Dana Reizniece-Ozola
Dana Reizniece-Ozola
Foto – Timurs Subhankulovs

– Pieļaujat, ka būs jāmeklē cita kandidatūra? 5

– Nu, ja neatbalstīs Koļegovas kundzi, tad būs jāmeklē cits kandidāts un jādomā par citiem spēles noteikumiem konkursā, lai būtu plašāks cilvēku loks, no kā izvēlēties. Sliktākais, ka tādā gadījumā vairākus mēnešus VID būs bez pastāvīgas vadības.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
Kokteilis
FOTO. Ledus ir sakustējies! 5 iekārojamākie Latvijas hokejisti mākslīgā intelekta skatījumā
Peru valdība oficiāli klasificējusi transpersonas un nebinārās personas kā “garīgi slimas”
Lasīt citas ziņas

(Piektdien Dana Reizniece-Ozola jau pieļāva personāla atlases kompāniju iesaisti konkursa organizēšanā, par ko “LA” iestājās jau 27. jūlija publikācijā “VID vadītāja meklējumi: sarunāšana atklāta konkursa vietā”. – Red. piez.)

Neceļot nodokļus, tie ceļas

– Jūs skaļi pasakāt, ka ievērojat vienošanos nepaaugstināt nodokļus, taču Finanšu ministrijas ierosinātā nodokļu atvieglojumu atcelšana faktiski ir nodokļa paaugstinājums konkrētām iedzīvotāju vai uzņēmēju grupām. No kā jūs īsti vadāties budžeta sastādīšanā?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Mēs uzņēmējiem esam solījuši, ka lielos nodokļus nemainām. Uzņēmējiem nekādu pārsteigumu nav, un tas ir pats svarīgākais. Esam piedāvājuši pārskatīt dažādus atvieglojumus. Mums pavisam ieņēmumi ir septiņi miljardi, bet dažādi atvieglojumi ir par diviem miljardiem. Domājot, kā, nepalielinot nodokļu slogu, nodrošināt lielākus ieņēmumus, viens virziens ir ēnu ekonomikas apkarošana, otrs – atvieglojumu pārskatīšana. Lielākā daļa no priekšlikumiem ir ēnu ekonomikas apkarošanā.

– Bet ne ar lielāko naudas papildinājumu. Jūs sakāt, ka visvairāk papildu līdzekļu budžetam gūsit no ēnu ekonomikas apkarošanas, taču no ieplānotajiem 50 miljoniem ēnu apkarošanas pasākumi ienesīs 12 miljonus…

– Ne jau tie, kas ielikti budžetā, ir vienīgie. Jau tiek īstenots ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu plāns. Un ne visus tik vienkārši pārvērst ieņēmumu skaitļos. Tāpēc uzmanību pievēršam ne tikai maziem pasākumiem, bet arī tēriņu ierobežošanai. Kopš gada sākuma atrastas iekšējās rezerves ministriju tēriņos, kur iegūtos līdzekļus var izmantot jaunās politikas pasākumiem. Negribam likt jaunus nodokļus, kā pagājušajā gadā tika izdarīts ar solidaritātes nodokli, kas traumē uzņēmējdarbības vidi.

Ir vairākas nozares – veselības aprūpe, izglītība, aizsardzība – un valsts simtgades sagaidīšana. Šogad jāatsakās no kaut kā, kas iepriekš ir pielemts, veidojot trīs gadu budžetu, vai jāmeklē, kur gūt papildu ieņēmumus. Pirmoreiz pēdējo gadu laikā šos priekšlikumus izdiskutējam gan ar uzņēmējiem, gan ar arodbiedrībām, gan ar pašvaldībām, lai tas būtu kopīgs lēmums.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.