Jūras izskalots dzintars (Nida, Pape)
Jūras izskalots dzintars (Nida, Pape)
Foto: Anda Krauze.

Kā noteikt dzintara rotas cenu 
 1

Dzintara lodīte prāvas olīvas lielumā, pienaina, klāta ar patinu, patlaban var maksāt vidēji 30–35 eiro gramā. Tātad dārgāka par zeltu! Meistars iesaka vispirms apstaigāt antikvariātus un paskatīties, cik maksā līdzīgs izstrādājums, taču jāņem vērā, ka vismaz trešdaļu veido pārdevēja uzcenojums. Var arī izstrādājumu paņemt līdzi, piedāvāt pārdevējam un tad salīdzināt cenas.

Reklāma
Reklāma
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 26
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
Lasīt citas ziņas

Lielāku skaidrību par dzintara cenām var gūt, apskatot piedāvājumus sludinājumu vietnēs internetā. Var savu preci nofotografēt, ievietot sadaļā “Pārdodu” un gaidīt labākos piedāvājumus. Aplam būtu pārdot pirmajam pircējam, kurš piesola savu cenu. Patiesībā par vidēji garām, arī vidēji lielām krellītēm cenas var svārstīties no dažiem desmitiem līdz pat simtiem eiro. Jo lielākas krelles, jo tās vērtīgākas. Aptaujātie uzpircēji uzskata, ka augstās cenas patlaban diktē modes untums, jo pirms pāris gadiem bijis grūti pārdot dzintaru pat par lētu naudu.

Par vērtīgākajiem uzskata senos izstrādājumus ar patinu. Jo tie pienaināki, līdzīgi vecam porcelānam, jo dārgāki. Caurspīdīgs dzintars ir mazāk pieprasīts, savukārt kukainis dzintarā padara to sevišķi vērtīgu. Baltijas dzintarā rodami vien mazi eksemplāri, kam pirms miljoniem gadu nav bijis spēka atlipt no sveķainās virsmas. Austrumu tirgū vēlas kaut ko brangāku, tāpēc darbojas viltojumu izgatavotāji, kas dzintarā iekausē lielākus kukaiņus.

CITI ŠOBRĪD LASA
Nav daudz ekspertu, kas varētu novērtēt dzintaru, spriež Harijs Jākobsons. Uzticami profesionāļi, kas saprot šā materiāla vērtību, rodami tautas mākslas studijās, kur nodarbojas ar dzintara apstrādi.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.