Publicitātes foto

Kā Izvēlēties Vīnu? 4

Vīns ir alkoholisks dzēriens, ko iegūst, raudzējot vīnogu, augļu vai ogu sulu. Lasi un uzzini noderīgus padomus, kas palīdzēs tev izvēlēties piemērotāko vīnu.

Reklāma
Reklāma
“Saņēmu algas lapiņu, esmu šokā. Es starpbrīžos raudu!” Skolotāja sociālajos tīklos dalās ar realitāti, kas jāpacieš pedagogiem 116
Pieci pārtikas produkti, kuri var palīdzēt samazināt holesterīna līmeni
TV24
“Kas ir šie cilvēki? Pēc studentiem viņi īsti neizskatās…” Pabriks rosina noskaidrot, kāpēc Latvijā vērojams trešo valstu imigrantu pieplūdums
Lasīt citas ziņas

Vīns ir daudzveidīgs alkoholisks dzēriens, ko iegūst, raudzējot vīnogu, augļu vai ogu sulu. Katrs vīns ir unikāls, atšķirīgs pēc garšas, krāsas un aromāta, ko ietekmē izmantotās izejvielas, ražošanas process un nogatavināšanas periods. Plaša alkoholu izvēle internetā ļauj pasūtīt iecienītos dzērienus, neizejot no mājām. Ar bezgalīgām iespējām, kas pieejamas pāris klikšķu attālumā, pareizā vīna izvēle var šķist biedējoša. Tomēr ar nelielām zināšanām ideālas pudeles izvēle var kļūt par vērtīgu un patīkamu pieredzi. Lūk, noderīgi padomi, kas Jums palīdzēs izvēlēties labāko vīnu:

1. Vīna veidi

Pirmais solis vīna izvēlē ir iepazīties ar dažādiem pieejamajiem vīna veidiem. Vīnus parasti klasificē pēc to stila, ko nosaka tādi faktori kā vīnogu šķirne, reģions un ražošanas metodes. Visbiežāk sastopamie vīna veidi ir šādi:

CITI ŠOBRĪD LASA
  • Sarkanvīns;
  • Baltvīns;
  • Sārtvīns;
  • Dzirkstošais vīns.

Sarkanvīns ir pazīstams ar savu bagātīgo un drosmīgo garšu. Sarkanvīnu parasti iztur ozolkoka mucās, kas tam piešķir sarežģītu garšu, piemēram, vaniļas. To ražo galvenokārt no tumšas krāsas vīnogu šķirnēm. Šos vīnus ieteicams baudīt kopā ar sātīgiem ēdieniem, piemēram, gaļām, sautējumiem un makaroniem ar tomātu mērci.

Baltvīni parasti ir vieglāki un svaigāki nekā sarkanvīni. Tos gatavo no baltajām vai zaļajām vīnogām. Baltvīni bieži labi sader ar jūras veltēm, mājputnu gaļu un viegliem makaronu ēdieniem. Daudzus baltvīnus nenogatavina ozolkokā, tāpēc to garša ir svaigāka un augļiem bagātāka.

Sārtvīnu gatavo no sarkanajām vīnogām, taču tas ir gatavots ierobežotā saskarē ar vīnogu miziņām, kas tam piešķir raksturīgo rozā nokrāsu. Šie vīni bieži vien ir viegli, atsvaidzinoši un ideāli piemēroti siltākam laikam. Sārtvīns labi sader ar dažādiem ēdieniem, tostarp salātiem, dažādiem makaroniem un grilētiem gaļas izstrādājumiem.

Dzirkstošie vīni, piemēram, šampanietis un prosecco, ir gāzēti un bieži vien asociējas ar svinībām. Tie ir ļoti dažādi, no sausiem līdz saldiem, un to svaiguma dēļ tie lieliski sader ar uzkodām, jūras veltēm un pat dažādiem ceptiem ēdieniem.

2. Personīgās preferences

Izvēloties vīnu, liela nozīme ir personiskajām vēlmēm. Tas, kas patīk vienam cilvēkam, ne vienmēr var patikt citam, tāpēc ir svarīgi eksperimentēt.

Nebaidieties iepazīt vīnus, kas ražoti no dažādām vīnogu šķirnēm un nāk no dažādiem reģioniem. Dažādu vīnu degustēšana var palīdzēt noteikt, kas Jums patīk, kā arī tas var paplašināt Jūsu izpratni par šo alkoholisko dzērienu.

Reklāma
Reklāma

Pievērsiet uzmanību garšām, kas Jums patīk. Vai dodat priekšroku augļu vai ziedu vīniem? Izprotot savas garšas preferences, varat vieglāk izvēlēties vīnus, kas atbilst Jūsu gaumei. Izmēģiniet kombinēt dažādus vīnus ar Jūsu iecienītākajiem ēdieniem, lai atklātu sev tīkamas kombinācijas.

3. Vīna kvalitātes novērtēšana

Vēl viens svarīgs apsvērums, izvēloties vīnu, ir tā kvalitāte. Lai gan cena dažkārt var norādīt uz kvalitāti, tā ne vienmēr ir uzticams rādītājs. Šeit ir daži faktori, kas jāņem vērā, novērtējot vīna kvalitāti:

  • Reģions. Reģions, kurā vīns tiek ražots, būtiski ietekmē tā kvalitāti. Daži reģioni ir pazīstami ar augstas kvalitātes vīnu ražošanu labvēlīga klimata un augsnes apstākļu dēļ. Piemēram, Bordo Francijā un Napas ieleja Kalifornijā ir vietas, kas pazīstamas ar saviem izcilajiem vīniem.
  • Vīna reitings. Daudzi vīna kritiķi un publikācijas vērtē vīnus, pamatojoties uz to kvalitāti. Šie vērtējumi var kalpot kā noderīga atsauce, izvēloties vīnu.
  • Vīndarīšanas tehnikas. Vīndaru izmantotās metodes var būtiski ietekmēt vīna garšu un kvalitāti. Vīnus, kas nogatavināti ozolkoka mucās, bieži raksturo sarežģīta garša ar vaniļas un dažādu garšvielu notīm. Savukārt, vīni, kas nogatavināti nerūsējošā tērauda tvertnēs, parasti ir svaigāki, ar izteiktāku augļu garšu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.