ieguvām “Islāma valsti” un iepriekš “Al-Qaeda”, joprojām pastāv. ISIS “digitālais kalifāts” joprojām ir spēcīgs. Propaganda, organizācijas spējas sasniegt cilvēkus un iedvesmot savus piekritējus veikt terora aktus nekur nav pazudušas. Nākotnē redzēsim vairāk terora aktu, kurus īsteno šajā valstīs dzīvojošie un uzaugušie cilvēki. Jādomā, kā turpināt cīņu pret “Islāma valsts” ideoloģiju internetā un ko darīt ar Eiropā iesūtītajiem kaujiniekiem, kuri atgriezušies dzimtenē un šobrīd ir “gulētāji”. Ja nebūs kalifāta, ISIS būs vairāk motivēti veikt teroraktus Eiropā, un to jau pašlaik arī redzam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Iznāk, ka ar ISIS fizisku sakāvi nepietiek, bet runa ir par teroristiskās organizācijas ideoloģiju, kura turpinās savu dzīvi…

Rietumu sabiedrībā joprojām pastāv politiskie aizvainojumi. Kāds vācietis, kurš bijis ISIS teritorijā, tika gatavots uzbrukumam savai dzimtenei. Tam viņš nebija gatavs un aizbēga no ISIS. Tomēr viņš stāstīja, ka ISIS netrūkst Francijā dzimušu kaujinieku, kuri būtu gatavi veikt uzbrukumu savai valstij. Šis fakts ir ļoti satraucošs. Deradikalizācijas programma Francijā ir apturēta, jo valstij grūti ievest to – sabiedrībā valda par daudz aizvainojumu.

Latviju pērn daži cilvēki pameta, lai cīnītos ISIS rindās Sīrijā. Kā vērtējat šo faktu?

Ja tikai daži cilvēki devās uz ISIS, tad jūs var apsveikt. Tāpēc, ka salīdzinājumā ar citām valstīm pie jums šī problēma nav tik liela.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.