Foto: Shutterstock

4 interesantas zaļo salātu receptes: krāsaini, svaigi, garšīgi un veselīgi! 0

Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Vasara sākas ar salātu zaļumu. Tie ir gluži kā puķes – veidojot rozetes, ar mazliet rozīgu toni, krokotām lapu maliņām. Vieni ir cietāki un kraukšķīgāki, citi – mīksti un maigi, trešie – mazliet rūgteni. Kurus un kādam ēdienam izvēlēties?

Gaumes lieta

LA
LA.LV
Ziņas
“Vai nu vakcinējies, vai arī dzīvo ar citiem noteikumiem!” Ēķis par savu draugu nāvi no Covid-19 un vakcināciju 132
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Atraktīvā stiliste Žanna Dubska publisko savu kailfoto un mudina tautu meklēt papardes ziedu 53
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Paplašinātas pulcēšanās iespējas gan privātos, gan publiskos pasākumos. Kad izmaiņas stāsies spēka? 20
14 stundas
Lasīt citas ziņas

Protams, jāizvēlas vissvaigākie. Ideāli, ja tie no sava dārza. Bet vienīgā īpašā recepte, kam tiek rekomendēta konkrēta šķirne, ir Cēzara salāti – tiem tradicionāli izvēlas romiešu salātus ar garenām, kraukšķīgām lapām gan zaļā krāsā, gan sarkanbrūnā tonalitātē. Starp citu, tieši interesantā toņa dēļ tos var iestādīt arī puķu dobē.

Cēzara salātu recepte ir klasika: saplucina salātu lapas, sajauc ar anšovu mērci, bekonu un grauzdiņiem. Taču katrai saimniecei ir savas šo salātu versijas – bekons tiek aizstāts ar vistu, tiek pievienots arī siers, olīvas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ja vien receptē konkrēti netiek nosaukta salātu šķirne, piemēram, rukola vai spināti, vai cigoriņi – salātus var gatavot no jebkurām lapām. Vislabāk, pievienojot pa saujai no dažādas krāsas un faktūras lapām. Tā tie iegūs interesantas garšas nianses, pat nepievienojot citas piedevas.

Vismaigākie un neitrālākie ir sviesta (piena) salāti. To lapas ir mīkstas, un pagatavotie salāti jāēd uzreiz. Kad tiek pievienota mērce, tie ātri vien saplok. Tradicionāli šos salātus sajauc ar olīveļļu un citrona sulu vai skābo krējumu (rūgušpienu, kefīru, bezpiedevu jogurtu).

Batāvijas salāti ir ļoti dekoratīvi – krokainām lapu maliņām, skaistu krāsojumu, veido krokotas un kraukšķīgas galviņas. Tos saplucina un pārlej ar olīveļļu, pievieno tomātus un uzrīvē cieto sieru.

Ledussalātiem ir lielas, stingras, kraukšķīgas galviņas. Sulīgie salāti ideāli sader ar zivīm vai garnelēm, sojas mērci.

Rukola izskatās kā mazas pieneņu lapiņas. Tām ir asa, pikanta garša.

Padomi!

Foto: SHUTTERSTOCK

• Ja salāti aug dārzā, tos plūc īsi pirms gatavošanas, jo jau divas stundas pēc nogriešanas zaļie salāti zaudē 50% vitamīnu. Tāpēc labāk salātus pirkt podiņos, jo tajos tie nosacīti vēl turpina augt un ilgāk saglabāsies svaigi.

• Salātus uzglabā, ietītus samitrinātā lina dvielītī.

• Tos mazgā lielā ūdens daudzumā. Nosusina dvielī vai izmanto salātu žāvētāju, kur ar centrbēdzes spēku tiks likvidēts liekais mitrums.

• Salātus saplucina vai sagriež ar speciālām šķērēm. Ja griež ar nazi, jāizmanto plastmasas vai stikla dēlītis.

• Vispirms pagatavo mērci, pievieno salātus un tos lēnām iemaisa. Ja uz salātiem lej mērci, tie ātrāk saplok.

• Salātu mērcēm ieteicams izvēlēties vieglus (5%) ogu etiķus.

• Salāti sader ar citrona sulu, pipariem.

• Īsi pirms pasniegšanas salātiem pievieno sēkliņas (ķirbju, saulespuķu vai sēklu maisījumu) un grauzdiņus (sakarsētā sviestā vai eļļā apcep kubiņos sagrieztu sacietējušu baltmaizi).

• Ja salātus pasniedz kā pamatēdienu, tos papildina ar ceptiem vistas, tītara filejas gabaliņiem, bekonu vai plānām liellopa šķēlītēm.

Rukola ar apelsīnu mērci

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 150 g rukolas

• 8 ķirštomātiņi

• 40 g Parmas siera

• 30 g ciedru riekstu (vai saulespuķu sēkliņu)

Mērcei:

• 200 ml svaigi spiestas apelsīnu sulas

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• sāls, maltie melnie pipari

Pagatavošana:

Uz pannas apgrauzdē ciedru riekstus, līdz tie zeltaini. Tomātiņus pārgriež uz pusēm. Rukolu nomazgā un nosusina. Ja lapas lielas, tās var saplucināt. Sarīvē Parmas (vai kādu citu cieto) sieru.

Pagatavo mērci: apelsīnu sulu ielej katliņā un vāra, kamēr paliek puse no sākotnējā tilpuma. Tad pārlej bļodiņā, pieber sāli un piparus, kuļ ar putojamo slotiņu, lēnām lejot klāt olīveļļu.

Mērcē lēni iecilā rukolu, uzber salātiem sagrieztos ķirštomātiņus un pārkaisa sieru un riekstus.

Salātiem var pievienot ceptas vistas gaļas strēmeles.

Zaļie salāti ar fetas sieru

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• zaļo salātu maisījums

• 1 gurķis

• 10 ķirštomātiņu

• 250 g fetas siera

• eļļa

• puscitrona sula

Pagatavošana:

Lielā bļodā ieber salātu maisījumu, gurķi nomizo un sagriež kubiņos, tomātus pārgriež četrās daļās, visu pievieno salātiem. Sieru sagriež kubiņos un papildina salātus. No puscitrona izspiež sulu, sajauc ar eļļu un pārlej salātiem. Gurķis un tomāti sulosies un arī dos mitrumu, bet sāli atsevišķi pievienot nevajadzētu, jo fetas siers ir pasāļš.

Pasniedz kopā ar grilētu gaļu, vistas fileju, ceptu zivi.

Salāti ar olīvām un šķiņķi

Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• galviņa romiešu salātu

• galviņa Batāvijas salātu

• 2 tomāti

• 1 sarkanais sīpols

• 100 g melno un zaļo olīvu bez kauliņiem

• 100 g salami desas

• 50 g šķiņķa

• 2 olas

• 4 ēdamkarotes olīveļļas

• 2 ēdamkarotes balzametiķa

• 5 bazilika zariņi

• pipari, sāls, cukurs

Pagatavošana:

Cieti novāra olas. Saplucina salātu lapiņas. Sīpolus sagriež plānos gredzenos, tomātus daiviņās. Salami sagriež salmiņos, plānās šķēlītēs sagriezto šķiņķi saplucina. Nolobītas olas sagriež četrās daļās. Dažas olīvas pārgriež uz pusēm, citas atstāj veselas. Visas sagatavotās salātu sastāvdaļas liek uz šķīvjiem.

Pagatavo mērci: balzametiķi sajauc ar sāli, cukuru un maltiem melnajiem pipariem. Intensīvi maisot ar putojamo slotiņu, sīkā strūklā pielej olīveļļu.

Salātiem pārlej mērci, pievieno bazilika lapiņas.

Krāsainie salāti

SAISTĪTIE RAKSTI
Foto: SHUTTERSTOCK

Sastāvdaļas:

• 1 mazā konservētās kukurūzas kārbiņa

• 1 mazā sarkano pupiņu kārbiņa

• salātu galviņa

• sarkanais sīpols

• dzeltenā paprika

• sarkanā paprika

• 3 ēdamkarotes vīnogu etiķa

• 3 ēdamkarotes sojas mērces

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

Pagatavošana:

Sīpolu sagriež plānās ripiņās. Etiķi sajauc ar sojas mērci un pārlej sīpoliem.

Paprikām izņem sēklotni un sagriež smalkās strēmelēs, pievieno sīpoliem. Konservēto kukurūzu notecina sietiņā un pieliek sīpoliem un paprikai. Pupiņas liek caurdurī un noskalo ar aukstu ūdeni. Kad šķidrums pilnībā notecējis, pupiņas liek bļodā pie dārzeņiem. Pielej olīveļļu un samaisa.

Saplucina salātu lapas. Uz tām liek dārzeņus, kas sajaukti ar mērci.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
10 vērtīgi dārznieces padomi: kā pareizi laistīt dārzu tveicē? 2
18 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 labākās mazsālīto gurķīšu receptes: arī “fiksie” gurķi – ēdami jau pēc 15 minūtēm! 2
18 stundas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kur bij’ plūkt jāņuzāli, kur bij’ jautri palīgoti: kur svinēt un lasīt jāņuzāles, lai neiekultos nepatikšanās? 5
18 stundas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 21. jūnija līdz 5.jūlijam: sēj zālāju, stāda kokus,apgriež noziedējušās puķes 4
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Vai nu vakcinējies, vai arī dzīvo ar citiem noteikumiem!” Ēķis par savu draugu nāvi no Covid-19 un vakcināciju 132
11 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Atraktīvā stiliste Žanna Dubska publisko savu kailfoto un mudina tautu meklēt papardes ziedu 53
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Paplašinātas pulcēšanās iespējas gan privātos, gan publiskos pasākumos. Kad izmaiņas stāsies spēka? 20
14 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Tu šodien izvirzīsi pārāk augstus mērķus! Horoskopi 23.jūnijam
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Vai patiesībā viss bija citādi? Iespējams, atklāts patiesais iemesls, kāpēc princis Harijs un Megana Mārkla pameta britu karalisko ģimeni 22
19 stundas
Lasīt citas ziņas
MB
Madara Briede
Praktiski
Kādas nodokļu izmaiņas gaidāmas pašnodarbinātajiem? 15
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Smaržo pasakaini, garšo vēl labāk: mājās gatavota zemeņu kūka ar krēmsieru 2
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Dārza dekorēšanai modē ir lieli puķu podi. Taču tiem vajag ļoti daudz augsnes. Kā taupīt zemi? 3
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Negaidīti novīta ķirsis. Vai labāk būtu ārstēt vai zāģēt nost? 1
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc nosarka krūmmellenes?
4 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
vislabāk apēst dārzeņus: izcili svaigu kabaču salāti tūlītējai ēšanai 1
4 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
“Kāda velna pēc tur darbojas cilvēki, kas samazina mūsu valsts vērtību?!” Rungainis skarbi par valsts maldīšanos “trijās priedēs” 3
2 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Braukšana reibumā ir kā tradīcija: “īsts vecis var turēt un sēdēt pie stūres”! Vai reklāma “pa pieri” palīdz?
1 stunda
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
“Visa laba jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā!” Kā apsaimniekot bioloģiski vērtīgus dabiskos zālājus?
39 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Vai nu vakcinējies, vai arī dzīvo ar citiem noteikumiem!” Ēķis par savu draugu nāvi no Covid-19 un vakcināciju 132
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš aicina līgot saprātīgi un atbildīgi 37
13 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lembergs tiesas procesa laikā organizējis prokura izsekošanu! Ko vēl atklāj “Lemberga lietas” materiāli? 48
16 stundas
LE
LETA
Ziņas
Paplašinātas pulcēšanās iespējas gan privātos, gan publiskos pasākumos. Kad izmaiņas stāsies spēka? 20
14 stundas
LA
Latvijas Avīze
Ziņas
Karstajos Jāņos – vēsu prātu! Kādi ir līdzšinējie Līgo un Jāņu gaisa temperatūru rekordi? 5
9 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Par precētu vīrieti kļuvis autosportists Reinis Nitišs 3
21 stundas
GL
Gunta Lūse
Veselam
Jūnija pirts prieks – skrubis un berzītis! Kādus augus izmantot? 1
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Pagājušās nedēļas izskaņā atklāj Mazās Mežotnes pils koncertsezonu. Viesu vidū arī Valdis Zatlers 6
1 diena
IP
Ilze Pētersone
Stāsti
Kad dzimtenes pietrūkst līdz asarām. Intervija ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu 17
23 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Katrīne Sauliete publiski “iedzeļ” mīļotajam Pēterim: “Tu esi zems reitings. Es esmu ļoti augsts reitings!” 28
21 stundas
IB
Inta Brikere
Veselam
12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai 2
1 diena
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Var iedzert un braukt? Eksperimentē, kas notiek, kad trīs vīri dažādos vecumos, sēž pie stūres reibumā 21
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Ja atļauj LGBTQ+ praidu, tad nākotnē varbūt tādu taisīs arī nevakcinētie,” minējumus izdara mūziķis Veits 61
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 21. jūnija līdz 5.jūlijam: sēj zālāju, stāda kokus,apgriež noziedējušās puķes 4
1 diena
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
“Visa laba jāņu zāle, ko plūc Jāņu vakarā!” Kā apsaimniekot bioloģiski vērtīgus dabiskos zālājus?
07:21
AD
Artis Drēziņš
Ziņas
Braukšana reibumā ir kā tradīcija: “īsts vecis var turēt un sēdēt pie stūres”! Vai reklāma “pa pieri” palīdz?
06:43
LA
LA.LV
Ziņas
“Kāda velna pēc tur darbojas cilvēki, kas samazina mūsu valsts vērtību?!” Rungainis skarbi par valsts maldīšanos “trijās priedēs” 3
06:00